3/11/14
Τη μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις κατά τη διενέργεια των ελέγχων σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ακόμα και για τις παλαιές χρήσεις και για τις υποθέσεις που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Συγκεκριμένα για τις χρήσεις μέχρι και το 2012 καταργείται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός των κερδών που οδηγούσε σε τεράστιες επιβαρύνσεις.
Η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού αφορά και τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί και έχουν βεβαιωθεί οι φόροι και τα πρόστιμα. Για τις περιπτώσεις αυτές θα γίνει επανέλεγχος και τα νέα καλύτερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις θα προκύψουν από τη νέα διαδικασία ελέγχου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι με τον νέο τρόπο ελέγχου θα μειωθούν οι φόροι και τα πρόστιμα άνω του 70% σε σχέση με αυτά που επιβάλλονται με το ισχύον σύστημα.
Φόρος επί των κερδών
Σήμερα, ο φόρος επί των κερδών που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις στην περίπτωση που κριθούν ανεπαρκή τα βιβλία (για τις παλαιές χρήσεις) είναι τουλάχιστον τριπλάσιος σε σχέση με όσα έχουν δηλωθεί και από όσα προκύπτουν με βάση τον λογιστικό προσδιορισμό (έσοδα-έξοδα). Και αυτό διότι ο εξωλογιστικός προσδιορισμός προσαυξάνει τα ακαθάριστα κέρδη χωρίς να λαμβάνει υπόψη το κόστος των πωλήσεων και διάφορες άλλες δαπάνες.
Δηλαδή τα εξωλογιστικά κέρδη προσδιορίζονται με την εφαρμογή ενός και μόνο συντελεστή (ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τα ακαθάριστα έσοδα), εκτινάσσοντας στα ύψη τα φορολογητέα κέρδη.
Η διαδικασία αυτή καταργείται και οι έλεγχοι για τις χρήσεις που δεν έχουν παραγραφεί μέχρι και το 2012 θα γίνονται πλέον με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και θα λαμβάνονται υπόψη πραγματικά στοιχεία πωλήσεων, όγκου εργασιών κ.λπ. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθηθεί και στις επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί.
Με τη νέα διαδικασία οι επιχειρήσεις γλιτώνουν από τους υπέρογκους φόρους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα και επί της ουσίας δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα για τα δημόσια έσοδα. Είναι ενδεικτικό ότι από τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις εισπράττεται μόλις το 0,3%. Και αυτό συμβαίνει διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τα πρόστιμα, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε παύση των εργασιών τους.
Με τη νέα διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι ελεγκτικές αρχές για όλες τις υποθέσεις, (από το 2008 και μετά) το εισόδημα των φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα προσδιορίζεται με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου:
α) όταν τα λογιστικά αρχεία δεν τηρούνται ή οι οικονομικές καταστάσεις δεν συντάσσονται σύμφωνα με τον νόμο για τα λογιστικά πρότυπα, ή
β) όταν τα φορολογικά στοιχεία ή τα λοιπά προβλεπόμενα σχετικά δικαιολογητικά δεν συντάσσονται σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ή
γ) όταν τα λογιστικά αρχεία ή φορολογικά στοιχεία δεν προσκομίζονται στη Φορολογική Διοίκηση μετά από σχετική πρόσκληση.
Οι έμμεσες μέθοδοι ελέγχου είναι:
-της αρχής των αναλογιών,
-της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου,
-της καθαρής θέσης του φορολογούμενου,
-της σχέσης της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών, και
-του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
Με τις ως άνω τεχνικές θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα των φορολογουμένων, τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των υπόχρεων βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της ελεγκτικής.
Πηγή: Καθημερινή