Έως και 100 δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ & Ασφαλιστικά Ταμεία

Έως και 100 δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η νέα βελτιωμένη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, που θα προβλέπει 100 δόσεις για οφειλές έως 15.000 ευρώ, απλούστευση των διαδικασιών και σημαντική μείωση του επιτοκίου. Για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις καθορίζονται σε 72.

Η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, που άγγιξαν τον Αύγουστο τα 70 δισ. ευρώ, καθώς και οι ανείσπρακτες ασφαλιστικές εισφορές που προσεγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια χειρισμών στο οικονομικό επιτελείο. Η περιρρέουσα φημολογία για μια καλύτερη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις και λιγότερη γραφειοκρατία καθώς και η πραγματική «κόπωση» των οφειλετών λόγω των ανελαστικών διατάξεων που ισχύουν από τον Ιούλιο του 2013, έχουν οδηγήσει σε «παύση πληρωμών» ακόμη και όσους εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος τις δόσεις τους. Τα ειδοποιητήρια κατασχέσεων περισσότερο επιτείνουν το κλίμα αντιδράσεων παρά αποτελούν κίνητρο για πληρωμή, ενώ τα «τεχνικά» προβλήματα δυσκολεύουν τις διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ της φορολογικής και της ασφαλιστικής διοίκησης. Σε αυτό το κλίμα, και με ανελαστική πλέον την ανάγκη αύξησης των εσόδων για την κάλυψη ελλειμμάτων, κυρίως όσον αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, η διάταξη θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα πριν και από την έλευση των εκπροσώπων της τρόικας των δανειστών στην Αθήνα. Και θα προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για μεγαλύτερα χρέη. Συνολικά, εκτιμάται ότι αφορά το 90% των οφειλετών.

Ειδικά για τα ασφαλιστικά Ταμεία, υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει της διάταξης που προωθείται δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα.

Έως και 72 δόσεις θα προβλέπονται για ένα σημαντικό εύρος οφειλετών, με χρέη πιθανότατα έως και 300.000 ευρώ. Γι’ αυτούς, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης, θα διατηρηθεί, όμως, η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικών επιστολών από τράπεζες, ενώ αυτονόητη θεωρείται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Εκτός βέβαια από τις δόσεις, σημαντικό κίνητρο για την ένταξη νέων οφειλετών στη ρύθμιση θα αποτελέσει η μεγάλη μείωση του επιτοκίου, από 8,05% σε περίπου 4%. Εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι στη νέα αυτή απλούστερη και ευνοϊκότερη ρύθμιση θα μπορεί να ενταχθεί το σύνολο των χρεών που δημιουργήθηκε ακόμη κι εντός του 2014, ενώ προβλέπεται επίσης δραστική μείωση των προστίμων και προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής. Να σημειωθεί ότι εντός του 2014, από τα συνολικά 70 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών από απλήρωτους φόρους, έχουν εισπραχθεί (στοιχεία 8μήνου) μόλις 2,384 δισ. ευρώ, ενώ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχουν ενταχθεί ανείσπρακτα χρέη ύψους 10,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image