Αναπλ. Υπ. κ. Τρύφων Αλεξιάδης: Πολύτιμο εργαλείο κατά της φοροδιαφυγής η Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών

Η συμφωνία εισήχθη προς συζήτηση σήμερα στην Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και, βάσει των τοποθετήσεων, έχει τη σύμφωνη, όχι μόνο των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο “Κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών και διατάξεις εφαρμογής.” ανέφερε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2017, θα γίνει η πρώτη αυτόματη αποστολή πληροφοριών από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας.
«Πρέπει να γίνει σαφές το πολύτιμο εργαλείο που αποκτούν πλέον οι ελεγκτικές υπηρεσίες, ένα εργαλείο το οποίο υπήρχε σε επίπεδο ΕΕ, σε προηγούμενες συμφωνίες και που τώρα διευρύνεται και σε πάρα πολλές χώρες εκτός της ΕΕ», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Για το θέμα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα γίνεται υπό το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της διασφάλισης του απορρήτου των πληροφοριών. «Υπάρχει συνεχής συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και δεν γίνεται τίποτα χωρίς να υπάρχει αυτή η συνεργασία», είπε ο κ. Αλεξιάδης και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει αξιολογηθεί επιτυχώς από τον ΟΟΣΑ, ως προς την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών και την ύπαρξη επαρκών δομών και υποδομών και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει σε αυτά τα δίκτυα πληροφοριών.

« Η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του παγκοσμίου προτύπου αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών όπως αυτό αναπτύχθηκε από τον ΟΟΣΑ, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη διασυνοριακή συνεργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διεθνούς φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, συνδράμει στην εξεύρεση της φορολογητέας ύλης, όπου και αν αυτή ευρίσκεται, διευκολύνει το έργο των φορολογικών υπηρεσιών, βελτιώνει τη φορολογική συμμόρφωση, συμβάλλει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων», είπε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και διαβεβαίωσε τα κόμματα, ως προς την αξιοποίηση των πληροφοριών, πως γίνεται ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αξιοποιούνται σωστά οι πληροφορίες που πλέον θα έρχονται με αυτόματο τρόπο.

Πηγή: Taxheaven

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image