Απελευθερώνεται το καθεστώς στα φαρμακεία.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, οι φαρμακοποιοί αναμένεται να προσφύγουν εκ νέου κατά της απόφασης. Άδεια φαρμακείου χορηγείται ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού.

Επανήλθε το υπουργείο Υγείας στη διάταξη για δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου και από μη φαρμακοποιούς, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Με τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, άδεια φαρμακείου χορηγείται ακόμη και σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού.

Φαρμακείο μπορούν, επίσης, να ιδρύουν και οι συνεταιρισμοί – μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Στην τροπολογία, που παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, επισημαίνεται πως η άδεια χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου περιφερειάρχη.

Ο κάτοχος της άδειας μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας.

Με Προεδρικό Διάταγμα και έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.

ΣτΕ

Το πρώτο επεισόδιο στο “σίριαλ” με τις άδειες παίχτηκε τον Μάιο του 2016, όταν η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε εκδώσει απόφαση για πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος αδειοδότησης.

Οι φαρμακοποιοί προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τούς δικαίωσε τον περασμένο Ιούλιο, ακυρώνοντας την απόφαση του υπουργού Υγείας.

Μετά την ψήφιση της παραπάνω τροπολογίας, οι φαρμακοποιοί αναμένεται να προσφύγουν εκ νέου κατά της απόφασης.

Σταθμοί

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκο Θεοδοσιάδη, τα φαρμακεία όλης της χώρας πρόκειται να αναβαθμιστούν σε “υγειονομικούς σταθμούς”.

Θα παρέχουν, δηλαδή, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και επείγουσας φροντίδας, έπειτα από εκπαίδευση στην οποία θα υποβληθούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας.

Σε πρώτο χρόνο, ο ΠΦΣ προχωρεί στην υλοποίηση σχεδίου εκπαίδευσης παροχή υπηρεσιών πρώτης βοήθειας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Ολόκληρη η τροπολογία για τα φαρμακεία

Πηγή: euro2day.gr

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image