Από που θα μαζέψει η Κυβέρνηση 6,1 δις επιπλέον φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την πρόταση προς τους “θεσμούς”

Και point system για συνεπείς φορολογούμενους προβλέπει η ελληνική πρόταση.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Και point system για συνεπείς φορολογούμενους προβλέπει η ελληνική πρόταση

του Θάνου Τσίρου

Αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή – κατάργηση φοροαπαλλαγών – περαίωση για εκκρεμείς υποθέσεις κεφαλαίου και… point system για συνεπείς φορολογούμενους

Πλήρη αλλαγή του κώδικα φορολογίας εισοδήματος προωθεί η κυβέρνηση με στόχο να εξασφαλίσει φορολογικά έσοδα της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015 και 400 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά. Όπως αναφέρεται στο αναλυτικό κείμενο, η κυβέρνηση θα προωθήσει τη θέσπιση νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με αφορολόγητο αλλά και αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή ενώ ουσιαστικά προαναγγέλλει την κατάργηση πλήθους φορολογικών απαλλαγών. Από τη στιγμή που προαναγγέλλεται αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με απόδοση μέσα στο 2015, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές θα αφορούν και στα φετινά εισοδήματα.

Έρχεται το… point system των φορολογουμένων

Όποιος φορολογούμενος είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις, θα επιβραβεύεται με… πόντους τους «πόντους πολιτών» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ελληνική πρόταση. Αντίθετα, αν κάποιος δεν είναι συνεπής (για παράδειγμα δεν τηρεί τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων) θα χάνει πόντους. Οι πόντοι, θα ανταλλάσσονται είτε με φορολογικές εκπτώσεις, είτε με παροχή υπηρεσιών κατά προτεραιότητα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η νέα λίστα Βαρουφάκη προβλέπει έσοδα έως 6,1 δισ. ευρώ.

Με στόχο να «ξεκλειδώσει» ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της Ελλάδας και να χαλαρώσει τους κανονισμούς της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η κυβέρνηση κατέθεσε στους δανειστές μία λίστα μέτρων που κατά την εκτίμησή της μπορεί να αποδώσει από 4,7 δισ. ευρώ έως και 6,1 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε υπέρβαση του μνημονιακού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα (πρόβλεψη για 3,1% με 3,9% του ΑΕΠ φέτος).Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος, η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, κατασχέσεις ακόμα και στις θυρίδες και άλλες παρεμβάσεις που στηρίζονται κυρίως στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, η λίστα δεν κρίνεται επαρκής από τους δανειστές που αμφισβητούν τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τις θεωρούν αισιόδοξες.Σύμφωνα με τα όσα αναγράφει η κυβέρνηση στη λίστα των 26 σελίδων, τα μέτρα είναι:

1. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Επίσης, θα υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 300-400 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 400 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.

2. Σταδιακή επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς (υψηλότερους από ένα επίπεδο), ενώ θα επανεξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις θυρίδες των τραπεζών.

3. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που αφορά σε αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ. Θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2015 και θα αποδώσει 20 εκατ. ευρώ φέτος.

4. Είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων από φέτος (Ιούνιο) και θα εξεταστεί η επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (ειδησεογραφικά site) με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κατά 50-70 εκατ. ευρώ.

5. Σε περίπτωση απόκρυψης εισοδήματος θα ακυρώνονται τα πρόστιμα και οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις. Μάλιστα, αυτή η δράση θα νομοθετηθεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

6. Εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά.

7. Οι πληρωμές προς ΔΕΚΟ και οι πληρωμές φόρων, προστίμων και τελών προς τη γενική κυβέρνηση δεν θα γίνονται με μετρητά.

8. Παροχή πόντων στους πολίτες με την έγκαιρη αποπληρωμή των φόρων τους. Οσοι θα διαθέτουν αυτούς τους πόντους θα απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεις ή θα έχουν προτεραιότητα στις επιστροφές φόρων κ.λπ.

9. Εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και τη διαφυγή ΦΠΑ.

10. Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις περιπτώσεις που υπάρχουν στις λίστες φοροδιαφυγής.

11. Θέσπιση λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειας ΦΠΑ.

12. Ηλεκτρονική εφαρμογή που θα καταγράφει κάθε εισερχόμενο πελάτη στα καταστήματα και θα μεταδίδει τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο στις φορολογικές αρχές.

13. Λειτουργία του περιουσιολογίου με πλήρη πρόσβαση των ελεγκτών στα αρχεία των τραπεζών.

14. Υιοθέτηση μοντέλου «διαχωρισμού» των πληρωμών του ΦΠΑ.

15. Τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο με την εισαγωγή κινήτρων για την πληρωμή φόρων η τύχη των οποίων εξαρτάται από δικαστικές αποφάσεις (τον Ιούνιο του 2014 ήταν σε εκκρεμότητα 63.999 «φοροδίκες»). Στο πλαίσιο αυτό θα προβλέπεται μείωση από 33% έως 55% στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις για όποιον πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο, εγκαταλείποντας τη δικαστική οδό για την υπόθεσή του.

16. Αύξηση των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από τον Ιούνιο του 2015, με στόχο την τόνωση των εσόδων κατά 5 με 10 εκατ. ευρώ φέτος και 20 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.

17. Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ η Γραμματεία θα αναλάβει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων (όπως στάλθηκε στα Αγγλικά).

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image