Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα

Την αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω του συστήματος «Εργάνη», ανακοίνωσε την Τρίτη, 10/09/2013 ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου κ. Αννα Στρατινάκη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θόδωρος Αμπατζόγλου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της ηλεκτρονικής καταγραφής του συνόλου των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:

«Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινάμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των εργαζομένων στη μισθωτή ιδιωτική οικονομία μέσω του συστήματος «Εργάνη». Δυο μήνες μετά, στις 16 Νοεμβρίου, θα έχουμε την «ακτινογραφία» των μισθωτών με ακρίβεια και με κάθε λεπτομέρεια: Πόσοι, ποιοι και που εργάζονται, με τι μισθούς και με τι τύπο σύμβασης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια «πυξίδα» που θα μας επιτρέπει, πλέον, να ασκούμε στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με βάση τα πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και όχι «στα τυφλά» με απλές εκτιμήσεις».

Παράλληλα με την πλήρη αποτύπωση της πραγματικότητας της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να χαραχθούν αποτελεσματικές πολιτικές για τη στήριξη της απασχόλησης».

Σύμφωνα με την εισήγηση του Υπ.Εργασίας με την απογραφή θα μάθουμε:

– πόσοι και ποιοι εργάζονται,

– με ποιες συμβάσεις εργάζονται (πλήρους απασχόλησης, μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής, αορίστου ή ορισμένου χρόνου)

– με ποιους μισθούς εργάζονται

– σε ποιες επιχειρήσεις, δηλαδή σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις και

– σε ποιο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας

– θα μάθουμε, για την ηλικιακή και εκπαιδευτική διαστρωμάτωσή τους,

– για τη γεωγραφική κατανομή των εργαζομένων, κ.λπ

Δημιουργώντας, παράλληλα, ένα ακριβές και εύχρηστο μητρώο επιχειρήσεων.

Με δυο λόγια, θα υπάρχει για πρώτη φορά μια πλήρη και αναλυτική εικόνα της μισθωτής εργασίας, μια «ακτινογραφία» της ελληνικής αγοράς εργασίας. Και το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, με την παρακολούθηση των ροών απασχόλησης, το υπουργείο θα είναι σε θέση να γνωρίζει  πως θα αλλάζει αυτό το απόθεμα απασχόλησης από μήνα σε μήνα, ακόμη και από ημέρα σε ημέρα. Ακόμη, στο πεδίο της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, θα υπάρχουν άμεσα και απτά οφέλη ως προς την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας. Κάθε επιθεωρητής εργασίας που επισκέπτεται μια επιχείρηση θα έχει πλέον μαζί του το αναλυτικό προφίλ της επιχείρησης με το σύνολο του καταγεγραμμένου προσωπικού της. Συνεπώς, ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας θα γίνεται άμεσα, επιτόπια και στοχευμένα.

Την πλήρη ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας μπορείτε να δείτε εδώ.

Πληροφορίες: http://www.ypakp.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image