Βουλή: Χωρίς τον «κόφτη» κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων για τις αυξήσεις σε έμμεσους φόρους που στρέφονται κατά αδυνάμων και πλουσίων

Βουλή: Χωρίς τον «κόφτη» κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Βουλή: Χωρίς τον «κόφτη» κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων

Στη Βουλή κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο-«τέρας» με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ και έμμεσους φόρους, την εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε funds και τη δημιουργία του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Το σχέδιο νόμου συνοδεύουν και οι συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ανεβάζοντας τον αριθμό των σελίδων που θα παραλάβουν οι βουλευτές σε 7.500!

Το συγκεκριμένο υλικό πρέπει εντός λίγων νυχτερινών ωρών να μελετήσουν οι εισηγητές και οι αγορητές των κομμάτων, προκειμένου να είναι έτοιμοι για τη συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, που ξεκινάει στις 13:00 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ολομέλεια θα εισαχθεί το Σάββατο και η ψήφισή του αναμένεται αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Με τις προωθούμενες διατάξεις αυξάνεται από τον επόμενο μήνα (1.6.2016) ο ΦΠΑ σε 24%, ενώ σταδιακά θα επέλθει αύξηση σε τσιγάρα, ποτά, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο κ.ά.

Επίσης, προβλέπεται επιβολή τελών σε συνδρομητική τηλεόραση, σταθερή τηλεφωνία και ειδικό τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και καταλύματα. Παράλληλα, καταργείται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στο σύνολο σχεδόν των νησιών του Αιγαίου εκτός αυτών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

Αναλυτικά:

Το πρώτο άρθρο προβλέπει την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την αντικατάστασή της από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που έχει στόχο τον προσδιορισμό, την βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών, τελωνιακών και λοιπών δημοσίων εσόδων. Η Αρχή απολαύει λειτουργική ανεξαρτησία και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα.

Από το δεύτερο άρθρο εως το 43ο περιγράφονται οι αρμοδιότητες της Αρχής, η λειτουργική της ανεξαρτησία, η σχέση της με την Βουλή (σ.σ. ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας) και η σχέση της με τον υπουργό Οικονομικών και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Επίσης, περιγράφονται η δομή της που αποτελείται από τον Διοικητή και το πενταμελές Συμβούλιο Διοίκησης που θα επιλέγονται με ανοικτό διαγωνισμό για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί μόνο μια φορά.

Τα άρθρα 44 εως 69 αφορούν τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση των έμμεσων και άλλων φόρων.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 50 «τροποποιήσεις διατάξεων ενιαίου φορου ιδιοκτησίας ακινήτων» αυξάνει από 0,0007 ευρώ/τ.μ. εως 2,25 ευρώ/τ.μ. τον συντελεστή φόρου οικοπέδων.

Επίσης, με το άρθρο 52 αυξάνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 24% από 1.6.2016. Επίσης καταργείται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 1.10.2016 για τα νησία Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σκιάθος και από 1.6.2016 για τα νησιά Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα Αντίπαρος, και Σίφνος.

Με το άρθρο 53 προβλέπεται η επιβολή φόρου διαμονής από 1.1.2018 ως εξής:

Ξενοδοχεία και καταλύματα:

1-2 αστέρια 0,5 ευρώ ανα ημέρα διαμονής

3 αστέρια 1,5 ευρώ

4 αστέρια 3 ευρώ

5 αστέρια 4 ευρώ

Για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια

1-2 κλειδιά 0,25 ευρώ ανα ημέρα διαμονής

3 κλειδιά 0,5 ευρω

4 κλειδιά 1 ευρώ

Επίσης, σύμφωνα μετα αρ. 54-55 από 1.6.2016 έρχεται τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση 10% και από 1.7.2017 τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5%.

Δείτε ΕΔΩ το πολυνομοσχέδιο

Πηγή: http://www.protothema.gr/

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image