Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016
Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο σχέδιο ρύθμισης εταιρείες με τζίρο ως 50.000 ευρώ και ελεύθεροι επαγγελματίες. Πώς θα γίνεται το κούρεμα των οφειλών σε τράπεζες, Ταμεία, Εφορία. Προχωρά ρύθμιση για ασυλία των στελεχών που θα εμπλακούν στη διαδικασία.
Στην εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων φέρονται να συμφωνούν κυβέρνηση-θεσμοί.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, στο μηχανισμό δεν θα μπορούν υπαχθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά θα υπάγονται όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα που φέρουν «εμπορική ιδιότητα» με την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος τζίρος τους θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Η συμφωνία αυτή φαίνεται ότι διευκολύνει σε ένα μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία καθώς αμέσως «ελαφραίνει» ο όγκος των επιχειρήσεων που δυνητικά θα υπάγονταν στον νόμο.
Υπολογίζονταν ότι 400.000 επιχειρήσεις θα μπορούσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ωστόσο με τα νέα δεδομένα ο αριθμός μειώνεται σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση βέβαια πολλοί ακόμα και αν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια δεν θα καταφέρουν να ενταχθούν καθώς καθώς εκτιμάται ότι θα κριθούν μη βιώσιμες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυο πλευρές είναι πάρα πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν στο τελικό πλαίσιο και αυτό που απομένει είναι ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες δεν επιλύθηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά εκτιμάται ότι θα διευθετηθούν εντός των επομένων ωρών.
Στο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις με χρέη προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία αλλά και λοιπούς πιστωτές, υποβάλλοντας αίτημα στην ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.
Εφόσον το αίτημα γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των πιστωτών (60%) η υπόθεση θα ανατίθεται σε ένα από τους 2.500 διαπιστευμένους δικαστικούς διαμεσολαβητές οι οποίοι θα δρομολογούν τη διαδικασία διευθέτησης των χρεών.
Προϋπόθεση όμως είναι την αίτηση να αποδέχεται και η πλειοψηφία των πιστωτών. Δηλαδή αν σε μια επιχείρηση οι πιστωτές κρίνουν ότι δεν θα πρέπει να υπαχθεί στον μηχανισμό, αυτή αυτόματα θα εξαιρείται και θα οδεύει σε εκκαθάριση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε ασκήσεις «βιωσιμότητας» των επιχειρήσεων, αλλά ως αυτή τη στιγμή δεν ανακοινώνει τον αριθμό αυτών που κρίνεται ότι μπορούν να επιβιώσουν και τα «πρασινίσουν» τις υποχρεώσεις τους.
Σε ότι αφορά το μείζον θέμα της διαγραφής χρεών, αν και ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι είναι ένα θέμα που θα λυθεί, καθώς οι δανειστές φέρονται έτοιμοι να αποδεχτούν την ελληνική πρόταση που εξαιρεί από το κούρεμα ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
Παράλληλα, στο άλλο μείζον ζήτημα, αυτό που αφορά την ασυλία τραπεζικών και δημοσίων υπαλλήλων που θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις διαγραφών, θα υπάρξει ρητή πρόβλεψη στο νόμο, ότι αυτοί θα προστατεύονται εφόσον τηρούν τις διαδικασίες και τους κανονισμούς που ορίζουν οι πιστωτές (τράπεζες, δημόσιο, εφορία, Ταμεία). Οι διαδικασίες αυτές θα ορισθούν με δευτερογενή νομοθεσία η οποία θα θεσπίζει τον κανονισμό που πρέπει να ακολουθεί ο κάθε πιστωτής.
Βασική προϋπόθεση πάντως θα είναι η μη ύπαρξη δόλου.
Πηγή: euro2day.gr