ΕΝΦΙΑ – Τα προειδοποιητικά μηνύματα στα εκκαθαριστικά του και πώς θα τα διαβάσετε

Μην νομίζετε ότι επειδή αναρτήθηκαν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις καινούργιες αξίες για τα εκτός αντικειμενικού συστήματος οικόπεδα, έχετε απαλλαγεί από την ιστορία. Και δεν αναφερόμαστε στην υποχρέωσή σας να προσέλθετε στην τράπεζα μέχρι το τέλος του μήνα για να πληρώσετε την πρώτη δόση. Μιλάμε για τον «γολγοθά» της διόρθωσης των λαθών, μια διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη αν θέλετε φυσικά να αποφύγετε πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Χρειάζεται όμως να κάνετε διορθώσεις;

Η απάντηση είναι ότι είναι πολύ πιθανό. Λάθη ετών και παραλείψεις που ουδέποτε είχαν γίνει αντιληπτές επειδή δεν υπήρχε φορολογικό ενδιαφέρον (σ.σ μέχρι και πέρυσι, η συντριπτική πλειοψηφία δεν πλήρωνε φόρο κατοχής υπολογισμένο με βάση τα στοιχεία του Ε9) τώρα έρχονται όλες στο φως. Πώς όμως θα αντιληφθείτε αν υπάρχει λάθος σοβαρό και αν θα πρέπει να παρέμβετε υποβάλλοντας μια εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση; Πρώτον κάνοντας διάγνωση για το αν ο φόρος είναι υπερβολικός σε σχέση με την αξία του ακινήτου και δεύτερον διαβάζοντας τα «σημάδια» επάνω στο εκκαθαριστικό.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε αν η επιφάνεια του ακινήτου είναι η σωστή, αν τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια έχουν δηλωθεί κατά λάθος στον «πίνακα 1» αντί για τον «πίνακα 2» που είναι το σωστό. Όσον αφορά στη διάγνωση των ενδείξεων που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό δείτε τι μπορεί να διαβάσετε, τι σημαίνει και τι πρέπει να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση.

Χθεσινή απόφαση της Κατερίνας Σαββαίδου, γ.γ δημοσίων εσόδων, περιγράφει τις ειδοποιήσεις που μπορεί να υπάρξουν στο εκκαθαριστικό.

  1. «Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. − πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπάρχει ειδική επισήμανση». Αν δείτε τέτοια ένδειξη θα πρέπει να συμπληρώσετε σωστά τα στοιχεία του ακινήτου καθώς αν θεωρείται ως μη δηλωθέν, ο φόρος δεν θα έχει καταλογιστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι την γλιτώνετε. Σημαίνει ότι θα αρχίσει να τρέχει εις βάρος σας μια οφειλή η οποία θα τοκίζεται και θα προσαυξάνεται.
  2. «Στις περιπτώσεις, στις οποίες η μηχανογραφική εκκαθάριση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ 1184/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, επί της δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου αναγράφεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του φόρου έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής». Αυτή η περίπτωση είναι πολύ σημαντική. Η ΠΟΛ 1184 όριζε ότι η ΓΓΔΕ μπορεί να υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ βάσει «παραδοχών» σε περίπτωση έλλειψης στοιχείων. Όποιος λοιπόν δει τη σχετική ένδειξη θα πρέπει να ελέγξει το εκκαθαριστικό του καθώς οι «παραδοχές» το ποιο πιθανό είναι ότι δεν θα αποτυπώνουν τα πραγματικά στοιχεία του ακινήτου. Για παράδειγμα, εσείς μπορεί να έχετε ξεχάσει τον όροφο του ακινήτου. Η υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών θα έχει συμπληρώσει ότι το διαμέρισμα βρίσκεται στον 6ο όροφο. Μόλις διαπιστώσετε ότι υπάρχει σχετική ένδειξη στο εκκαθαριστικό, θα σπεύσετε να διορθώσετε καθώς το ποιο πιθανό είναι ότι η παραδοχή έχει λειτουργήσει εις βάρος σας.

Πηγή www.fpress.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image