ΕΝ.Φ.Ι.Α. – Τι ισχύει σήμερα και τι αλλαγές σχεδιάζονται για το 2016

Αλλάζουν όλα στη φορολογία ακινήτων από το 2016.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Αλλάζουν όλα στη φορολογία ακινήτων από το 2016

Σχεδιασμός: Για φέτος καμία αλλαγή – Τα νέα εκκαθαριστικά σε 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες έως τις 20 τρέχοντος

Του Γιώργου Κούρου

gkouros@naftemporiki.gr

Νέο ΕΝΦΙΑ για το 2016 σχεδιάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με σημαντικές αλλαγές, που θα προκύψουν από την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές και που στόχο θα έχουν την ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών, αλλά και περισσότερα βάρη στους «έχοντες και κατέχοντες», πάντα όμως με σταθερό το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ.

Για φέτος δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν», ενώ ήδη επιταχύνονται οι διαδικασίες εκκαθάρισης των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 του 2014, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την προσεχή Δευτέρα, ώστε τα νέα εκκαθαριστικά σε περίπου 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες να σταλούν έως τις 20 τρέχοντος.

Οι αλλαγές, όπως επεσήμανε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στο συνέδριο ProdExpo, δρομολογούνται για το επόμενο έτος και με στόχο η εναρμόνιση των αντικειμενικών τιμών με αυτές της αγοράς να έχει ολοκληρωθεί έως και τον Σεπτέμβριο του 2016, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν μιλάμε για την κατάργηση του συστήματος προσδιορισμού των αξιών. Θα αντιγράψουμε αυτό που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα έχουμε ένα σύστημα εμπορικών αξιών που θα είναι πιο κοντά στις τιμές αγοράς».

Επισημαίνεται ότι, με βάση τα σχέδια που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, ο νέος ΕΝΦΙΑ, ή όπως «βαπτιστεί» ο νέος φόρος (με τις εισηγήσεις να συγκλίνουν σε «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας»), προβλέπει σε συνδυασμό με την αυξομείωση των αντικειμενικών αξιών τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, πάνω από το οποίο σήμερα επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος, από τις 300.000 ευρώ που είναι, στις 250.000 ή 200.000 ευρώ, αλλά με συντελεστές που να ξεκινούν από το 0,3% και να φτάνουν έως και 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες (οι ισχύοντες συντελεστές κυμαίνονται από 0,1% έως και 1%).

Η ανωτέρω κίνηση θα οδηγήσει φυσικά σε αύξηση της φορολογίας όσων έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, από την άλλη πλευρά όμως, όπως έχει επισημάνει η «Ν», θα ανοίξει τον δρόμο για μείωση των συντελεστών για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία, έως 1.000 ευρώ/τ.μ., για τα οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά μέτρο, αλλά και για αύξηση των συντελεστών στα υψηλότερα κλιμάκια, π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ, που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ/τ.μ. Επίσης, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, εξετάζεται και περαιτέρω μείωση του νέου φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Ακίνητα εξωτερικού

Ο κ. Αλεξιάδης, όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στη «Ν», προωθεί και το σχέδιο επιβολής φορολογίας σε ιδιοκτήτες με ακίνητα στο εξωτερικό, αφού, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά χθες, «είναι άδικο ένας πολίτης που έχει αυτή τη στιγμή ένα ακίνητο αξίας 50.000 – 60.000 ευρώ για να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του να πληρώνει φόρο, ενώ ένας άλλος πολίτης που έχει ένα ακίνητο στο Λονδίνο αξίας 5 και 6 εκατ. ευρώ να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ».

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη το ιταλικό «μοντέλο», που είχε εφαρμόσει ο Μάριο Μόντι, ενώ «ξεσκονίζουν» τη λίστα με τα 3.000 ονόματα Ελλήνων πολιτών που έχουν ακίνητα στο Λονδίνο. Το σχέδιο που μελετάται είναι όπως οι εν λόγω ιδιοκτήτες φορολογηθούν με κλίμακα, οι συντελεστές της οποίας μπορεί να ανέρχονται ακόμη και στο 3%, αλλά και με συμψηφισμό των φόρων που έχουν καταβάλει για τα ακίνητά τους στην αλλοδαπή.

Στο πλαίσιο εξάλλου των αλλαγών στη φορολογία κεφαλαίου και προς διευκόλυνση των συναλλασσομένων, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι σχεδιάζεται όπως από το επόμενο έτος οι μεταβιβάσεις ακινήτων να γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω της δημιουργίας ειδικής φόρμας στο Taxisnet, στην οποία πρόσβαση θα έχουν μόνο οι συμβολαιογράφοι, ενώ το συμβόλαιο θα κατατίθεται ηλεκτρονικά στην εφορία.

Σημαντική συμβολή πάντως για την υλοποίηση των εν λόγω εξεταζόμενων μέτρων θα είναι και η έναρξη εφαρμογής του περιουσιολογίου από φέτος τον Νοέμβριο, με την πλήρη καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων, όπως επίσης και το κλείσιμο των εφοριών για το κοινό εντός του 2016.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει επίσης σύντομα και πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας, στο πλαίσιο εξοικονόμησης εσόδων, αφού μόνο το 2014 δαπάνησε 24 εκατ. ευρώ για μισθώματα.

Τι θα αναγράφει

Με χθεσινή απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΠΟΛ.1216/1.10.2015) καθορίστηκε ο τύπος και το περιεχόμενο του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ του 2015 και των επόμενων ετών, στο οποίο εκτός από τα στοιχεία του φορολογούμενου αναγράφονται το σύνολο των δικαιωμάτων επί ακινήτων, το σύνολο του κύριου φόρου, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το σύνολο του συμπληρωματικού φόρου και το συνολικό ποσό καταβολής.

Επίσης περιέχονται όλα τα στοιχεία των κτισμάτων, οικοπέδων και γηπέδων, ενώ επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αμφισβητεί το ύψος του φόρου, έχει περιθώριο 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Διαφορών της ΓΓΔΕ, ενώ άσκηση προσφυγής κατά της πράξης υπολογισμού του φόρου απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια είναι απαράδεκτη.

Διορθώνουν τα Ε9

«Κλειδώνουν» αύριο οι διορθώσεις των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 του 2014 που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες και ανοίγει ο δρόμος για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν περίπου 6,1 εκατ. ιδιοκτήτες, καταβάλλοντας συνολικά 2,65 δισ. ευρώ. Οι εντολές που έχουν μάλιστα δοθεί για την εκκαθάριση των τροποποιητικών είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς τα χρονικά περιθώρια πιέζουν, με δεδομένο ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος του τρέχοντος μηνός έως και το τέλος Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι οι προϊστάμενοι των εφοριών έλαβαν εντολή όπως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η διαχείριση των δηλώσεων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί διότι ο υπόχρεος δεν έχει προσκομίσει τα προσήκοντα παραστατικά, πρέπει να του αποστέλλεται έγγραφη ειδοποίηση, ώστε να τα προσκομίσει εντός πέντε ημερών, επισημαίνοντάς του ότι σε αντίθετη περίπτωση η δήλωσή του δεν θα μεταφερθεί το έτος 2015.

Εξάλλου, μέχρι την προσεχή Δευτέρα 12 Οκτωβρίου θα πρέπει όλες οι εφορίες να ενημερώσουν τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως προς τον αριθμό των δηλώσεων που εκκρεμούν στη ΔΟΥ.

Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι έτοιμα και οι «μηχανές» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν ήδη πάρει μπροστά για την εκτύπωση των εκκαθαριστικών που θα πρέπει το αργότερο έως και τις 20 Οκτωβρίου να έχουν αποσταλεί στους ιδιοκτήτες, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να έχουν το χρονικό περιθώριο εξόφλησης της πρώτης δόσης.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο φόρος αναμένεται να είναι ίδιος με τον περυσινό για όλους τους ιδιοκτήτες, αφού οι όποιες αλλαγές έχουν μετατεθεί για το 2016, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ δεν προβλέπεται έκπτωση.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image