«Καμπάνα» στην Επ. Ανταγωνισμού(!) επειδή «έθαψε» καταγγελία για καρτέλ

Τι σας ακούγεται περίεργο ; Δεν ζείτε και εσείς στην Ελλάδα ;

Θα πληρώσει αποζημίωση άλλα 213.000 ευρώ (πλέον των 510.000€) στην εταιρεία Βιβλιοπωλεία Φλωράς με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου

 Ενώ είναι αρμόδια να «ρίχνει καμπάνες» και να επιβάλλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις για παραβίαση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού «κατάφερε» το εξής παράδοξο και πρωτότυπο: Να καταδικασθεί η ίδια και να  κληθεί να πληρώσει αποζημίωση σε επιχείρηση, επιδή “εθαψε” τις καταγγελίες της!!!

Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου η Επιτροπή υποχρεούται να  καταβάλει αποζημίωση 213.000 ευρώ στην εταιρεία “Βιβλιοπωλεία Φλωράς”, για πρόκληση ηθικής βλάβης και οικονομικής ζημίας, επειδή καθυστέρησε αδικαιολόγητα επί 4 χρόνια (!) να διερευνήσει καταγγελίες της για καρτέλ στον χώρο του ξενόγλωσσου βιβλίου.

Την απόφαση γνωστοποίησε ο ιδιοκτήτης των βιβλιοπωλείων Γιώργος Φλωράς, με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Με την νέα τελεσίδικη δικαστική απόφαση 4369/2017 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών απερρίφθη η έφεση της Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της πρωτόδικης απόφασης 13695/2013 και πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή υποχρεούται να καταβάλει αμέσως 213.000€ ως αποζημίωση στην εταιρεία ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΑ ΕΠΕ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ. Το νέο ποσό προστίθεται στα 510.000€ που ήδη έχει καταβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού από προηγούμενη δικαστική απόφαση, για την ίδια αιτία (για διαφορετικά χρονικά διαστήματα) και η συνολική αποζημίωση ανέρχεται πλέον στα 723.000€.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίθηκε ένοχη από τα Διοικητικά Δικαστήρια (με επιβεβαίωση της 1ης απόφασης ήδη και από το Συμβούλιο της Επικρατείας), διότι καθυστέρησε αδικαιολόγητα να εξετάσει επί σχεδόν 4 χρόνια την καταγγελία των Βιβλιοπωλείων Φλωράς, οδηγώντας την εταιρεία σε οικονομική καταστροφή εξαιτίας της παράνομης δράσης του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου.

Τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς πτώχευσαν το καλοκαίρι του 2015 μη αντέχοντας τον ανελέητο πόλεμο του καρτέλ, πόλεμο που έκαναν υπό την «ανοχή» (δια της παράνομης καθυστέρησης) της Επιτροπής Ανταγωνισμού που καθυστέρησε να εξετάσει την καταγγελία, διευκολύνοντας στα μέγιστα την παράνομη δράση τους.

Η νέα δικαστική απόφαση αποτελεί μια ακόμα δικαίωση σε ένα άνισο αγώνα που διεξήχθη από το 2001 εναντίον του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου και της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού που «αρνιόταν» να κάνει το καθήκον της. Ένας αγώνας απέναντι σε ισχυρές δυνάμεις σε πολλά επίπεδα, ισχυρές δυνάμεις που έκαναν ανοίκειες επιθέσεις με διαφόρους τρόπους για να μας κάμψουν το ηθικό.

Όμως η μεγαλύτερη δυστυχία είναι ότι η καταδικασμένη αμετάκλητα Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει έως σήμερα ξοδέψει σχεδόν 20.000€ για να καταθέσει και να υποστηρίξει μια πρωτοφανή αγωγή εις βάρος του Γιώργου Φλωρά με την οποία διεκδικεί το εξωφρενικό ποσό των 500.000€ ως ηθική βλάβη, για προσβολή της μέσω προσωπικού ιστολογίου (με αναρτήσεις που διάβασαν 40 άνθρωποι). Με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει εκδικαστεί ο 1ος βαθμός της εξωφρενικής αγωγής, το συνολικό ποσό που θα καταβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή για να στηρίξει την αδιανόητη αγωγή της θα ανέλθει στα 40.000€. Σε μια προσπάθεια να «τιμωρήσει» τον πολίτη που η ίδια κατέστρεψε και στην εταιρεία του οποίου θα έχει καταβάλει έως τότε 723.000€ σαν αποζημίωση επειδή την κατέστρεψε.

723.000€ για μια ζημιά που απεδείχθη υστέρα από έναν πολυετή αγώνα απέναντι σε μια Επιτροπή Ανταγωνισμού με τεράστιους οικονομικούς πόρους, με άριστη νομική υπεράσπιση και με μια θεωρία που (όπως διατυπωνόταν από επίσημα χείλη) έλεγε ότι «θα κάνει τα πάντα για να μην πάρει ο Φλωράς την αποζημίωση που διεκδικεί», προφανώς εννοώντας σε νόμιμα πλαίσια. Προφανώς τα πάντα ήταν ανεπαρκή μπροστά στην αλήθεια του εγκλήματός τους.

Και μάλλον για αυτό το λόγο επιδιώκει να ρεφάρει με αδιανόητη αγωγή 500.000€, την πρώτη αγωγή φορέα του Κράτους κατά Πολίτη για δυσφήμηση σε προσωπικό ιστολόγιο.

Συγκριτικά με τα παραπάνω, μόνο ως πταίσμα μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αμέσως μόλις αποχώρησε από αυτήν, έγινε εταίρος με ειδίκευση στον ανταγωνισμό, στην δικηγορική εταιρεία που υπερασπίζεται στα αστικά δικαστήρια τους διοικούντες της βασικής εταιρείας του καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου στην δίκη με τα Βιβλιοπωλεία Φλωράς. Προφανώς ο πρώην αντιπρόεδρος ουδέποτε ανακατεύτηκε (άκουσε, μίλησε, συνεργάστηκε κλπ) με την υπόθεση ξενόγλωσσα βιβλία, μια υπόθεση που ταλάνισε την Επιτροπή Ανταγωνισμού έως τα τέλη του 2016, δηλαδή 4 μήνες πριν την αποχώρηση του, και για αυτό δεν έχει σύγκρουση συμφερόντων. Ενώ δηλαδή η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και πολλά στελέχη της ασχολούνταν με την υπόθεση, εκείνος, που αντικαθιστά τον Πρόεδρο με βάση τον Νόμο, δεν άκουσε τίποτα!!

Παρότι είμαστε ευτυχείς για την δικαίωση και για την αποζημίωση, δυστυχώς το ποσό των 723.000€ για την ανικανότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα το πληρώσει ο Έλληνας πολίτης και όχι οι υπαίτιοι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ: Sofokleousin.GR

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image