Κατατίθεται απόψε στη Βουλή η Ελληνική πρόταση – αύριο στην Ολομέλεια ;

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ, ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Για κατάθεση του νέου πακέτου μέτρων της ελληνικής πρότασης στη Βουλή απόψε κάνουν λόγο πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα μέτρα θα τεθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια αύριο, Παρασκευή, με κατεπείγουσες διαδικασίες, προκειμένου, όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση να διεκδικήσει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, με βάση την πρόταση την οποία απέστειλε απόψε στους θεσμούς.

Αλλωστε ήδη από νωρίς το βράδυ, οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας είχαν τεθεί σε κατάσταση κόκκινης επιφυλακής, έχοντας άπαντες ειδοποιηθεί να βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης πρόσβασης σε έκτακτες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι αύριο στις 8 το πρωί συνεδριάζουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρονικά περιθώρια είναι περισσότερο από ασφυκτικά, καθώς είναι γνωστός ο προγραμματισμός κρισιμότατων συνεδριάσεων και Συνόδων, μεθαύριο στην βελγική πρωτεύουσα.

«Δεν πρέπει να φτάσουμε στην Κυριακή. Μας περιμένουν με ‘’τσεκούρια’’», σχολίαζε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ένα εκ των κορυφαίων στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με εμφανή προβληματισμό και ανησυχία για τις εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι ούτως ή άλλως και στο πρόσφατο επίσημο ελληνικό αίτημα για πρόγραμμα δανειοδότησης, υπάρχει επίσημα καταγεγραμμένη η βούληση για έναρξη εφαρμογής μέτρων από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι προγραμματισθείσες συναντήσεις της Κυριακής, απλώς επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Την ένταση επιτείνει το γεγονός ότι τα μέτρα που τίθενται ως προαπαιτούμενο από την Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατή μια συμφωνία στις παρούσες δραματικές συνθήκες κρίνονται ως ιδιαίτερα σκληρά και, υπό αυτό το πρίσμα, τροφοδοτούν ανησυχία στους κόλπους της δικομματικής πλειοψηφίας ως προς τον αριθμό των βουλευτών εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ που, δεδομένων των θέσεών τους, θα αρνηθούν ψήφο στο πακέτο των μέτρων.

Η ανησυχία, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στα «πηγαδάκια» δεν αφορούν τόσο στο αν οι πιθανολογούμενες «διαρροές» θα θέσουν σε κίνδυνο την έγκριση των σκληρών μέτρων: η δεδηλωμένη βούληση κομμάτων της ευρωπαϊκών αντιλήψεων αντιπολίτευσης να στηρίξει μέτρα – εγγύηση για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, φαίνεται πως δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους ανησυχίες.

Ο προβληματισμός επικεντρώνεται στις εσωτερικού ενδιαφέροντος πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες: Τα μέτρα μπορεί να περάσουν, αλλά αναλόγως του αριθμού των βουλευτών που θα τα καταψηφίσουν, μπορεί να τεθούν ερωτηματικά, την αμέσως επόμενη ημέρα, ως προς το εύρος άρα και την πολιτική ισχύ της σημερινής κυβερνώσας πλειοψηφίας.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image