Λειτουργίες Τεχνητής νοημοσύνης και Διασταυρώσεις για «μαϊμού» δαπάνες με το νέο έντυπο Ε3

Στον ηλεκτρονικό έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών και επαγγελματικών δαπανών για περίπου 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με το νέο έντυπο Ε3 που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί άμεσα.

Η ριζική αναμόρφωση του φορολογικού εντύπου Ε3 «Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα», που συνοδεύει το βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων, αλλά και το έντυπο Ν της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων, έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων, καθώς και ουσιαστικότερες διασταυρώσεις στοιχείων για την αποκάλυψη «μαϊμού» δαπανών που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, τα στοιχεία που ζητούνται προς συμπλήρωση στο νέο έντυπο είναι πολύ περισσότερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο έντυπο Ε3 οι αγρότες καλούνται να δηλώσουν αναλυτικά ανά κατηγορία τα ποσά των επιδοτήσεων και ενισχύσεων που έλαβαν το 2017, ενώ κάθε επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας καλείται να δηλώσει, μεταξύ πολλών άλλων, αναλυτικά στοιχεία για:

  •  τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις,
  •  τους επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς,
  •  τα ενεργά τερματικά POS που χρησιμοποιεί,
  •  τις ιστοσελίδες που έχει στο διαδίκτυο,
  •  τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησε,
  •  τα e-mail που χρησιμοποιεί,
  •  τις συνεργαζόμενες πλατφόρμες για την πραγματοποίηση των συναλλαγών.

Μέσος όρος δαπάνης ανά δραστηριότητα

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ επιδιώκει, μέσω της συμπλήρωσης των στοιχείων του εντύπου απ’ όλους τους υπόχρεους, να γνωρίζει τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδεικνύει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.

Θα πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί ότι η σημαντικότερη αλλαγή του νέου Ε3 είναι ο έλεγχος των επαγγελματικών λογαριασμών, αφού για τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν λογαριασμούς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει μέσα από ποιο τραπεζικό λογαριασμό πραγματοποιούνται οι συναλλαγές τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.

Επίσης, το νέο έντυπο Ε3 επιφυλάσσει και έναν ακόμη έλεγχο, αυτό του POS, και αυτό φυσικά όχι τυχαία αφού τον επόμενο μήνα εκπνέει η προθεσμία για την τοποθέτηση POS και για τα τελευταία επαγγέλματα. Άμεσα, λοιπόν, μέσα από το έντυπο Ε3, οι φορολογικές αρχές θα μπορούν πολύ εύκολα να ελέγξουν ποιος συμμορφώθηκε με τη νέα επιταγή του νόμου και ποιος όχι.

Όσον αφορά δε το «σκανάρισμα» στις επαγγελματικές δαπάνες, θα είναι εξονυχιστικό, αφού η καταγραφή τους θα γίνεται αναλυτικά, ώστε οι ενδεχόμενες απότομες μεταβολές να αποτελούν επιχείρημα στα χέρια του ελεγκτή για έκδοση διαταγής ελέγχου.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Παρόμοια Άρθρα

Posted by Ε.Γ.Ε.Σ. | Σεπτέμβριος 24, 2018
Οι κλάδοι που υποχρεούνται σε POS και δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών
Οι τελικές οδηγίες της ΑΑΔΕ με όλες τις διευκρινίσεις και τη διαδικασία χρήσης των POS προκειμένου να αποφευχθούν τα πρόστιμα Τις τελικές οδηγίες για την ορθή χρήση των POS και...
Posted by Ε.Γ.Ε.Σ. | Σεπτέμβριος 22, 2018
Δέσμευση από Airbnb για συμμόρφωση στους κανόνες της Κομισιόν – Όλες οι αλλαγές
Στη δέσμευση να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Κομισιόν, προχώρησε σήμερα η διαδικτυακή πλατφόρμα εκμίσθωσης ακινήτων Airbnb. Μεταξύ των όρων είναι η τροποποίηση των όρων χρήσης της υπηρεσίας που προσφέρει,...
Posted by Ε.Γ.Ε.Σ. | Σεπτέμβριος 17, 2018
Αναστολή λειτουργίας επιχείρησης (υποκατ. της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην Θεσσαλονίκη) λόγω παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας.
Δελτίο Τύπου (Δευτέρα - 17/09/2018) Αναστολή λειτουργίας επιχείρησης λόγω παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Αθήνα, 17-09-2018 Εφαρμόζοντας τις διατάξεις του...