Με επιτόποιους ελέγχους θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Πού θα στήσουν «μπλόκα» για έλεγχο οι εφοριακοί.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Πού θα στήσουν «μπλόκα» για έλεγχο οι εφοριακοί

Κωστής Χ. Πλάντζος

Όλοι οι εφοριακοί επιστρατεύονται και βγαίνουν από τα γραφεία τους για ελέγχους -Στο στόχαστρο μπαίνουν οι τουριστικές περιοχές

Στο δρόμο βγάζει πλέον όλους τους εφοριακούς ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης. «Όχι μόνο το ΣΔΟΕ, όχι μόνον η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), αλλά και όλο το Δημόσιο» θα μπει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, όπως προανήγγειλε ο κύριος Αλεξιάδης, παραλαμβάνοντας χθες τα νέα του καθήκοντα από την προκάτοχό του, κυρία Νάντια Βαλαβάνη.

Όλοι οι εφοριακοί επιστρατεύονται και βγαίνουν από τα γραφεία τους για ελέγχους όλο το 24ωρο. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι τουριστικές περιοχές, τα εμπορικά σημεία και όπου γίνεται διακίνηση προϊόντων. Το σχέδιο ολοκληρώνεται με τους … «αλγεβρικούς ελέγχους Βαρουφάκη» (σύγκριση δηλωθέντων εισοδημάτων και κίνησης τραπεζικών λογαριασμών), αλλά και με τις «καρφωτές» από πολίτες, των οποίων η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά ενημέρωση και συνεργασία.

Πού στήνουν «μπλόκο»

Ανάλογες εντολές έδωσε με εγκύκλιό της και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαίδου, με την οποία ορίζει ότι:

1. Τα ελεκτικά συνεργεία θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας

2. Θα εξετάζεται αν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία (παραστατικά κίνησης, αποδείξεις λιανικής, τιμολόγιο κ.λπ.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.

3. Οι φοροελεγκτές θα ζητούν και από τους πελάτες που εξέρχονται της επιχείρησης να τους επιδείξουν τις αποδείξεις των αγορών τους.

4. Επειδή από 1.1. 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών (πχ πρόσθετα βιβλία) για όλες τις κατηγορίες υπόχρεων (π.χ. ιατροί, εκπαιδευτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων) οι ελεγκτές εντέλλονται να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που έλαβαν και, στη συνέχεια, να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο παραστατικά.

5. Σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία κ.λπ.) οι ελεγκτές πρέπει να μπαίνουν στο κατάστημα ή στους εξωτερικούς χώρους, για να διαπιστωθεί η επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα αισθητικής κ.ά.

6. Ιδιαίτερα ελέγχεται αν προκύπτουν υπόνοιες μετακύλησης του φόρου στο χαμηλότερο συντελεστή. Θα ακολουθήσουν νέες εντολές που θα εστιάζουν στις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Πηγή: http://www.protothema.gr

Τα ίδια μέτρα όπως αναγράφονται σε άλλο δημοσίευμα ποιο αναλυτικά προς γνώση σας:

H Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαίδου εξέδωσε μέσα στον Ιούνιο εγκύκλιο για την εκπόνηση σαρωτικών ελέγχων στην αγορά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο Σαββαϊδου:
1. Τα συνεργεία θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας για την εξακρίβωση των φορολογικών υποχρεώσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Συγκριμένα θα εξετάζεται αν έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία (παραστατικά κίνησης, αποδείξεις λιανικής, τιμολόγιο κ.λπ.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.
2. Αποδείξεις θα ζητούν οι φοροελεγκτές και από τους πελάτες που εξέρχονται της επιχείρησης.
3. Επειδή από 1.1. 2014 καταργήθηκε η υποχρέωση τήρησης ασφαλών πληροφοριών ( πρόσθετα βιβλία που προβλέπονταν από τις διατάξεις του ΚΒΣ ή του Κ.Φ.Α.Σ) από όλες τις κατηγορίες υπόχρεων π.χ. ιατροί, εκπαιδευτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων οι «ράμπο» του υπουργείου είναι υποχρεωμένοι να ζητούν πληροφορίες από τους εξερχόμενους πελάτες για τις υπηρεσίες που τους παρείχαν οι προηγούμενες επαγγελματικές ομάδες και στη συνέχεια να ελέγχουν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο παραστατικά.
4. Αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο, τότε το συνεργείο θα διενεργεί έλεγχο εντός της επιχείρησης, επιδεικνύοντας ταυτότητα και εντολή ελέγχου. Θα επαληθεύει τη φορολογική παράβαση, θα θεωρεί τα βιβλία και τα στοιχεία, θα ελέγχει αν αποδόθηκαν οι φόροι (ΦΠΑ, μισθωτών υπηρεσιών και άλλοι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι).
5. Σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία κ.λπ.) είναι απαραίτητη η είσοδος των ελεγκτών στο κατάστημα ή στους εξωτερικούς χώρους, για να διαπιστωθεί η επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα αισθητικής κ.ά.
6. Αν ο προληπτικός έλεγχος διενεργείται σε επιχειρήσεις με οργανωμένα λογιστήρια, τα οποία όμως δεν λειτουργούν λόγω ημέρας και ώρας, τότε δεν θα ζητούν για θεώρηση τα λογιστικά βιβλία και δεν θα καταλογίζουν παραβάσεις μη επίδειξης, αλλά θα διενεργούν έλεγχο σε ημέρα και ώρα λειτουργίας του λογιστηρίου.
7. Σε μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση φόρου, θα υποδεικνύεται εγγράφως η πρόσκληση της εφορίας για καταβολή του με τις προσαυξήσεις. Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων θα εκδίδονται από τις εφορίες, οι οποίες και έχουν την αρμοδιότητα είσπραξης των οφειλών.
8. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στο ΦΠΑ και στις περιπτώσεις που από τις υποβληθείσες δηλώσεις επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες που υπόκεινται σε διαφορετικούς συντελεστές προκύπτουν υπόνοιες μετακύλησης του φόρου στο χαμηλότερο συντελεστή. Θα ακολουθήσουν νέες εντολές που θα εστιάζουν στις αλλαγές που έγιναν στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image