Νέα περαίωση για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ;

Φιλόδοξο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η σημαντική κάμψη που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή εντός των προσεχών εβδομάδων η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην ισχύουσα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να γίνει ακόμη πιο ευνοϊκή και να συμπεριλάβει περισσότερους οφειλέτες, νέα ρύθμιση για άμεση περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με στελέχη των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, έχει ήδη αρχίσει να δίδει οδηγίες και κατευθύνσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το «κραχ» που έχει προκληθεί στα φορολογικά έσοδα εξαιτίας της χαλάρωσης που υπήρξε σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Οι παρεμβάσεις

Το πακέτο των παρεμβάσεων το οποίο έχει αρχίσει να συζητά η νέα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη περιλαμβάνει:

-την τροποποίηση της ρύθμισης για την τμηματική καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι μέσω της μείωσης του ελάχιστου ορίου της μηνιαίας δόσης κάτω από τα 50 ευρώ,

-τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με μια νέα συνοπτική διαδικασία περαίωσης. Στους φορολογούμενους αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώσουν ακαθάριστα έσοδα και καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρύψει από την εφορία, να πληρώσουν μόνο τους πρόσθετους φόρους που θα προκύψουν και να γλιτώσουν από τα πρόστιμα, τις προσαυξήσεις και τους τόκους που θα πλήρωναν εάν γινόταν φορολογικός έλεγχος,

-την επαναφορά της αρμοδιότητας της διενέργειας προληπτικών ελέγχων για τον εντοπισμό παραβάσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), η οποία συνεστήθη από την προηγούμενη κυβέρνηση έχοντας αποσπάσει τις αρμοδιότητες των προληπτικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ, θα καταργηθεί. Το ΣΔΟΕ θα μπορεί και πάλι να στέλνει στους δρόμους συνεργεία υπαλλήλων του για να πραγματοποιούν ελέγχους στη διακίνηση προϊόντων, στην έκδοση αποδείξεων-τιμολογίων και στην απόδοση του ΦΠΑ. Επίσης το ΣΔΟΕ θα αποκτήσει και πάλι τη δυνατότητα να οργανώνει ειδικές ελεγκτικές δράσεις σε πεδία όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις φοροδιαφυγής (π.χ. «μαύρα» συμβόλαια ενοικίασης πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών),

-τη διενέργεια ελέγχων «πόθεν έσχες» από το ΣΔΟΕ σε υποθέσεις φορολογουμένων με πολύ μεγάλα ποσά καταθέσεων τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν συμπεριλάβει στις φορολογικές τους δηλώσεις,

-την άμεση ενίσχυση των μονάδων του υπουργείου Οικονομικών που ασχολούνται με τις λίστες των μεγαλοφοροφυγάδων, όπως είναι το ΚΕΦΟΜΕΠ και το ΣΔΟΕ, με επιπλέον ελεγκτές.

Μπαράζ επαφών

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της ΓΓΔΕ Αικ. Σαββαΐδου και διευθυντών μεγάλων φοροελεγκτικών μονάδων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκαν οδηγίες για την επανενεργοποίηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού κυρίως προς την κατεύθυνση του ελέγχου φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη περιουσία.

Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ΣΔΟΕ, όπου οι διευθυντές του Σώματος ενημέρωσαν την αναπληρώτρια υπουργό Ν. Βαλαβάνη για τις δράσεις και τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στα «ευαίσθητα» πεδία (φάκελοι μεγάλης φοροδιαφυγής), ενώ αναμένεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη ως το τέλος της εβδομάδας, όπου θα τεθούν επί τάπητος κυρίως οργανωτικά θέματα.

Η αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς και τον Ιανουάριο οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων υστέρησαν σημαντικά των στόχων του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Πέρα από τη «μαύρη τρύπα» στις εισπράξεις από τους φόρους καυσίμων, η οποία ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και οφείλεται στην πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, εξακολουθεί να παρατηρείται υστέρηση και στις εισπράξεις από τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (κυρίως στις εισπράξεις από παλαιότερες ρυθμίσεις), με αποτέλεσμα τον πρώτο μήνα του 2015 να υπάρχει υστέρηση εσόδων έως και 500 εκατ. ευρώ.

Και πρόταση για αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ

Η αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ (6,5% και 13%) και η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου προτείνονται ως μέθοδος αύξησης των φορολογικών εσόδων σε ειδική μελέτη που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Στην ίδια μελέτη εκτιμάται ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι η Ελλάδα να πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2,9%.

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image