Παγίδα φόρου τα τεκμήρια και στις πληρωμές με κάρτα για το 2017 και μετά

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Πρόσθετο φόρο πολλών εκατοντάδων ευρώ για τα χαμηλά εισοδήματα μπορεί να φέρει η σύνδεση του αφορολόγητου με την κάρτα αν ο φορολογούμενος δεν έχει κατά νου ότι ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει θα πρέπει να υπολογιστεί όχι με βάση τα πραγματικά του εισοδήματα αλλά με αυτά που υπολογίζει η εφορία .

Την παγίδα για υψηλότερο φόρο να βάζουν τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία μπορούν να διαμορφώνουν ένα « φορολογητέο εισόδημα» πολύ μεγαλύτερο από το πραγματικό.

Ως γνωστό μετά την σύνδεση της κατοχύρωσης του αφορολόγητου με την χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών (πιστωτικές χρεωστικές κάρτες e-banking) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων για να έχουν την προβλεπόμενη έκπτωση φόρου που κυμαίνεται από τα 1.900 και φτάνει μέχρι και τα 2.100 ευρώ.

Ειδικότερα , για τον φορολογούμενο με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να καλύπτει το 10% του εισοδήματός του.

Ο Φορολογούμενος με εισοδήματα έως 30.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις καθώς επίσης και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματός του μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τα 10.000 ευρώ.

Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις, καθώς και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος εισοδήματός του μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τα 10.000 και έως τα 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τα 30.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού δαπάνης με τέτοιου είδους μέσα πληρωμής, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.

Η παγίδα των τεκμηρίων

Η κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού των αποδείξεων συνδέεται με το φορολογητέο εισόδημα . Αν όμως το πραγματικό εισόδημα υπολείπεται από αυτό που διαμορφώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης τότε ως φορολογητέο εισόδημα είναι το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό.

Κατά συνέπεια και τα ποσοστά των ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο μισθωτός ο συνταξιούχος και ο κατ επάγγελμα αγρότης θα πρέπει να υπολογιστεί με το υψηλότερο εισόδημα κατά περίπτωση εισόδημα που δεν είναι απαραίτητα το πραγματικό.

Παράδειγμα μισθωτός που αμείβεται με 400 ευρώ έχει ένα ετήσιο εισόδημα 5600 ευρώ . Θεωρητικά ο συγκεκριμένος φορολογούμενος , για να έχει αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώσει σε ηλεκτρονικές αποδείξεις το 10% του ετήσιου εισοδήματος του δηλαδή 560 ευρώ.

Αν όμως μένει σε ιδιόκτητο ή δωρεάν παραχωρούμενο σπίτι 80 τμ και ένα αυτοκίνητο 15 ετών 1100 κυβικά εκατοστά η εφορία θα υπολογίζει τεκμαρτό εισόδημα 8.300 ευρώ δηλαδή υψηλότερο από το πραγματικό και θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 830 ευρώ.

Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος ησυχάσει όταν έχει συγκεντρώσει τα 560 μη έχοντας κατά το τεκμαρτό του εισόδημα θα έχει έλλειμμα αποδείξεων 270 ευρώ το οποίο θα φορολογηθεί με 22% φέροντας ένα εκκαθαριστικό ε πρόσθετο φόρο 60 ευρώ.

Σε μια εντελώς ακραία περίπτωση κάποιος εντελώς άπορος αν έχει την τύχη και την ατυχή να μένει σε δικό του σπίτι δεν έχει μηδενικό εισόδημα αλλά σύμφωνα με την εφορία έχει εισόδημα 5400 ευρώ αφού το αφού το τεκμήριο διαβίωσης είναι 3.000 ευρώ και 2.400 ευρώ το τεκμήριο κατοικίας και άρα θα πρέπει να συγκεντρώσει ηλεκτρονικές αποδείξεις 540 ευρώ. Αν δεν το κάνει παρότι άπορος θα κληθεί να πληρώσεις φόρο 119 ευρώ.

Πηγή: enikonomia

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image