Πώς θα βρει λεφτά για να πληρώσει το ομόλογο του Μαρτίου ο ΣΥΡΙΖΑ

Τους τρόπους με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θα καλύψει τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το Μάρτιο ύψους 5 δισ. ευρώ αναλύουν πηγές της Κουμουνδούρου. Στον ΣΥΡΙΖΑ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι έφτασε  το ύψος του ετήσιου βραχυχρόνιου δανεισμού στο ύψος των 120 δισ. ευρώ (χωρίς να εκδοθεί καμία ανακοίνωση).

Μάλιστα σημειώνουν ότι: «Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί αυτή τη δυνατότητα μετά από μήνες που διαβεβαίωνε ότι η ελληνική οικονομία είναι ξανά ισχυρή και μετά από μήνες που παρουσιάζει παραγωγή πλεονασμάτων διαθέσιμων για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Συγκεκριμένα από το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν πως:

1.Τα μνημονιακά κείμενα δεν υποχρεώνουν το ελληνικό δημόσιο να περιοριστεί σε άντληση ρευστότητας από έντοκα γραμμάτια μόνο 15 δισ. Υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η έκδοση τους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρουν ότι και οι τράπεζες διαθέτουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά αποθέματα και οι αποδόσεις τους μπορούν να προσελκύσουν (!!!) ξένους επενδυτές και η ίδια η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει το όριο που αποδέχεται τέτοιους τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της.

2. Ασκούν ακόμη κριτική υπογραμμίζοντας ότι: «Κακώς το Υπ. Οικ. επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις πριν λίγες μέρες η ΤτΕ διαβεβαίωσε επίσημα ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο». Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει. Τα όσα λέγονται για τις ελληνικές καταθέσεις συνιστούν μια άθλια προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι καταθέσεις του ελληνικού λαού βρεθήκαν στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής. Ο Σύριζα με το πρόγραμμα του εγγυάται τις καταθέσεις του ελληνικού λαού και τον δρόμο προς την ανάπτυξη».

3. Το κράτος έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα μέσω του εσωτερικού δανεισμού του από τα ρευστά διαθέσιμα (???) οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό γίνεται ήδη και σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες της εξυπηρέτησης του χρέους κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση – λένε στην Κουμουνδούρου –  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρθηκε στο κλείσιμο των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών που υπάρχουν στο μνημονιακό πρόγραμμα. Αναφέρθηκε μόνο στην κάλυψη των ομολόγων που λήγουν το πρώτο τρίμηνο και είναι αξίας μικρότερης από 5 δισ. ευρώ.

www.sofokleousin.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image