ΣΕΒΕ: Η Ελλάδα θα ανακάμψει οικονομικά με όχημα την εξωστρέφεια

Στο συνέδριο με τίτλο «Προϊόν Ελληνικό! Δύναμη Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργανώθηκε από την Εταιρία Ανάπτυξης & Προόδου (ΕΤΑΠ) του ΕΒΕΑ και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (13/03/13) στην Αθήνα στο Divani Caravel Hotel, συμμετείχε με ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς στην ενότητα «Ανταγωνιστικότητα – Εξωστρέφεια – Διεθνές Branding».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ «Για να τεθεί η ελληνική οικονομία σε σταθερές βάσεις, θα πρέπει ένα επιπλέον 25% του ΑΕΠ μας να μεταφερθεί σε νέες εξαγωγικές δραστηριότητες. Σήμερα, ο εθνικός μέσος όρος στην εξαγωγική επίδοση (εξαγωγές % ΑΕΠ) στα αγαθά είναι 12,4% και στα αγαθά και υπηρεσίες είναι στο 26%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 45%. Πώς θα προχωρήσουμε; Με όχημα το μότο «Παράγω και Εξάγω». Η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής θα έρθει με δύο τρόπους: 1) αύξηση της εγχώριας ζήτησης για τα ελληνικά προϊόντα, 2) αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στις διεθνείς αγορές. Είναι αναγκαίο να αλλάξουμε επειγόντως καταναλωτικές συνήθειες και να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα εσωστρέφειας στην κατανάλωσή μας. Στόχος μας πρέπει να είναι να υποκαταστήσουμε τουλάχιστον κατά 30% τα εισαγόμενα προϊόντα με ελληνικά. Να ξεφύγουμε από τη λογική του «εγώ» και να λειτουργήσουμε στη λογική του «εμείς». Η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών θα γίνει με επένδυση στην εξωστρέφεια με την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών. Με μια στρατηγική που: 1)  προωθεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, που καλλιεργεί μια κουλτούρα εξωστρέφειας στις ελληνικές επιχειρήσεις. 2) προχωρά στο country re-branding της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη και με στοχευμένες στρατηγικές μάρκετινγκ προβάλλει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων. 3) θέτει μια για πάντα τέλος στη βασανιστική και χρονοβόρα διαδικασία του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα, που προχωρεί δυναμικά σε άρση των εξαγωγικών αντικινήτρων και εμποδίων, αλλά και στην αναγκαία αποδέσμευση οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, προς αξιοποίηση των εξαγωγικού τομέα».

Είναι γενικά αποδεκτό ότι θα πρέπει να στραφούμε στην κατανάλωση Ελληνικών Προϊόντων όπου είναι δυνατόν, συμβάλλοντας έτσι ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί στην ενδυνάμωση της Ελληνικής Οικονομίας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στις Ελληνικές Επιχειρήσεις να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους έναντι των αλλοδαπών, με άμεση συνέπεια την αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης. Όλοι μαζί μπορούμε!

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image