Δύο μεγάλες κατηγορίες συμψηφισμού φορολογικών οφειλών επιχειρήσεων και Δημοσίου, που θα δώσει σημαντική ανάσα στην αγορά, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριλάβει σχετική ρύθμιση στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο.
Η πρώτη κατηγορία αφορά τη δυνατότητα συμψηφισμού του φόρου που πρέπει να καταβάλει ένας ελεύθερος επαγγελματίας ή μια επιχείρηση (για παράδειγμα ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών ή φόρος εισοδήματος) με τον ΦΠΑ που του/ της χρωστάει το Δημόσιο. Το σκεπτικό είναι «συμψηφισμός φόρου με φόρο» σε κάθε δυνατή παραλλαγή, αρκεί η οφειλή του Δημοσίου να είναι βεβαιωμένη και εκκαθαρισμένη. Τέτοιες παραλλαγές, για παράδειγμα, είναι να μπορεί να συμψηφιστεί ο ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση με τον ΦΠΑ που της οφείλει το Δημόσιο (επειδή π.χ. είναι εξαγωγική ή κατασκευαστική), ο φόρος εισοδήματος που καλείται να προκαταβάλει μια εταιρεία με ΦΠΑ ίσης αξίας που της χρωστάει το κράτος, κ.ο.κ.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά τη δυνατότητα συμψηφισμού φόρου που πρέπει να αποδώσει μια επιχείρηση με χρέος που έχει απέναντί της το Δημόσιο, αρκεί και πάλι αυτό να είναι βεβαιωμένο και εκκαθαρισμένο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που παραθέτει στέλεχος του υπουργείου: «Εστω μια επιχείρηση η οποία έχει προμηθεύσει ένα υπουργείο με έπιπλα αξίας 20.000 ευρώ. Και έστω ότι ο επιχειρηματίας αυτός πρέπει να καταβάλει φόρο μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΑ) για το προσωπικό που απασχολεί, αξίας επίσης 20.000 ευρώ. Το σκεπτικό μας είναι, οι φόροι αυτοί να μπορούν να συμψηφιστούν».
Το μέτρο, που προανήγγειλε την Τετάρτη κατά τη συζήτηση με τους φορείς της αγοράς ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα σε επιχειρήσεις και εμπόρους που το ζητούν επιτακτικά. Θα αφορά αποκλειστικά και μόνο οφειλές του στενού δημοσίου τομέα που έχουν ήδη βεβαιωθεί και εκκαθαριστεί, οι οποίες θα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εκταμίευσή τους προς τους δικαιούχους. Δεν θα αφορά ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές οργανισμών του κράτους, όπως ΔΕΚΟ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία και άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
Οπως εξηγεί στο «Χρήμα» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, το αίτημα που υποβλήθηκε στο υπουργείο μιλάει για έναν γενικευμένο συμψηφισμό. Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, είναι ότι μαζί με τις δηλώσεις που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις τον Μάρτιο- Απρίλιο για το έτος 2010, θα πρέπει να προκαταβάλουν και φόρο εισοδήματος. Το μέτρο που προωθεί το υπουργείο, θα δώσει- όπως λέει ο ίδιος- τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμψηφίσουν μέρος της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν με ίσης αξίας ΦΠΑ που το Δημόσιο τους χρωστάει. Γι΄ αυτό και η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει να καθιερωθεί ένας «γενικευμένος συμψηφισμός», του έμμεσου φόρου με τον άμεσο, και να δημιουργηθεί ένας «εξωλογιστικός αλληλόχρεος λογαριασμός» που θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο με χρήση της φοροκάρτας της επιχείρησης.
Αυτό που ισχύει σήμερα- όπως εξηγεί ο κ. Κορκίδης- είναι ο συμψηφισμός μόνο του ΦΠΑ των τιμολογίων αγορών μιας επιχείρησης με τον ΦΠΑ των τιμολογίων από τις πωλήσεις της. Εστω, δηλαδή, μια επιχείρηση που έχει τιμολόγια για αγορές προϊόντων αξίας 100.000 ευρώ με ΦΠΑ 23% (23.000 ευρώ) και έχει πουλήσει προϊόντα αξίας 200.000 ευρώ (με ΦΠΑ 46.000 ευρώ). Μπορεί να συμψηφίσει τα δύο ποσά ΦΠΑ και να αποδώσει στο Δημόσιο τη διαφορά, δηλαδή τα 23.000 ευρώ.
Πότε δικαιούται, όμως, μια επιχείρηση επιστροφή ΦΠΑ; Οταν είναι εξαγωγική, κατασκευαστική και γενικώς όταν έχει συναλλαγές με το Δημόσιο. Υπάρχει μάλιστα και ένα όριο μέχρι του οποίου μπορεί να φτάσει η επιστροφή: τα 30.000 ευρώ. Οταν το ποσό είναι μέχρι αυτού του ορίου, επιστρέφεται το 90% αλλά για το υπόλοιπο 10% πρέπει να γίνει έλεγχος. Για ποσά άνω των 30.000 ευρώ, έλεγχος της εφορίας πρέπει να γίνει για το σύνολο του ποσού.
Πηγή Τα Νέα