!!! ΤΡΕΙΣ (3) με την σημερινή για τα ΝΕΑ πρόστιμα όσων δεν πέρασαν ΚΤΕΟ.

ΔΥΟ  και σήμερα για τα πρόστιμα όσων δεν πέρασαν ΚΤΕΟ.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

 

Μόλις ΤΡΕΙΣ (3)  ημέρες έμειναν, μαζί με την σημερινή, μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για τα ΚΤΕΟ προκειμένου να αποφευχθούν πρόστιμα 150 και πλέον ευρώ. Όσοι δεν έχουν περάσει το αυτοκίνητό τους ή την μηχανή τους από ΚΤΕΟ, καλό θα ήταν να σπεύσουν διότι από την 1η Οκτωβρίου 2018 θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4530/30-3-2018 (άρθρο 55) ο οποίος και επιβάλει πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους αμέλησαν αυτή τους την υποχρέωση. Υπολογίζεται πως περί το ένα εκατομμύριο οχήματα σε όλη την Ελλάδα έχουν ακόμη ανοιχτή αυτή την εκκρεμότητα.

Η ισχύς του νόμου 4530 αρχίζει από 1η Οκτωβρίου και απλοποιεί την διαδικασία εντοπισμού των μη ελεγχθέντων οχημάτων, αφού με τις νέες τεχνολογίες μπορεί το κράτος πολύ εύκολα να γνωρίζει τους παραβάτες, «με το πάτημα ενός κουμπιού». Και αυτό διότι πλέον όλα τα ΚΤΕΟ, δημόσια και ιδιωτικά, είναι συνδεδεμένα online με τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο ποιο όχημα πέρασε ΚΤΕΟ και πότε. Εφόσον το αυτοκίνητο δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ το πρόστιμο θα βεβαιώνεται ταμιακά από την φορολογική διοίκηση. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η οφειλή θα εμφανιστεί στο taxisnet. Σημειώνεται πως ο νόμος δεν κάνει διάκριση σε αυτοκίνητα, δίκυκλα ή φορτηγά και αναφέρεται σε οχήματα εν γένει. Έχοντας λοιπόν φθάσει το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να σημειωθεί για μια ακόμη φορά συνωστισμός στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας .

Τι ισχύει για τα πρόστιμα και τα ΚΤΕΟ;

ΚΤΕΟ περνούν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές) στα 4 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία και έπειτα κάθε δύο χρόνια (εξαιρούνται τα ταξί και τα βαρέα οχήματα που περνούν κάθε χρόνο)Αν ένα όχημα δεν περάσει εντος προθεσμίας το ΚΤΕΟ, επιβαρύνεται με πρόστιμο που για τα επιβατικά αυτοκίνητα για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης είναι 16 ευρώ, για μέχρι έξι μήνες 33 ευρώ και για πάνω από έξι μήνες 65 ευρώ. Τα οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές) που θα εντοπιστούν να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα επιβαρυνθούν πρόσθετα από τα παραπάνω ποσά με πρόστιμο 150 € που θα αναρτηθεί στην καρτέλα τους στο Taxis. Ο εντοπισμός των οχημάτων θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης της βάσης δεδομένων των οχημάτων που έχουν περάσει ΚΤΕΟ, η οποία υπάρχει στο Υπουργείο Μεταφορών και της βάσης του Υπουργείου Οικονομικών στην οποία είναι καταγεγραμμένα όλα τα οχήματα. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στο θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων.

Πάντως μετά την λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ εδώ και 15 χρόνια η διεκπεραίωση της σχετικής διαδικασίας είναι μια μάλλον εύκολη υπόθεση που με προγραμματισμένο ραντεβού διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Το μέτρο έχει στόχο και προφανώς συμβάλει στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην χώρα. Τα περισσότερα ιδιωτικά ΚΤΕΟ είναι ανοικτά καθημερινά μέχρι και τις 7 το απόγευμα ενώ το Σάββατο τελευταία μέρα οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία είναι ανοικτά μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Καλού κακού βγες τώρα έξω στο Ι.Χ. ή στο φορτηγό σου και κάνε έναν έλεγχο σήμερα στο αυτοκόλλητο στην πινακίδα σου και δες αν είναι σε ισχύ το “σήμα” του ΚΤΕΟ.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image