Αδυναμίες; Έτσι θα τις κάνεις πλεονεκτήματα!

Σε έναν ιδεώδη κόσμο θα ήμασταν όλοι πραγματικά καλοί σε όλα όσα χρειάζεται για να έχουμε μία επιτυχημένη προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Θα είχαμε επίσης τα τέλεια μαλλιά, τους τέλειους κοιλιακούς και ένα λαχείο στην τσέπη μας που κερδίζει στο τζακ-ποτ. Εδώ όμως, σε αυτό τον «ελαττωματικό» κόσμο, όλοι μας πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός, ότι είμαστε πολύ καλοί σε κάποια πράγματα, μέτριοι σε κάποια και… παντελώς χάλια σε άλλα, τα οποία μπορεί και να μας είναι πραγματικά σημαντικά.

Όσο αφορά την επαγγελματική ζωή –και ειδικά εάν επιχειρείς, αυτό μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό, διότι σίγουρα θέλεις να είσαι καλός σε όλα. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να πιστεύεις ότι πρέπει να είσαι καλός σε όλα, επειδή είσαι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει την εταιρία στην επιτυχία.

Ε, λοιπόν, ξέρεις κάτι; Δεν είσαι καλός στα πάντα, όπως και κανένας άλλος δεν είναι! Άρα, τι μπορείς να κάνεις; Μπορείς να βρεις τρόπους να μετατρέψεις τις αδυναμίες σου σε πλεονεκτήματα. Ορίστε πως:

1. Αναγνώρισε και αποδέξου τις αδυναμίες σου

Δε μπορείς να μετατρέψεις μία αδυναμία σε πλεονέκτημα, εάν είσαι απασχολημένος με το να αρνείσαι ότι υπάρχει η αδυναμία αυτή. Οπότε, η πρώτη σου αποστολή είναι να αναγνωρίσεις ότι έχεις αδυναμίες και να καθορίσεις ποιες είναι αυτές.

Για παράδειγμα, εγώ δεν είμαι καθόλου καλή στις αντιπαραθέσεις. Ή μάλλον είμαι πάρα πολύ καλή στο να αποφεύγω τις αντιπαραθέσεις. Κάποιες φορές αυτό με έφερε σε καλή θέση, άλλες ωστόσο μου προξένησε άσκοπη ταλαιπωρία, καθώς άφησα κάποια άβολη κατάσταση να διαρκεί πολύ, λόγω της απροθυμίας μου να εμπλακώ σε μία δυσάρεστη αντιπαράθεση. Σίγουρα δεν είμαι υπερήφανη γι’ αυτό, αλλά το να το βλέπω και να το παραδέχομαι είναι βοηθητικό. Σημαίνει ότι πλέον λαμβάνω υπ’ όψιν μου αυτή την τάση που έχω, όταν αποφασίζω τι πρέπει να κάνω σε μία περίσταση.

2. Ζήτα καθοδήγηση από κάποιον που εμπιστεύεσαι

Κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν έμαθα ότι ένα άτομο του τότε επαγγελματικού μου περιβάλλοντός μιλούσε πίσω από την πλάτη μου, υπονομεύοντας τη δουλειά μου. Φυσικά αισθάνθηκα άσχημα, όμως παρότι συζήτησα το θέμα κατ’ ιδίαν, αρχικά ακολούθησα την κλασική τακτική μου αποφυγής των συγκρούσεων, κρατώντας τη διένεξη μυστική. Όταν όμως συζήτησα το θέμα με μία καλή φίλη, η οποία δεν έχει τη δική μου τάση να αποφεύγει τις άβολες και δυσάρεστες συζητήσεις, με συμβούλεψε να κάνω γνωστό το θέμα και να επιδιώξω να συζητηθεί ανοιχτά. Γνωρίζοντας ότι η απροθυμία μου να ξεκινήσω μία αντιπαράθεση μπορεί να λειτουργεί εις βάρος μου, το σκέφτηκα καλά και τελικά ακολούθησα τη συμβουλή.

Ήταν η σωστή απόφαση. Θέτοντας τη σύγκρουση ανοιχτά στο τραπέζι, δόθηκε τέλος στο παρασκήνιο και αυτό με βοήθησε να πάρω τον έλεγχο της κατάστασης. Σίγουρα, εύχομαι να ήμουν σε θέση να δω από μόνη μου την αναγκαιότητα αυτής της κίνησης. Όμως και το ότι αναγνώρισα ότι χρειαζόμουν καθοδήγηση και το ότι την πήρα από ένα άτομο που είχε αυτό που μου έλειπε, λειτούργησε εξίσου καλά για εμένα.

3. Προετοιμάσου πολύ καλά

Μερικές φορές η καλύτερη άμυνα απέναντι σε μία αδυναμία είναι να την υπεραναπληρώσεις με άριστη προετοιμασία. Για παράδειγμα, μπορεί να ταξιδεύεις ή να μετακινείσαι πολύ, αλλά να μην έχεις καλή αίσθηση της κατεύθυνσης και άρα συχνά να χάνεσαι. Εφόσον το ξέρεις, γιατί να μην προνοήσεις να έχεις ένα χάρτη της περιοχής ή να χρησιμοποιείς ένα GPS; Αντίστοιχα, πρόκειται να διαπραγματευτείς μία συμφωνία με όρους που δεν σου είναι οικείοι; Διάβασε και σκέψου καλά πριν έρθει η ώρα της διαπραγμάτευσης. Προσπαθείς να προσεγγίσεις έναν πελάτη ή επενδυτή για πρώτη φορά; Μάθε ό,τι περισσότερο μπορείς για το άτομο αυτό και μετά εξασκήσου σε αυτά που θέλεις να του πεις, λέγοντάς τα σε έναν συνεργάτη ή φίλο σου.

4. Προσέλαβε τις δεξιότητες που σου λείπουν

Αντί να κάνεις κάτι στο οποίο δεν είσαι καλός, καλύτερα να προσλάβεις κάποιον που μπορεί να γεμίσει τα κενά των δεξιοτήτων που σου λείπουν. Πέραν της κάλυψης των κενών σου, αυτό θα σε βοηθήσει να χτίσεις και μία πολύ σημαντική δεξιότητα: να βρίσκεις υπαλλήλους τους οποίους μπορείς να εμπιστευτείς και όντως να τους εμπιστεύεσαι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεστ εμπιστοσύνης, από το να αναθέτεις σε κάποιον μία δουλειά που εσύ δεν κατέχεις πλήρως και να βγαίνεις από τη μέση! Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δυναμώσεις την ομάδα σου.

5. Γίνε απλώς «αρκετά καλός»

Παρ’ όλο που πιθανότατα δεν θα γίνεις ποτέ άριστος στα πάντα, ορισμένες δουλειές ή δεξιότητες είναι αρκετά σημαντικές, ώστε να αξίζουν μία επιπλέον προσπάθεια να μάθεις περισσότερα, να εξασκηθείς και να επιτύχεις έστω την ελάχιστη επάρκεια. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής μίας γνωστής διαδικτυακής επιχείρησης δεν είχε ο ίδιος ιδιαίτερες τεχνολογικές δεξιότητες. Παρότι εμπιστευόταν τους ανθρώπους της ομάδας του, ήθελε να μάθει περισσότερα γι’ αυτά που έκαναν, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ξέρει πότε ήταν εφικτή μία προθεσμία και πότε όχι, πότε κάτι ήταν δυνατό να γίνει και πότε δεν ήταν. Τελικά, όπως το έθεσε ο ίδιος, έμαθε «απλώς αρκετά ώστε να έχει τη σωστή εικόνα».

Αυτή είναι μία πολύ έξυπνη προσέγγιση, ειδικά εάν προσλαμβάνεις και διοικείς ανθρώπους που κάνουν τις δουλειές που εσύ δεν κατέχεις πλήρως.

6. Αναζήτησε τρόπους να εξυπηρετήσεις άλλους με το ίδιο πρόβλημα

Εάν το να μην έχεις μία δεξιότητα που χρειάζεσαι είναι πρόβλημα για ‘σένα, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι είναι πρόβλημα και για πολλούς άλλους. Πολλά επιτυχημένα προϊόντα ή υπηρεσίες δημιουργούνται, ακριβώς επειδή ο ιδρυτής τους τα χρειαζόταν ο ίδιος. Οπότε, σκέψου τρόπους για να βοηθήσεις τόσο τον εαυτό σου, όσο και άλλους να αναπληρώσουν την ανεπάρκειά τους σε κάτι. Η αδυναμία σου μπορεί τελικά να σε οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο νέο εγχείρημα!

http://www.sofokleousin.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image