Αναζητείται λύση για όσους προκαταβάλλουν Φ.Π.Α. που δεν θα εισπράξουν ποτέ λόγω ακάλυπτης επιταγής του πελάτη

Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί λύση, με νομοθετική ρύθμιση στο πλαίσιο του προωθούμενου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της προείσπραξης ΦΠΑ από ακάλυπτες επιταγές.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι προκαταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με την έκδοση τιμολογίων, αλλά οι επιταγές που έχουν στα χέρια τους αποδεικνύονται στην πορεία ακάλυπτες.

Το θέμα είχε θέσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου και σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος του Οκτωβρίου, “εξετάζεται το ενδεχόμενο ρυθμίσεων, ώστε ανεξάρτητα από το συμφωνηθέντα χρόνο καταβολής του τιμήματος στις εμπορικές συναλλαγές να υποχρεούται ο αγοραστής ή λήπτης των υπηρεσιών να καταβάλλει στον αντισυμβαλλόμενο του τον ΦΠΑ με την έκδοση του σχετικού τιμολογίου“.

Ο κ. Οικονόμου παραδέχεται ότι “με το ισχύον νομικό καθεστώς, δεν είναι δυνατή η επιστροφή ΦΠΑ που καταβλήθηκε από τον υποκείμενο στο φόρο στην περίπτωση που η επιταγή που έλαβε είναι ακάλυπτη“. Σημειώνει όμως ότι “στον υποκείμενο στο φόρο παρέχεται η δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης του ποσού για το οποίο εκδόθηκε η ακάλυπτη επιταγή (στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το ποσό του ΦΠΑ).

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, η Πολιτεία έχει δώσει τη δυνατότητα έκπτωσης των προβλέψεων για την απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τη φορολογική τους επιβάρυνση ως αντιστάθμισμα.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου έχει προειδοποιήσει ότι “η ανοδική πορεία του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά αλλά και η αύξηση του συνόλου του ποσού τους που ανέρχεται κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για το 2011, αναγάγει την υπόθεση των ακάλυπτων επιταγών σε πρόβλημα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί άμεσα γιατί αφορά όλο τον επιχειρηματικό κόσμο“.

Όπως έχει ειδικότερα επισημάνει η βουλευτής, από το ζήτημα των ακάλυπτων επιταγών θίγονται άμεσα όλοι οι επαγγελματίες αλλά κυρίως οι εισαγωγικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόσθετο βάρος από το γεγονός ότι προκαταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο το ΦΠΑ αυτόματα με την έκδοση τιμολογίων.

Πηγή: www.express.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image