Από τη Δευτέρα 16/9 οι επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρηθούν στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Ξεκινάει τη Δευτέρα 16/09/2019, τη λειτουργία του το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων για τις επιχειρήσεις καθώς ολοκληρώνεται αύριο η πιλοτική εφαρμογή του.

Σταδιακά έως τις 29 Νοεμβρίου, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα με έδρα την Ελλάδα ή εφόσον ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία φορολογείται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως έδρας θα πρέπει να εγγραφεί στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Ειδικότερα στο μητρώο καταχωρούνται πλήρη στοιχεία του νομικού προσώπου και του νομίμου εκπροσώπου του, αλλά και για κάθε Μέλος Δ.Σ., διευθύνοντα σύμβουλο, εντεταλμένο σύμβουλο, διοικητή, γενικό δ/ντή, δ/ντή, άλλο πρόσωπο εντεταλμένο είτε άμεσα από το νόμο είτε από ιδιωτική βούληση είτε με δικαστική απόφαση στη διοίκηση, διαχείριση ή εκπροσώπηση της εταιρείας, εταίρος και μέτοχος.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του συστήματος είναι η Δευτέρα 16/09/2019 και σκοπός του μητρώου αυτού είναι να αποκαλύψει τις συμμετοχές φυσικών προσώπων σε πλέγμα εταιριών με σκοπό την διερεύνηση του ποιος κατέχει ποσοστό δικαιωμάτων 25% και άνω και άρα ασκεί έλεγχο.

Το πλήθος των εταιριών αυτών ανέρχεται σε 450.000 περίπου και στόχος του μητρώου είναι να μπει φρένο στη διακίνηση του μαύρου χρήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/849/ΕΕ (4η Οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος), σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες θα πρέπει να καταχωρίζουν τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων τους σε Κεντρικό Μητρώο που τηρείται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η νέα εφαρμογή αναπτύχθηκε εσωτερικά από το προσωπικό της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. σε εξαιρετική συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/epiheiriseis/mitroo-pragmatikon-dikaioyhon

Υπόχρεοι καταχώρησης στο Μητρώο είναι κάθε είδους νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που φορολογείται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως της έδρας ή τυχόν απαλλαγής τους από φορολογία δυνάμει ειδικών διατάξεων υποχρεούνται να τηρούν ειδικό Μητρώο πραγματικών δικαιούχων, το οποίο συνδέεται με το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

ΠΗΓΗ: greekmoney.gr

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image