Αρχίζει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ το Taxisnet – Τέλος Αυγούστου τα «ραβασάκια».

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Του Κωστή Πλάντζου

«Κλειστόν λόγω εκκαθάρισης» θα παραμείνει από σήμερα για διορθώσεις του Ε9 το Taxisnet, καθώς την Πέμπτη 18 Αυγούστου το ηλεκτρονικό σύστημα θα “τραβήξει” όλα τα στοιχεία που θα έχουν δηλωθεί έως και 17/08/2016, με σκοπό να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά.

Η εκκαθάριση και η ανάρτηση θα γίνει σταδιακά και αναμένεται να διαρκέσει έως και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος. Στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «διπλοτσεκάρουν» τα συστήματα για την αποφυγή κα του παραμικρού λάθους που θα μπορούσε να προκαλέσει ταλαιπωρία στους πολίτες. Αυτό συνέβη άλλωστε και πέρυσι, χωρίς μάλιστα οι αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ να είναι τόσο μεγάλες όσο ήταν φέτος.

Οι τελευταίες παρτίδες εκκαθαριστικών αναμένεται να αναρτηθούν στις 30 ή 31 Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται ορισμένα εκκαθαριστικά να εμφανιστούν στις οθόνες του υπολογιστή των φορολογουμένων και μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Και στις περιπτώσεις αυτές όμως, ως μήνας εκκαθάρισης και βεβαίωσης του φόρου θα αναγράφεται ο Αύγουστος, προκειμένου να μη χάσουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε 5 μηνιαίες δόσεις (και όχι σε μόλις 4) τον φόρο οι υπόχρεοι, από τέλος Σεπτεμβρίου έως και τέλος Ιανουαρίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, το σύστημα Taxis θα αρχίσει να δέχεται πάλι Ε9 με διορθώσεις, προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν λάθος χρεώσεις που οφείλονται σε εσφαλμένη αναγραφή στοιχείων ακινήτων στο Ε9. Συνηθισμένα λάθη, όπως έχει διαπιστωθεί από άλλες χρονιές, είναι η αναγραφή λάθος τετραγωνικών της επιφανειας (πχ χωρίς την υποδιαστολή που αναγράφεται στο συμβόλαιο), λάθος προσδιορισμός της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα, οι ηλικίες του επικαρπωτή κλπ.

Σε τέτοια περίπτωση, θα πληρώσουν στο ακέραιο την α΄δόση Σεπτεμβρίου, αλλά μετά από νέο υπολογισμό του φόρου οι επόμενες δόσεις θα είναι διαφορετικές από όσο έδειξε η αρχική εκκαθάριση.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image