ΓΓΔΕ – Παρακράτηση ή μη φόρου σε ΕΙΣΟΔΗΜΑ από ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΑΡΟΧΕΣ και ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ – Τι ενέργειες πρέπει να κάνουν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εγκύκλιος σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση του εισοδήματός τους από συντάξεις, παροχές και παρόμοιες αμοιβές το οποίο προκύπτει στην Ελλάδα, με βάση τις διατάξεις των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Στις περιπτώσεις όπου σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας προβλέπεται αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης του εισοδήματος αυτού στο κράτος κατοικίας, ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού υποβάλλει “Αίτηση για την Εφαρμογή της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας’’ απευθείας στον φορέα που του καταβάλλει τη σύνταξη, μέχρι το τέλος του έτους.

Η Αίτηση αυτή ισχύει από το αμέσως επόμενο φορολογικό έτος και συνολικά για διάστημα τριών (3) φορολογικών ετών, για τα οποία ο οικείος συνταξιοδοτικός φορέας δεν θα διενεργεί παρακράτηση φόρου.

Ειδικά για φέτος, η Αίτηση μπορεί να υποβληθεί έως 31 Μαρτίου 2016, προκειμένου να μην διενεργηθεί παρακράτηση για τα φορολογικά έτη 2016-2018.

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image