Δέκα συμβουλές για να προσλάβετε τα κατάλληλα άτομα

Η μεγάλη στιγμή έφτασε και επιτέλους έγινες Διευθύνον Σύμβουλος. Η τρομακτική αλήθεια όμως είναι οτι δεν ήσουν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Έρευνες δείχνουν πως οι περισσότερες νεοσύστατες εταιρίες παρουσιάζουν πολλές διακυμάνσεις στις προσλήψεις που κάνουν, καθώς συνήθως βιάζονται πολύ να προσλάβουν νέα άτομα, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνουν τους λάθος ανθρώπους. Κι αυτό γιατί στην βιασύνη τους να κλείσουν μια νέα συμφωνία παραλείπουν να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στους υποψηφίους τους, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις αναδιατάξεις στην ιεραρχεία που θα φέρει μια νέα πρόσληψη και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις συστατικές επιστολές των υποψηφίων.

Δεν είναι εύκολο να προσλάβεις έναν νέο υπάλληλο, καθώς κανείς δεν μπορεί να καταλάβει επακριβώς τον χαρακτήρα ούτε τις ικανότητες του ανθρώπου που βρίσκεται απέναντί του. Ακολουθούν δέκα συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις σωστότερη επιλογή.

Είναι προτιμότερο να μην προσλάβεις κανέναν παρά να προσλάβεις κάποιον ακατάλληλο

Θα έλεγε κανείς πως αυτή η συμβουλή είναι αρκετά προφανής, καθώς ο καθένας θα σκεφτόταν πως το να προσλάβεις τον λάθος άνθρωπο για να αναλάβει μια ηγετική θέση θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά απ΄ότι αν η θέση έμενε κενή. Η σωστότερη επιλογή είναι να περιμένεις να εμφανιστεί το κατάλληλο άτομο στο οποίο θα μπορείς να βασιστείς. Επομένως, την επόμενη φορά που η εταιρία θα έχει ανάγκη ένα ικανό άτομο για μια σημαντική θέση, κάνε ένα προφίλ με χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει το άτομο αυτό και μην συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο.

Αύξησε τον πήχη

Κάνε έναν υπολογισμό για το πόσους υφισταμένους θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος που έχεις επιλέξει μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν δεν προέρχεται από κάποια άλλη νεοσύστατη εταιρία, τότε μπορείς να πολλαπλασιάσεις τον αριθμό των υφισταμένων που είχε προηγουμένως κατά 3 ή και 4 φορές παραπάνω και τότε θα έχεις τον αριθμό των υφισταμένων που θα έπρεπε να ξέρει ήδη να διαχειρίζεται από την εμπειρία του σε κάποια λιγότερο χαοτική εταιρία, ούτως ώστε να είναι σε θέση να χειριστεί τη δική σου. Το management δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως δε όταν πρόκειται για μια νέα επιχείρηση.

Μην αγνοείς την ιεραρχεία της επιχείρησης

Όταν μπαίνει ένα καινούριο μέλος στην ομάδα, είναι σημαντικό να διατηρείται μια ιεραρχεία, παράγοντας ο οποίος συχνά αγνοείται. Ας αναλογιστούμε όμως: έστω οτι τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρία αυξάνει το μέγεθος της  και επομένως είναι δυσκολότερο να διαχειριστεί, θα ήθελες να βρεθείς στη θέση να αναγκαστείς να αλλάξεις CTO επειδή ο τωρινός δεν παρουσιάζει βελτίωση; Προσπάθησε να θέσεις σε εφαρμογή την προηγούμενη συμβουλή, ενώ παράλληλα προσπάθησε να εμπνεύσεις τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις να βελτιώνονται συνεχώς. Μπορείς να τους φανταστείς να διαχειρίζονται 50 ή και 100 άτομα ο καθένας;

Μην παίρνεις τοις μετρητοίς ό,τι σου λέει ο υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού

Δεν υπάρχει μαθηματικός τύπος για το πώς να προσλάβεις τον κατάλληλο άνθρωπο. Καλώς ή κακώς όλες οι εργασιακές σχέσεις ξεκινάνε από το να συναναστρέφεσαι με έναν παντελώς άγνωστο και καταλήγουν στο να περνάς 50-70 ώρες μαζί του κάθε εβδομάδα, απλώς γιατί υπογράψατε ένα συμβόλαιο. Προσπάθησε να γνωρίσεις αυτά τα άτομα λίγο καλύτερα. Οι υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού συμβουλεύουν να μην έχεις πολλά πολλά με τους υφισταμένους σου, αλλά είναι αποδεδειγμένο πως άτομα που περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, συζητούν για τα ενδιαφέροντά τους και κάνουν παρέα συνεργάζονται καλύτερα. Δεν χρειάζεται να κάνεις υπερβολές, ένα απλό γεύμα ή μια βόλτα μια στο τόσο είναι αρκετή για να βελτιώσεις τις σχέσεις σου, και σε βοηθάει να δεις και πώς συμπεριφέρονται τα άτομα αυτά εκτός γραφείου.

Δοκιμαστική περίοδος

Όταν πρόκειται για επιχειρήσεις και συναδέλφους, δεν είναι απαραίτητο να είναι όλοι φίλοι μεταξύ τους, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των σχέσεων και να υπάρχουν σταθερές βάσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού για να μπορεί να γίνεται καλή συνεργασία. Κάνε μια αξιολόγηση των χαρακτήρων της ομάδας και βάλε αυτούς που θεωρείς οτι μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα με τον νεοσύλλεκτο υπάλληλο.

Ζήτησε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές συστατικές επιστολές

Μην το παραλείψεις αυτό το βήμα. Αναζήτησε τουλάχιστον τρεις συστατικές επιστολές που δεν σου έδωσε ο ίδιος ο υποψήφιος. Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος είναι να κάνεις έρευνα μέσω social media. Κάνε μια συζήτηση με τους προηγούμενους εργοδότες που ο ίδιος ο υποψήφιος σας υπέδειξε να αναζητήσεις, αλλά μην περιμένεις να ακούσεις κάτι πέρα από απαστράπτουσες κριτικές.

Άσε τις υπερβολές κατά μέρος

Αν θέλεις να προσλάβεις τους καλύτερους των καλυτέρων, θα πρέπει να βρεις έναν τρόπο να τους πείσεις να αφήσουν τις τρέχουσες δουλειές τους και να αρχίσουν να εργάζονται για σένα. Θα πρέπει δηλαδή να γίνεις ένας εξαιρετικός πωλητής της ίδιας σου της εικόνας και του οράματός σου. Αυτό που θα «πουλήσει» δεν είναι η υπερβολική παρουσίαση των πάντων, κάτι που κάνουν οι περισσότεροι νέοι CEOs, αλλά αντίθετα, ο ενθουσιασμός που έχεις γι αυτό που κάνεις και φυσικά ο τρόπος που παρουσιάζεις τα πράγματα.

Επένδυσε περισσότερο στους υποψηφίους σου

Αφού έχεις διαβάσει τόνους βιογραφικών και αφού έχεις κάνει αμέτρητες συνεντεύξεις, έφτασε η στιγμή που αποφάσισες ποιος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος. Αυτό που πρέπει να κάνεις τώρα είναι να προσπαθήσεις να γνωρίσεις καλύτερα τον χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου και να προσπαθήσεις να καταλάβεις τον τρόπο σκέψης του, για να μπορέσεις να δεις αν όντως είναι ο κατάλληλος για τη θέση. Προσπάθησε να διατηρείς καθημερινή επικοινωνίας μαζί του/της μέσω τηλεφώνου ή μέσω διαδικτύου. Μην ξεχνάς, είναι δική σου δουλειά να τον προσελκύσεις, γιατί  είναι πολύ δυσκολότερο να κλείσεις συμφωνία με έναν πολύ καλό υποψήφιο που έχει κι άλλες προτάσεις για δουλειά.

Δεν αρκεί η πρόσληψη, είναι απαραίτητη και η αφομοίωση

Η αφομοίωση στον εργασιακό χώρο είναι μια πρόκληση για κάθε νεοσύλλεκτο υπάλληλο. Αν ο καινούριος υπάλληλος της εταιρίας δίνει αναφορά σε εσένα, αφιέρωσε λίγο χρόνο και πήγαινε μαζί του για φαγητό ή για ένα ποτό μετά την πρώτη του μέρα στη δουλειά και γενικότερα φρόντισε να νιώθει οτι μπαίνει σε ένα φιλόξενο εργασιακό περιβάλλον.

Να είσαι σε διαρκή επαγρύπνηση

Είναι κανόνας οτι μέσα σε ένα διάστημα 90 ημερών θα ξέρεις αν η πρόσληψη που έκανες ήταν καλή ή όχι. Για το λόγο αυτό έχε τα μάτια σου ανοικτά και παρακολούθησε στενά την πορεία του νεόφερτου υπαλλήλου. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις σύντομα αν κάτι τείνει να πάει στραβά και θα είσαι σε θέση να το αντιμετωπίσεις άμεσα. Αν λοιπόν κατέληξες σε έναν υποψήφιο, συγχαρητήρια! Μπορείς να γιοτάσεις αυτή σου την επιτυχία. Αν πάλι όχι, απλά θα χρειαστεί να μεγαλώσεις λίγο παραπάνω τη λίστα των απολύσεων.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image