ΕΝ.Φ.Ι.Α. – Μόνο σε όσους είχαν λάθη θα επανεκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ

Τους “ζαλισμένους” ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθεί να καθησυχάσει τώρα η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας των εξωφρενικών χρεώσεων στα οικόπεδα. Πλέον το υπουργείο Οικονομικών, διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι μετά τις αλλαγές που θα γίνουν θα προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις σε σύγκριση με τα εξωπραγματικά αρχικά εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν στις 31 Ιουλίου.

Πηγές της οδού Νίκης έλεγαν ότι «οι διατάξεις που θα κατατεθούν θα αλλάζουν τον τρόπο υπολογισμού των στοιχείων των οικοπέδων στις περιοχές εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ), με σκοπό την εξομάλυνση των αξιών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό τόσο του κύριου όσου και του συμπληρωματικού φόρου. Στόχος είναι να πάμε στα επίπεδα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2013».

Στόχος πλέον της κυβέρνησης είναι όλα να είναι έτοιμα έως τις 26 Αυγούστου ώστε να κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις με τις διορθώσεις στο φόρο και έως τις 15 Σεπτεμβρίου να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά στο TAXIS. Θα ακολουθήσει η πληρωμή της πρώτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν θα είναι διπλή (Aυγούστου-Σεπτεμβρίου) ή όλες οι δόσεις θα πάνε ένα μήνα πίσω με την τελευταία να πληρώνεται στο τέλος Ιανουαρίου.

Αναφορικά με τις περιοχές που ο ΕΝΦΙΑ ήρθε πιο φτηνός σε σχέση με τον περυσινό ΕΕΤΗΔΕ, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν, ότι οι τιμές υπολογισμού του ΦΑΠ που χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, θα ισχύσουν μόνο στις περιπτώσεις που ο ΕΝΦΙΑ ήρθε “παραφουσκωμένος” σε σχέση με τον ΕΕΤΗΔΕ και όχι όπου ήρθε φθηνότερος.

Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων και “κλειδώσει” η διόρθωση των λαθών, δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι όλες οι περιοχές από τους 4.000 οικισμούς, θα πληρώσουν ακριβώς τον ίδιο φόρος που πλήρωσαν πέρυσι. Όπως εξηγούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προϋπόθεση για να πληρώσουν όλοι το ίδιο ποσό με πέρυσι είναι ότι δεν θα μειωθεί ο στόχος βεβαίωσης εσόδων 3,2δισ ευρώ και είσπραξης 2,65δισ ευρώ.

Για τις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι έσπευσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ή ακόμα και το σύνολο του φόρου, στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως θα υπάρξει συμψηφισμός ή επιστροφή της διαφοράς. Και αυτή η πρόβλεψη θα ισχύσει τόσο για όσους θα λάβουν καινούργια εκκαθαριστικά μετά τις διορθώσεις, αλλά και για όσους ιδιοκτήτες είχαν λάθη στο Ε9. Ωστόσο, οι διορθώσεις για τη δεύτερη κατηγορία ιδιοκτητών αργούν ακόμα, καθώς το σύστημα για τις τροποποιήσεις του Ε9 αναμένεται να ανοίξει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου.

Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη βουλή να υπάρχει πρόβλεψη και για άλλες “αστοχίες” του νόμου, όπως είναι ο μειωμένος συντελεστής για τα ημιτελή ακίνητα ο οποίος δεν εφαρμόστηκε, πρόβλεψη για αντίστοιχο συντελεστή στα διατηρητέα, όπως και η έκπτωση 1,5% για όσους πληρώσουν εφάπαξ η οποία δεν υπάρχει για τον ΕΝΦΙΑ.

Το μόνο θετικό ίσως που προκύπτει από το όλο αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ, είναι ότι όσοι δικαιούνται έκπτωση 50% ή απαλλαγή από το φόρο, θα έχουν περιθώριο ενάμιση μήνα για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Προϋπόθεση βέβαια για αυτό είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εκδώσει εγκαίρως την σχετική απόφαση, με την οποία θα περιγράφεται η διαδικασία αίτησης αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Πηγή:www.capital.gr 9/8/14

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image