Εφορία: Σε ισχύ το νέο καθεστώς για τα πρόστιμα από σήμερα

Πρεμιέρα κάνει από σήμερα Πέμπτη το νέο καθεστώς για τα πρόστιμα, το οποίο προβλέπει μειώσεις κατά 40% έως 60%  για φορολογικές παραβάσεις. Η σχετική εγκύκλιος δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ και για την υπαγωγή του φορολογούμενου στο νέο αυτό καθεστώς απαιτείται σχετική αίτηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 398 του ν.4512/2018 με βάση το οποίο προβλέπει ότι αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητικές δηλώσεις μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκληση παροχής πληροφοριών .

Με βάση την εγκύκλιο ορίζεται ότι:

1.ως «προκύπτουσα οφειλή» για την εφαρμογή του μέτρου, θεωρείται το τελικό ποσό της φορολογικής υποχρέωσης την μείωση την αποφασίζει ο αρμόδιος Προϊστάμενος της υπηρεσίας που εξέδωσε την πράξη

2. για την μείωση του προστίμου ή του πρόσθετου φόρου, ο αρμόδιος Προϊστάμενος εκδίδει ατομικό φύλλο έκπτωσης

3. τα πρόστιμα ή οι πρόσθετοι φόροι σε πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου που κοινοποιούνται στον φορολογούμενο από την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παραγράφου

5.με την υποβολή της ανέκκλητης και ανεπιφύλακτης δήλωσης αποδοχής της πράξης, συντρέχει και περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 49 του ν. 4509/2017 για την επιεικέστερη κύρωση

6. για εκκρεμείς υποθέσεις, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παραγράφου αυτής.

7. Το πρόστιμο ή ο πρόσθετος φόρος μειώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%), εφόσον η προκύπτουσα οφειλή εξοφληθεί από τον φορολογούμενο εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του ν. 4512/2018.

8. Σε περίπτωση εφαρμογής της επιεικέστερης κύρωσης (σύμφωνα με το άρθρο 49 του ν. 4509/2017) κατόπιν απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή δικαστηρίου, το πρόστιμο ή ο πρόσθετος φόρος μειώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%)

9. Για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση ανέκκλητη δήλωση αποδοχής στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του.

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image