«Κούρεμα» χρεών σε εφορίες-ταμεία και για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ρυθμίσεις έως και σε 120 δόσεις με ελάχιστο όριο τα 50 ευρώ το μήνα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για εξωδικαστική ρύθμιση. Χαλαρότερα κριτήρια για μεγάλες επιχειρήσεις.

Με μια μεγάλη αλλαγή-ανάσα για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για εξωδικαστική ρύθμιση χρεών, ενώ, παράλληλα, γίνονται πιο «χαλαρές» και οι προϋποθέσεις υποβολής σχετικής αίτησης από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, αρχικά εξαιρούνταν από πεδίο εφαρμογής του νόμου, αφού μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με το νόμο Κατσέλη, στη διαδικασία της διαβούλευσης έγινε μια σημαντική τροποποίηση του σχεδίου νόμου, που επιτρέπει και στους ελεύθερους επαγγελματίες να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τα χρέη τους, μόνο προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία (και όχι προς τις τράπεζες και τους λοιπούς ιδιώτες πιστωτές).

Με την παράγραφο 21 του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα στις εφορίες και στα ταμεία να προσφέρουν και σε ελεύθερους επαγγελματίες ρυθμίσεις των οφειλών τους με «κούρεμα» (διαγραφή βασικής οφειλής, απαλλαγή από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα) και διακανονισμό έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να χαμηλότερες από 50 ευρώ.

Με τη ρύθμιση αυτή, ουσιαστικά επανέρχεται για όλους τους ασκούντες κάποια μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, περιλαμβανομένων των επαγγελματιών, η δυνατότητα να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, παρότι ως τώρα είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι Θεσμοί δεν θα επέτρεπαν άλλες τέτοιες ρυθμίσεις, ύστερα από αυτές που είχαν τεθεί σε ισχύ το 2015.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομίας δέχθηκε εν μέρει τα αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας για την καθιέρωση πιο ελαστικών κριτηρίων για την υποβολή αίτησης για ρύθμιση χρεών από τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που τηρούν βιβλία με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Έτσι, ενώ αρχικά προβλεπόταν για τις επιχειρήσεις αυτές ότι θα έπρεπε να έχουν εμφανίσει κέρδη προ φόρων σε μία από τις τελευταίες τρεις χρήσεις, το αναθεωρημένο νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν εμφανίσει μόνο κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία χρήση, δηλαδή ουσιαστικά να έχουν καλύψει τα λειτουργικά τους έξοδα.

Ακριβώς η ίδια προϋπόθεση ισχύει και για τις μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, που τηρούν βιβλία με απλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο και τα συμπληρωματικά σχετικά κείμενα εδώ: http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=bfef3a85-2d23-4ed8-9468-a74e0153b348

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image