Με αντίποινα απειλεί η Βουλγαρία την Ελλάδα για τον υπό ψήφιση νόμο που προβλέπει φόρο 26% & στις αγορές Βουλγάρικων προϊόντων και υπηρεσιών

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Με αντίποινα απειλεί η Βουλγαρία την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Βούλγαρος πρωθυπουργός απέστειλε μήνυμα σε Ελληνα υπουργό ότι αν η Αθήνα επιμείνει στην απόφασή της για την προκαταβολή φόρου, η χώρα του θα επιβάλλει έξτρα φόρο στον εξερχόμενο τουρισμό προς Ελλάδα και στις ελληνικές εξαγωγές.

Με αντίποινα απειλεί την Ελλάδα η Βουλγαρία με αφορμή την προωθούμενη προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή διάταξης που προβλέπει την προκαταβολή φόρου 26% επί της συναλλαγής που έχει μια επιχείρηση με εταιρείες που εδρεύουν σε χώρες που διέπονται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απέστειλε έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα σε υπουργό της ελληνικής Κυβέρνησης ότι αν η ελληνική πλευρά εμμείνει στην απόφασή της αυτή τότε η χώρα του θα επιβάλλει έξτρα φόρο στον εξερχόμενο τουρισμό προς την Ελλάδα και στα προϊόντα που η Βουλγαρία εισάγει από τη χώρα μας.

Ο ίδιος φέρεται να έκανε λόγο για επιβολή φόρου ακόμα και 30% και στη μία περίπτωση και στην άλλη. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους αρκεί να αναφέρουμε ότι για κάθε Έλληνα που επισκέπτεται ως τουρίστας τη Βουλγαρία, 8 Βούλγαροι κάνουν τις διακοπές τους στην χώρα μας.

Σε επίπεδο ελληνικών εξαγωγών η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας και συγκεκριμένα τον τέταρτο, μετά την Τουρκία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα πέρυσι εξήχθησαν προς τη γείτονα ελληνικά προϊόντα αξίας 1,339 δισ. ευρώ από 1,396 δισ. ευρώ το 2013.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Βουλγαρία σε συνεργασία με τη Ρουμανία προτίθεται να φέρει το θέμα και στα όργανα της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο.

Το θέμα αυτό περί παραβίασης του κοινοτικού δικαίου έθεσε και ο ΣΕΒ στην επιστολή του προς την κ. Βαλαβάνη.

Συγκεκριμένα στο Σύνδεσμο θεωρούν πως “από νομικής άποψης, η προτεινόμενη διάταξη παραβιάζει τόσο το κοινοτικό δίκαιο, όσο και τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολογίας που έχει καταρτίσει η Ελλάδα με τα περισσότερα από τα κράτη που χαρακτηρίζονται προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.

Κι αυτό διότι επιβολή ενός παρακρατούμενου φόρου της τάξεως του 26% στα έσοδα που αποκτούν στην Ελλάδα ξένες εταιρείες, κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες η Ελλάδα έχει καταρτίσει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με βάση το μοντέλο του ΟΟΣΑ (π.χ. Κύπρος, Ιρλανδία κ.λπ.), αποτελεί απαγορευμένη διακριτική μεταχείριση εις βάρος αυτών των επιχειρήσεων. Αυτό συμβαίνει στο μέτρο που ο παρακρατούμενος φόρος δεν ισχύει (α) στα εισοδήματα που αποκτούν στην Ελλάδα αλλοδαπές επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε (β) στα εισοδήματα που αποκτούν επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα.

Επομένως, η προτεινόμενη διάταξη αναμένεται να προκαλέσει έκρηξη καταγγελιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σχετικών δικαστικών διενέξεων εντός και εκτός Ελλάδος”.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image