Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων & επιχειρήσεων εστίασης στα νησιά

Σύμφωνα με Δηλώσεις του υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κώστα Μουσσουρούλη, το αργότερο εως τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να προκυρυχθεί επίσημα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων & επιχειρήσεων εστίασης στα νησιά

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων κατά τη Συνέντευξη τύπου, του υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κώστα Μουσσουρούλη:

Μια ακόμη δράση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των τουριστικών (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια) αλλά και των επιχειρήσεων από τον κλάδο της εστίασης που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Χατζηδάκης.

Η δράση, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον τουρισμό (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού, γραφεία ενοικίασης γραφείων, κ.α.) , σε όλα τα νησιά .

Η δράση θα παρέχει δάνεια ύψους από 10.000-30.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, – ειδικά για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων πλήρη επιδότηση επιτοκίου-,για την υλοποίηση ενεργειών εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης, αισθητικής βελτίωσης και κάλυψης λειτουργικών αναγκών επιχειρηματικής ανάπτυξης των νησιωτικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που συμβάλουν στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος.

Για παράδειγμα ανανέωση εξοπλισμού, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ. Ελληνικό πρωινό), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, κ.α.

Στο πρόγραμμα μπορούν να εντάσσονται τόσο υπό ίδρυση / νέες όσο και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες χρηματοδότησης προβλέπονται απλοποιημένες ούτως ώστε να μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί η διαδικασία που θα εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα για τους ενδιαφερόμενους. Η επίσημη προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο στις 15 Μαρτίου.

Παράλληλα ο υπουργός ανάπτυξης τόνισε πως η συμβολή του τουρισμού στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας είναι σημαντική και ανέρχεται στο 20% και επομένως θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα του τουρισμού. Ακόμη περισσότερο όμως στα νησιά που παράγουν το 60% του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα του πλούτου που προέρχεται από τον τουρισμό. Επομένως είναι ένας ακόμη λόγος για να δίνεται έμφαση στην πολιτική που σχετίζεται με τα νησιά.

“Επιχειρούμε με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κινούνται στο χώρο του τουρισμού στα νησιά, επιχειρούμε να εκσυγχρονιστεί το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, να αναβαθμιστεί η ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, είπε ο κ. Χατζηδάκης. Οι δράσεις αυτές θα προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις. Είμαστε σε συνεννόηση με τα δυο συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Τουρισμού. Στις μέρες που θα ακολουθήσουν μαζί με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και το ΕΤΕΑΝ θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στην προώθηση αυτού του προγράμματος.”

Δείτε την πλήρη συνέντευξη εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image