Ξεκινάς νέα επαγγελματική δραστηριότητα; Αυτά είναι τα 2 έξοδα εκκίνησης που δεν παραλείπουμε ποτέ!

Ελαχιστοποίησε το κόστος, αλλά μην κόψεις αυτά. Θα σου κοστίσει πολύ περισσότερο

Δεν θα αντιληφθείς την απειλή μέχρι να είναι πολύ αργά. Το νέο σου εγχείρημα θα «πάρει φωτιά» και ξαφνικά θα βρεθείς σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο. Αυτό συμβαίνει όταν παρακάμπτεις σημαντικές δαπάνες. Υπάρχουν δύο κόστη εκκίνησης που δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσεις να κόψεις ή να παρακάμψεις: Τα νομικά και τα λογιστικά. Πάρα πολλές startups αμελούν αυτά τα έξοδα όταν ξεκινούν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό καταλήγει να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης τους. Να πώς μπορείς να βεβαιωθείς ότι έχεις τα νομικά και τα λογιστικά σου σε τάξη:

Από την Αννίτα Νιάκα

Πάρε έναν δικηγόρο

Μόλις ξεκινήσεις την εταιρία σου, πρέπει να βρεις και έναν δικηγόρο. Πολλοί νέοι επιχειρηματίες έχουν προσπαθήσει να το αποφύγουν αυτό και τις περισσότερες φορές η παράκαμψη αυτή τους έχει στοιχίσει πολύ περισσότερο.

Εάν ακολουθήσεις αυτό το δρόμο, κάποια στιγμή θα αρχίσεις να προσπαθείς να συντάξεις τα κείμενα για σημαντικές συμβάσεις και συμφωνίες μόνος σου. Και όταν αποφασίσεις να αναθέσεις σε έναν δικηγόρο, θα πρέπει να γυρίσεις πίσω και να πληρώσεις μία περιουσία για να διορθώσεις όλες τις ζημιές.

Αντ’ αυτού, βρες έναν δικηγόρο που έχει εμπειρία στα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Εάν είσαι σίγουρος ότι έχεις βρει τον σωστό δικηγόρο, αλλά δεν έχεις ρευστότητα για να καλύψεις το αρχικό κόστος του, μπορείς ακόμα και να του δώσεις ένα μικρό μερίδιο της εταιρίας ως εχέγγυο. Η τακτική αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη στις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσεις ότι η εταιρία σου είναι καλυμμένη νομικά, χωρίς να χρησιμοποιήσεις όλη την αρχική σου ρευστότητα.

Εάν πάντως επιλέξεις αυτή την οδό, φρόντισε να μάθεις πώς ακριβώς θα σε χρεώνει ο δικηγόρος σου. Ορισμένοι χρεώνουν πρόσθετες ώρες, επειδή πληρώνονται με αναβαλλόμενο τρόπο. Ξεκαθάρισε από την αρχή ποιες είναι οι προσδοκίες σου από αυτόν και πάρε μία εκτίμηση για το κόστος, πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε τελική συμφωνία. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να εξασφαλίσεις τον επόμενο γύρο χρηματοδότησής σου και να δώσεις όλο το ρευστό στον νομικό σου σύμβουλο.

Ποτέ μη λαμβάνεις χρήματα χωρίς έγγραφα

Όταν ανοίγεις μία νέα εταιρία, συχνά ξεκινάς παίρνοντας χρήματα από συγγενείς και φίλους. Ο καλύτερος σου φίλος θα ακούσει τον ενθουσιασμό σου και θα σε εμπιστευτεί. Πολλοί «επενδυτές» από το οικογενειακό και το φιλικό σου περιβάλλον δεν θα έχουν γνώση των τυπικών γραφειοκρατικών θεμάτων. Σε άλλες περιπτώσεις οι πρώτοι επενδυτές σου θα πουν ότι σε εμπιστεύονται και δεν χρειάζεται να υπογράψουν τίποτα.

Αν και αυτές είναι ευγενικές χειρονομίες, μακροπρόθεσμα εσύ θα πληρώσεις το τίμημα. Μόλις αντλήσεις χρήματα από έναν έμπειρο επενδυτή, αυτός θα περιμένει επίσημα έγγραφα για κάθε ευρώ που έχεις χρησιμοποιήσει πριν έρθει αυτός. Εάν δεν τα έχεις και δεν μπορείς να τα αποκτήσεις, αποχαιρέτα την επένδυση!

Πάρε έναν λογιστή

Ένας τρόπος σκέψης σχετικά με την άντληση κεφαλαίων που θα σε βοηθήσει όταν αρχίσεις να αναζητάς επενδύσεις: Όταν λαμβάνεις χρήματα από έναν επενδυτή, σκέψου το σαν δάνειο. Πρέπει να αποπληρώσεις αυτά τα χρήματα, με τόκο. Δεν έχει σημασία αν παίρνεις χρήματα έναντι μετοχών ή μετατρέψιμων τίτλων, κάποιος σου εμπιστεύεται τα κεφάλαιά του.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι δανείστηκες χρήματα από τον φίλο σου και δύο μήνες αργότερα ζητάει να μάθει που δαπανήθηκαν αυτά. Θα ήταν ωραίο να του πεις «δεν ξέρω»; Φυσικά όχι! Αυτό θα ήγηρε σοβαρές ανησυχίες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είσαι σχολαστικός με τα τυπικά έγγραφα.

Κάποια στιγμή θα περάσεις από εξονυχιστικούς ελέγχους. Όσο πιο πολύ καιρό κάνεις να βάλεις σε σωστή τάξη τα λογιστικά σου, τόσο χειρότεροι θα είναι αυτοί οι έλεγχοι για εσένα.

Άλλος ένας λόγος να μην παρακάμψεις το λογιστή είναι ότι, εάν δεν ξέρεις πώς ξοδεύονται τα χρήματά σου, δεν ξέρεις τον «ρυθμό καύσης» σου. Και εάν δεν ξέρεις τον ρυθμό καύσης σου, δεν ξέρεις για πόσο διάστημα έχεις ρευστότητα. Και τελικά, εάν δεν ξέρεις για πόσο διάστημα έχεις ρευστότητα, δεν έχεις ιδέα πότε θα βρεθείς εκτός αγοράς. Εάν δεν γνωρίζεις αυτές τις πληροφορίες, είναι αδύνατο να ηγηθείς μίας επιχείρησης αποτελεσματικά.

 

Από το Sofokleousin.gr

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image