Παιχνίδι εντυπώσεων από τους Ευρωπαίους Οδύσσεια η διαπραγμάτευση για το Μαξίμου, οι κεραυνοί για έξοδο της Ελλάδας και τα παζάρια

Σε τεντωμένο σκοινί και η διαχείριση της διαπραγμάτευσης όσο και τα αποτελέσματά της με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το οικονομικό επιτελείο να επικοινωνούν ότι η επίτευξη μιας «ενδιάμεσης συμφωνίας» είναι εφικτή ακόμα και εντός του Απριλίου.

Αυτόπτες μάρτυρες μιας ακόμη πρωτοφανούς επίθεσης κατά του Ελληνα υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του Eurogroup.

Tην ίδια ώρα σε συντονισμένο χρόνο δημοσιεύματα και δηλώσεις άνοιγαν την πόρτα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Υπενθυμίζεται η εκδοχή του Der Spiegel ότι οι δανειστές έχουν διερευνήσει τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και μάλιστα κάνει λόγο για σχετικό non paper του ΔΝΤ.

Στις σχετικές διεργασίες φέρεται να πρωτοστατεί το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι μία αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «διαχειρίσιμη».

Οι υπουργοί Οικονομικών στο Ecofin πλην του Β. Σόιμπλε, προσπάθησαν να διαχειριστούν την ομοβροντία δηλώσεων.

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν, ερωτηθείς αν υπάρχουν ευρωπαϊκά σχέδια για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» δήλωσε προσερχόμενος στο Ecofin, στη Ρίγα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ, θέλησε να διευκρινίσει ότι με την αναφορά του για «σχέδιο Β», δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες στις διαβουλεύσεις.

Ο Σόιμπλε ωστόσο για το αν υπάρχει σχέδιο από την ευρωζώνη, παρομοίασε την τρέχουσα κατάσταση με την Ελλάδα  με την ενοποίηση των δυο Γερμανιών. «Αν είχαμε δηλώσει εκ των προτέρων το σχέδιο ενοποίησης, όλοι θα είχαν πει ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν», τόνισε.

«Το ερώτημα εάν υπάρχουν εναλλακτικές εάν ο κόσμος καταστραφεί ή αν όλα αποδειχθούν διαφορετικά από τις προσδοκίες, παρά τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, δεν θα έπρεπε να τίθεται σε υπεύθυνους πολιτικούς», υπογράμμισε τονίζοντας ότι είναι ένα “άλυτο δίλημμα”.

Ακόμη ένα κείμενο εσωτερικής έκθεσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή εκτιμά ότι ενδεχόμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες: Αν η ΕΚΤ δεν συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, αν το ΔΝΤ δεν της δώσει κάποια περίοδο χάριτος, αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης.

Τονίζεται δε, ότι η έκθεση κυκλοφόρησε στο προσωπικό της Fed λίγο πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και σημειώνει ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το γεγονός θα παρουσιαστεί ως «ιδιαίτερη περίπτωση», οι υπόλοιπες χώρες θα δηλώσουν τη δέσμευσή τους στο ευρώ, ενώ η ποσοτική χαλάρωση θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά, αν και όχι χωρίς κάποιο κόστος για τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες.

Η έκθεση εκτιμά ότι η μη καταβολή μιας δόσης στο ΔΝΤ δεν καθιστά την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας καθώς οι κανονισμοί προβλέπουν περίοδο χάριτος ενός μηνός. Ομως μόλις ενημερωθεί αρμοδίως το Εκτελεστικό Συμβούλιο, αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και έναντι των δανείων που έχει χορηγήσει το EFSF.

ταυτόχρονα σύμφωνα με την «Αγορά» σενάρια για την διαχείριση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που επεξεργάζεται η αρμόδια γενική διεύθυνση της Κομισιόν, μετά από εντολή του Γάλλου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Η «Realnews» κάνει λόγο για «τελεσίγραφο» από το club της Ουάσιγκτον» σύμφωνα με το οποίο και στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία, θα προταθεί στην Ελλάδα λύση-πακέτο για μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους, που αν δεν την αποδεχθεί θα της δείξουν την πόρτα της εξόδου.

Οι εργασίες συνεχίζονται

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως τονίζουν ότι μέρα με την ημέρα αμβλύνονται οι διαφορές που υπάρχουν ακόμα και σε ζητήματα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, μάλιστα σήμερα αναμένεται να υπάρξει συνεδρίαση του Brussels Group.

Ωστόσο, όπως έγραφε το sofokleous.in σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν τελικά η συμφωνία επιτευχθεί –σε τεχνικό επίπεδο – μέχρι τα τέλη του μήνα δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν την πρώτη εβδομάδα του επόμενου, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος –για όλες τις πλευρές πολιτικός χρόνος και χώρος για ελιγμούς.

Οι ημερομηνίες που έχει μπροστά της η χώρα είναι η 6η Μαίου, στη συνεδρίαση του ELA για την παροχή ρευστότητας με τον Μάριο Ντράγκι να διαμηνύει ότι τα χρήματα μπορεί να… τελειώσουν νωρίτερα.

Η 11η Μαίου που θα γίνει το επόμενο Eurogroup για τις αποφάσεις που θα παρθούν και η 25η Μαίου που δίνεται ως καταληπτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμάκων, από το γερμανικό πρακτορείο MNI το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «το deadline είναι η 11η Μαΐου, όμως, ο χρόνος έχει επεκταθεί έως τα τέλη Μαΐου. Μένουν ακόμη πέντε εβδομάδες ώστε η όποια συμφωνία να εγκριθεί τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από τα εθνικά κοινοβούλιο».

Υπενθυμίζεται ότι οι εταίροι ζητούν τροποποίηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας ώστε να καλύπτεται μόνο το 20% από πλειστηριασμούς, με βάσει εισοδηματικά κριτήρια. Από την πλευρά της η κυβέρνηση είχε προσκομίσει σχέδιο νόμου που δημιουργούσε ασπίδα προστασίας για το 80% τω περιπτώσεων.

Το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία σε αυτή τη φάση περιλαμβάνει πάγωμα του «νόμου Κατσέλη», πλήρη εφαρμογή του «νόμου Δένδια», με την προσθήκη πιο ελαστικών εισοδηματικών κριτηρίων.

Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος του παγώματος της εργασιακής πολιτικής μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μην θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και υπάρξει συμφωνία επί του ζητήματος της ανταγωνιστικότητας και της ολοκλήρωσης του σεναρίου της εσωτερικής υποτίμησης.

Σε αντάλλαγμα αυτού ζητά αυξημένη ευελιξία στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, όπου συζητά τη λύση της περικοπής των πολλαπλών συντάξεων σε δυο και με θέσπιση ανώτατου ποσού. Στο ζήτημα των επικουρικών οι εταίροι εμφανίζονται θετικά διακείμενοι στη λύση προστασίας των χαμηλών συντάξεων και των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και μη μεταβολής του τελικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, ώστε να μην υπάρξουν αβεβαιότητες στους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό.

Κομβικό παραμένει και το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, όπου κερδίζει έδαφος και στις δυο πλευρές η πρόταση για αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε Μύκονο, Σανατορίνη, Πάρο, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα περισσότερα νησιά, ενώ διατηρούνται σε χαμηλό φορολογικό συντελεστή τα νησιά της άγονης γραμμής και τα εξαγωγικά.

http://www.sofokleousin.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image