Παροχή πληροφοριών & διευκρινήσεων σχετικά με το ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών ειδικά για εργαζόμενους “ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ”

Παροχή πληροφοριών σχετικά με το ειδικό βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών.

Αθήνα 11.06.2014
Aριθ. πρωτ: 31227

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
YΠOYPΓEIO ΕΡΓΑΣΙΑΣ KOINΩNIKΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

Tαχ. Δ/νση: Αγησιλάου 10
104 37 – ΑΘΗΝΑ
Fax: 210 5231215
Πληροφορίες: Γ. Εμμανουηλίδης
Tηλέφωνο: 210 5289229
e-mail: gemmanouilidis@ypakp.gr

ΘΕΜΑ: Παροχή πληροφοριών.

ΣΧΕΤ.: Η από 05-06-2014 επιστολή σας.

Ανταποκρινόμενοι στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο ερώτημά σας και στα πλαίσια αρμοδιότητας της υπηρεσίας μας σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Ν. 4225/2014 (ΦΕΚ 2/Α/07-01-2014) όπως αντικατέστησε την παρ. 1 του άρθρου 80 του Ν. 4144/2013:

«1.Α. Κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας εργαζομένων, καθώς και η νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση καταχωρείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη πραγματοποίησής της στο Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών που τηρείται από τον εργοδότη, χωρίς να απαιτείται θεώρησή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Β. Το Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει και μπορεί να τηρείται με τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων, που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή του εν γένει εργοδότη και την ένδειξη «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών».

Γ. Το Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών πρέπει να τηρείται στο χώρο εργασίας, να διατηρείται από τον εργοδότη επί μια πενταετία από τη συμπλήρωσή του και να τίθεται στη διάθεση των ελεγκτικών οργάνων, προς έλεγχο, οσάκις ζητείται».

Επιπλέον, στο τέλος του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι:

«Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύναται να ρυθμίζεται κάθε όρος και αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσης.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσης κάθε άλλη αντίθετη διάταξη παύει να ισχύει.»

Με την υπ’ αριθ. 11921/253/11.4.2014 ΥΑ (ΦΕΚ 1130/Β/05-05-2014) καθορίστηκαν οι επιμέρους όροι και προϋποθέσεις τήρησης του «Ειδικού βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών»

Έτσι βάσει του άρθρου 3 αυτής:

1. Οι εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκτός έδρας, σε περιοχές στις οποίες οι επιχειρήσεις, των εργοδοτών αυτών, δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, έχουν την υποχρέωση να τηρούν και να συμπληρώνουν το «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών», κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Ν. 4225/2014, στην έδρα της επιχείρησης τους. Οι εργοδότες αυτοί προμηθεύουν τους εργαζόμενους της παρ. 2 του παρόντος, πριν την έναρξη απασχόλησης τους, με αντίγραφο/απόσπασμα του «Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών», το οποίο τηρείται, με ευθύνη του εργοδότη, στο χώρο εργασίας και επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

2. Η τήρηση του «Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών», κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ισχύει για τις κάτωθι κατηγορίες εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας:

α. Οδηγοί φορτηγών, οδηγοί ΚΤΕΛ, οδηγοί βυτιοφόρων, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οδηγοί ταξί και ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτων.
β. Προσωπικό φύλαξης (security)
γ. Καθαρίστριες συνεργείων καθαρισμού
δ. Διανομείς φαγητού (delivery)
ε. Διανομείς επιχειρήσεων ταχυμεταφορών (courier)
στ. Ιατρικοί Επισκέπτες
ζ. Αισθητικοί
η. Περιοδεύοντες πωλητές
θ. Χειριστές ανυψωτικών, εκσκαπτικών κ.λπ. μηχανημάτων τεχνικών έργων

3. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας όπως επί συμβάσεων ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή μίσθωσης προσοδοφόρου πράγματος (μίσθωση ταξί), δεν υφίσταται υποχρέωση τήρησης του «Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών».

Περαιτέρω, με την υπ’ αριθ. 6476/137/27.2.2014 (ΑΔΑ: ΒΙΕΛΛ-ΠΕΦ) εγκύκλιο του Τμήματος Χρονικών Ορίων της Διεύθυνσης Όρων Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας με την οποία παρέχονταν Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του Ν.4225/2014 (Α’ 2), σχετικά με το «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών» διευκρινίζεται ότι:

«Με τη νέα διάταξη απλοποιείται ο τρόπος νομιμοποίησης των τροποποιήσεων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας με αποτέλεσμα τη μείωση των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση των Επιθεωρητών Εργασίας στην εκτέλεση του ελεγκτικού τους έργου.
Πιο συγκεκριμένα ο εργοδότης δύναται να νομιμοποιεί κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων του, που προκύπτει στο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή εργασιών εν γένει, μόνο με την καταγραφή της στις στήλες του «Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών». Συνεπώς, το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δε θα δέχεται ηλεκτρονικά το τροποποιητικό έντυπο Ε4, μετά την αναμενόμενη δημοσίευση της τροποποίησης της υπ’ αριθμ. 28153/126/28.8.2013 (Β΄2163) Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Διευκρινίζεται ότι στις αλλαγές ή τροποποιήσεις αυτές περιλαμβάνονται και αυτές που αφορούν την παροχή πρόσθετης εργασίας σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης τηρουμένων των σχετικών διατάξεων της παραγράφου 11 του άρ. 38 του ν.1892/1990 (101 Α’) όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει. Στις εν λόγω αλλαγές ή τροποποιήσεις δεν περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση υπερεργασιακής απασχόλησης κατά τις κείμενες διατάξεις.

I.β) Εξακολουθεί να ισχύει, η υποχρέωση υποβολής προγράμματος εργασίας προς το Σ.ΕΠ.Ε, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», για τις περιπτώσεις που προβλέπονται στη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 16 του Ν.2874/2000 (Α΄ 286) όπως ισχύει (π.χ. σύστημα εργασίας με εναλλασσόμενες ομάδες). Ενδεχόμενες έκτακτες αλλαγές στο εν λόγω πρόγραμμα νομιμοποιούνται με την καταχώρησή τους από τον εργοδότη στο «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών».

Τέλος, επισημαίνεται ότι ρητή υποχρέωση γνωστοποίησης στοιχείων στο ΣΕΠΕ, μέσω του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», προβλέπεται μόνο για την περίπτωση της δήλωσης του συνόλου των νομίμων υπερωριών, που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα (άρθρο 14 παρ. 2 του Ν. 4225/2014, όπως αντικατέστησε την παρ. 1. ΣΤ. του άρθρου 80 του Ν. 4144/2013).

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση αναφορικά με ζητήματα αρμοδιότητας Σ.ΕΠ.Ε. είμαστε στη διάθεσή σας.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Μ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges