Ποιες μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων καταργούνται.

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Σε τρίτο μνημόνιο φαίνεται ότι έπρεπε να καταλήξει η Ελλάδα για να καταργηθεί ο φόρος 10% επί των εισιτηρίων των δημοσίων θεαμάτων, φόρος που θεσπίστηκε το 1948 υπέρ του «Εράνου για τις Βόρειες Επαρχίες της Ελλάδος», τον οποίο ξεκίνησε τότε η βασίλισσα Φρειδερίκη. Πρόκειται για μία από τις μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων που καταργούνται με το νέο μνημόνιο και οι οποίες επιβαρύνουν υπέρμετρα και κυρίως αναίτια τους πολίτες.

Ειδικότερα, καταργούνται οι ακόλουθες μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων, χρεώσεις που συχνά μετακυλίονταν στους τελικούς καταναλωτές:

• Χρέωση υπέρ των συμβολαιογραφικών συλλόγων.

• Εισφορά 8% ετησίως των επιχειρήσεων φιαλών υγραερίου.

• Ειδικό τέλος που επιβάλλεται στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και είχε θεσπισθεί το 1977. Τα έσοδα του τέλους αυτού πήγαιναν στον «Λογαριασμό Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης». Με την κατάργηση της χρέωσης αυτής εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια μικρή μείωση στα δίδακτρα, τα οποία όμως θα αυξηθούν λόγω της επιβάρυνσής τους με ΦΠΑ 23%.

• Κράτηση υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων.

• Φόρος στα εισιτήρια των κινηματογράφων από 4% έως 12% υπέρ της ανάπτυξης της κινηματογραφικής τέχνης. Η συνολική επιβάρυνση για τους καταναλωτές από τον φόρο αυτό έχει υπολογισθεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε 4.338.000 ετησίως.

• Δημοτικός φόρος Δωδεκανήσου ο οποίος κυμαίνεται από 0,1% έως 1% αναλόγως του συντελεστή φόρου καθαρού κέρδους και επιβαρύνει τις επιχειρήσεις των Δωδεκανήσων.

• Φόρος (από 1,46 έως 1,88 ευρώ) που επιβάλλεται επί της τιμής των εισιτηρίων των δημοσίων θεαμάτων για την ενίσχυση του Ωδείου Αθηνών.

• Φόρος 3% επί των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων υπέρ του Λογαριασμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Επίσης, προβλέπεται ότι ο φόρος 3% επί των πωλήσεων ζύθου, που επιβάλλεται στις ζυθοποιίες και μέχρι τώρα η είσπραξή του γινόταν υπέρ των δήμων και των κοινοτήτων, πλέον θα καταβάλλεται υπέρ του Δημοσίου. Τέλος, η ειδική εισφορά 1,2% επί της προ φόρων και εισφορών αξίας των πετρελαιοειδών θα αποτελεί πλέον έσοδο για την κάλυψη δαπανών του Δημοσίου.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image