Χαμηλότοκα δάνεια για επενδύσεις & κεφάλαια κίνησης σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από το ΕΤΕΑΝ

Στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγραμματισμού για το 2013 και μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, η ΕΤΕΑΝ ανακοινώνει την μορφή και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των Ταμείων που εντάσσονται στο ΤΕΠΙΧ. Συγκεκριμένα:

1. Δημιουργήθηκε το Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για την επιχειρηματική επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αξιοποίηση-ανακατανομή αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων που ήταν «παρκαρισμένα» στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (170 εκατ. Ευρώ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας του ΤΕΠΙΧ (50 εκατ. Ευρώ). Προηγουμένως εγκρίθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να επιτραπεί η χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης, ενώ οριστικοποιήθηκε και το κανονιστικό μέρος της λειτουργίας του νέου Ταμείου.

Επιπλέον, μειώθηκε η σχέση συνεπένδυσης έτσι ώστε για κάθε 1 Ευρώ που θα συνεισφέρει ατόκως η ΕΤΕΑΝ στο Ταμείο, οι δανειοδότριες τράπεζες θα συνεισφέρουν άλλο 1 Ευρώ (συντελεστής μόχλευσης 1:1). Κατά συνέπεια:

Η συνολική ρευστότητα που θα διοχετευτεί στην αγορά υπό μορφή δανείων κεφαλαίου κινήσεως 4ετούς διάρκειας ανέρχεται σε Ευρώ 450 εκατ. (Ευρώ 225 εκατ. από το Ταμείο και Ευρώ 225 εκατ από τις τράπεζες)

-Το ύψος των δανείων θα φθάνει μέχρι το 50% του κύκλου εργασιών του προηγούμενου ή το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους και το επιτόκιο τους, λόγω της σχέσης συνεπένδυσης (1:1) και λαμβανομένων υπόψη των σημερινών συνθηκών στην αγορά, εκτιμάται ότι δεν θα υπερβαίνει το 4,5 %, (προ λοιπών επιβαρύνσεων).

Οι ανωτέρω όροι έχουν συμφωνηθεί μεταξύ ΕΤΕΑΝ και τραπεζών και είναι ήδη ενσωματωμένοι στο κανονιστικό πλαίσιο του Ταμείου, με προφανές όφελος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν με τον τρόπο αυτό ευνοϊκούς και διαφανείς όρους χρηματοδότησης, που αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για την επιχειρηματική συνέχεια και ανάπτυξή τους.

2. Ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της παροχής εγγυήσεως για επενδύσεις και κεφάλαια κινήσεως (συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών για λήψη επιχορηγήσεων)Τα διαθέσιμα του Ταμείου από πόρους της ΕΤΕΑΝ ανέρχονται σε Ευρώ 100 εκατ. Τα συνολικά δανειακά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο εγγυήσεως από το Ταμείο εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε Ευρώ 350 εκατ. περίπου. Οι συμβάσεις με τις συμμετέχουσες τράπεζες είναι ήδη υπογεγραμμένες, ενώ είναι σε διαβούλευση η δυνατότητα περαιτέρω μεταφοράς Ευρώ 50 εκατ. στο Ταμείο Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης.

3. Συνεχίζεται με νέους όρους η λειτουργία των πέντε Ταμείων Δανειοδοτήσεων του ΤΕΠΙΧ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους Ευρώ 315 εκατ.

(εκ των οποίων Ευρώ 130 εκατ από κοινοτικούς πόρους και Ευρώ 185 εκατ. από τις τράπεζες). Πρόκειται για τις πέντε συγκεκριμένες Δράσεις που είχαν προκηρυχθεί κατά τη σύσταση του Ταμείου και αφορούν στη γενική και νεανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, και τον τουρισμό – πράσινη οικονομία.

Σημειώνεται ότι και αυτά τα κεφάλαια μπορούν πλέον με βάση την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να κατευθυνθούν και στη χρηματοδότηση δαπανών κεφαλαίου κινήσεως.

Από τα κεφάλαια του νέου Ταμείου μπορούν επίσης να επωφεληθούν και επενδυτές με επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο (Ν3299/2004) για το μέρος του προϋπολογισμού που δεν έχει υλοποιηθεί.

Επίσης, λόγω της δυνατότητας μεταβολής στην σχέση συνεπένδυσης των κεφαλαίων μεταξύ ΕΤΕΑΝ και Τραπεζών( 1:1 από 1:2), το σταθερό επιτόκιο των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται για τις συγκεκριμένες δράσεις δεν υπερβαίνει το 4%, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών που έχουν αναλάβει κατ’αποκλειστικότητα τις πέντε δράσεις του Ταμείου είναι θετικές για την απορρόφηση των κεφαλαίων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

4. Οι λοιπές δραστηριότητες του ΕΤΕΑΝ, περιλαμβάνουν:

α. Το πρόγραμμα Εγγυοδοσίας για την έκδοση εγγυητικών επιστολών ύψους Ευρώ 90 εκατ. ευρώ που έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Μέσω του προγράμματος προϋπολογισμού Ευρώ 45 εκατ. από τα ίδια κεφάλαιά της, η ΕΤΕΑΝ εγγυάται για 2 χρόνια με σταθερό ετήσιο κόστος ανά μικρομεσαία επιχείρηση το 50% των εγγυητικών επιστολών που θα εκδώσει η συνεργαζόμενη τράπεζα υπέρ των προμηθευτών της επιχείρησης για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών προς αυτή.

Το ανώτατο ύψος των εγγυητικών επιστολών που καλύπτονται από την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ ανά πάσα χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια των 2 ετών συμφωνείται μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης ανάλογα με τις εκτιμώμενες ανάγκες σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα και δεν υπερβαίνει τα Ευρώ 150.000 ανά επιχείρηση. Σημειώνεται ότι η εγγύηση καλύπτει όλων των κατηγοριών τις εγγυητικές επιστολές ορισμένου χρόνου, ακόμη και προκαταβολών έναντι ενισχύσεων από φορείς άλλων κοινοτικών ή εθνικών προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα είναι ένα χαμηλού κόστους εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι για ένα χρονικό διάστημα 2 ετών μπορεί να υποκαθιστά την απαιτούμενη ρευστότητα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της επιχειρήσεως προς τους προμηθευτές της. Σημειώνεται ότι όσο συχνότερη είναι η ανακύκλωση των τραπεζικών εγγυητικών επιστολών που καλύπτονται από την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ, τόσο οικονομικότερη γίνεται η χρήση του εργαλείου για την μικρομεσαία επιχείρηση.

Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη αποδοχή (11 συνεργαζόμενες τράπεζες) και αυξανόμενη απήχηση, λόγω της εξοικονόμησης πολύτιμης ρευστότητας που άλλως δεσμεύεται στην χρηματοδότηση των προμηθευτών.

Υπογράμμιζεται ότι έχει δοθεί δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι τον Μάιο του 2014 της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του προκατόχου της ΕΤΕΑΝ, ΤΕΜΠΜΕ και τα οποία παρουσιάζουν σήμερα καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους. Η παράταση της λήξεως των υποχρεώσεων πραγματοποιείται με αίτημα που υποβάλλεται από την επιχείρηση προς την Τράπεζα που τηρούνται οι οφειλές και εφόσον συμφωνηθούν οι ειδικότεροι όροι μεταξύ του αιτούντος και Τραπέζης κοινοποιείται στην ΕΤΕΑΝ προκειμένου να γίνει και η ανάλογη επιμήκυνση στη διάρκεια ισχύος της εγγυήσεως της.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΤΕΑΝ στο τέλος του 2012 ξεχρέωσε όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τις τράπεζες που ανέρχονταν στο ποσό των 270 εκατ. ευρώ ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα δάνεια που δεν εξοφλούνται, σχολίασε ότι οι υπολογισμοί του ταμείου σχετικά με το ενδεχόμενο κατάπτωσης εγγυήσεων προς τις τράπεζες από ασυνεπείς επιχειρήσεις δεν δείχνουν το ΕΤΕΑΝ να πληρώνει πάνω από το 15% των οφειλόμενων ποσών και το ποσοστό αυτό θεωρείται ικανοποιητικό.

Για να δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου, πατήστε εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image