Το ισχύον σύστημα υποβολής του Ε9 – το ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ – Ε.Τ.ΑΚ. & Φ.Α.Π. και ο Κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών .

Σχολιασμός της επιστολής που απέστειλε η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. www.pofee.gr στο Υπουργείο Οικονομικών στις 6/2/2012 στην οποία εκτός των άλλων επισημαίνει και τα ακόλουθα :

“Αν δεν υλοποιηθούν αντίστοιχα μέτρα με αυτά της «νομιμοποίησης των αυθαιρέτων» ο Κλάδος αδυνατεί να αναλάβει, εξ ολοκλήρου, το κόστος δημιουργίας του επιθυμητού και αναγκαίου περιουσιολογίου ακινήτων .
Σε κάθε περίπτωση ειδικά όμως σε περίοδο ύφεσης τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα αδυνατούν ΚΑΙ δικαίως δεν επιθυμούν να καταβάλλουν πρόσθετες αμοιβές για δουλειά που ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ να έχει ολοκληρώσει το Δημόσιο.
Για τις χαμένες ευκαιρίες δεν ευθύνονται ούτε οι φορολογούμενοι ούτε ο Κλάδος μας.
Και αν η «εικόνα» που έχετε είναι διαφορετική σύντομα θα αντιληφθεί όλη η Πολιτική Ηγεσία και θα πληροφορηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα και κάθε αρμόδιος φορέας αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά κανείς δεν το εφαρμόζει:
– ότι το επιθυμητό – και ο σχεδιασμός χωρίς συζήτηση με αυτούς που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν – διαφέρει κατά πολύ από το εφικτό και αυτό σχεδόν πάντα συνεπάγεται υστέρηση εσόδων αλλά και άδικη φορολογική επιβάρυνση .
Λέμε ΟΧΙ σε άλλες χαμένες ανθρωποώρες στον βωμό μιας αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Δυστυχώς οι ελάχιστες εξαιρέσεις ανώτερων ή κατώτερων Στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών δεν αρκούν για να θεραπεύσουν την αρτηριοσκλήρωση δεκαετιών.”

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η Κυβέρνηση θέλει να καταρτίσει περιουσιολόγιο όλης της ακίνητης περιουσίας.
Ο λόγος είναι το να μπορεί να εισπράτει – σωστά – τον ισχύοντα φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010 και το 2011 αλλά και το ΕΤΑΚ για το 2009 που δεν έχει σταλεί σε πάρα πολλούς.
Όμως η βάση δεδομένων δεν είναι ενημερωμένη με τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που έγιναν το 2008,2009 και 2010 αν και τα Ε9 για τις χρήσεις 2008 και 2009 έχουν υποβληθεί χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά.
Δεν είναι ενημερωμένη η βάση δεδομένων παρά του ότι έγιναν διαγωνισμοί και πληρώθηκαν εκατομμύρια ευρώ σε εταιρίες που δεν ολοκλήρωσαν την δουλειά τους.
Κάποιοι σκέφτηκαν ότι με την ευκαιρία υποβολής του Ε9 για τις μεταβολές του 2010 – η προθεσμία λήγει στις 5/3/12 και το σύστημα άνοιξε στις 5/12/12 – είναι ευκαιρία να συμπληρωθεί και να οριστικοποιηθεί ηλεκτρονικά η περιουσιακή κατάσταση τουλάχιστον όσων είχαν μεταβολές το 2010 ενώ το ίδιο θα συνεχισθεί και για τις αλλαγές και το Ε9 του 2011.
Για τον σκοπό αυτό «ενημέρωσαν» το σύστημα του Ε9 με όλα τα ακίνητα που είχαν ήδη καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική βάση και περίμεναν μέσα σε -3- μήνες από έναν που ήταν η αρχική προθεσμία (που πάει πίσω-πίσω από το καλοκαίρι) να ολοκληρώσουν το περιουσιολόγιο που δεν κατάφεραν από το 1995.
Ανέξοδα με ένα ηλεκτρονικά σύστημα που καθυστερεί απαλπιστικά και κολλάει πάνω από έναν σχετικά μικρό αριθμό ταυτόχρονων χρηστών που θέλει μέσο όρο 10 λεπτά για ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ακινήτου που έχει  «εξαφανισθεί» προσδοκούν οι χρήστες να καταχωρήσουν τα εκατοιμμύρια των ακινήτων που απουσιάζει η καταγραφή τους.
Και δυστυχώς το πρόγραμμα δεν προχωρά στις μεταβολές του 2010 εάν δεν «οριστικοποιήσεις» την ακίνητη περιουσία μέχρι την 31/12/2009.
Όμως η ευθύνη της οριστικοποίησης – εάν και δεν προβλέπεται ΑΚΟΜΗ νομοθετικά η δημιουργία του περιουσιολογίου – απαιτεί την φυσική παρουσία και του φορολογούμενου ώστε ο ίδιος να ελέγξει στον Η/Υ του Λογιστή την «εικόνα» που εμφανίζει το Taxis.
Και ο χρόνος δικαίως μεταφράζεται σε χρήμα, χρήμα όμως που ήδη δαπανήθηκε από το Δημόσιο. Και τώρα ο Υπουργός Οικονομικών είπε πριν λίγες ημέρες στην Βουλή ότι διαθέτει μόνον μια χορηγία της Εθνικής ύψους 1.000.000 € για 5.500.000 ακίνητα που «απουσιάζουν» από το περιουσιολόγιο που υπάρχει.
Του προτείναμε να τα δώσει για υπερωρίες των υπαλλήλων του Τaxis καθώς το Δημόσιο οφείλει να καταχωρήσει  – ορθά – τα Ε9 που δεν μεταφέρθηκαν στην βάση δεδομένων, και αφορούν κυρίως αγροτικά ακίνητα καθώς αυτά είχαν απαλλαγεί από το ΕΤΑΚ και τον ΦΑΠ αλλά κρίνονται τώρα αναγκαία στον νέο σχεδιασμό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Το ότι το Δημόσιο δεν μπορούσε να στείλει το ΕΤΑΚ για το 2009 (σε εκατοντάδες  χιλιάδες ιδιοκτήτες) αλλά και τον Φ.Α.Π. για το 2010 και το 2011 είχε σαν αποτέλεσμα οι μεγαλοϊδιοκτήτες να μην έχουν πληρώσει ΤΙΠΟΤΕ επί 2-3 χρόνια και να εξευρεθεί η λύση του «φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων» που φορολογεί εξίσου όσους κατέχουν ένα σπίτι.
Δηλαδή επιλέχθηκε ο γρήγορος τρόπος για την επιβολή μιας Μη κοινωνικά δίκαιης φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
Πέρασαν ανενεργοί πολλοί μήνες χωρίς να λειτουργεί το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 για το 2010 και τώρα «βιάζονται» να πάρουν μαζί και το περιουσιολόγιο ώστε να αποφύγουν τις ουρές που υποχρεωτικά θα δημιουργηθούν όταν στείλουν φόρο ακινήτων για 3 χρόνια υπολογισμένα σε λάθος μεγέθη.
Ζήσαμε μόνον ένα μικρό μέρος αυτού που θα συμβεί όταν πήγαιναν να διορθώσουν τα τετρ.μέτρα του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί αδυνατούν να αναλάβουν, εξ ολοκλήρου, το κόστος δημιουργίας του επιθυμητού και αναγκαίου περιουσιολογίου ακινήτων .
Σε κάθε περίπτωση ειδικά όμως σε περίοδο ύφεσης τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα αδυνατούν ΚΑΙ δικαίως δεν επιθυμούν να καταβάλλουν πρόσθετες αμοιβές για δουλειά που ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ να έχει ολοκληρώσει το Δημόσιο.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Ζητάμε :
(1)    η υποβολή του Ε9 να διαχωρισθεί από τον έλεγχο και την οριστικοποίηση της ήδη υπάρχουσας βάσης δεδομένων. Αν γίνει αυτό η προθεσμία αρκεί για την υποβολή του Ε9 για το 2010 και μαζί με τις δηλώσεις να υποβάλλουμε και το Ε9 του 2011
(2)    για το περιουσιολόγιο να δοθεί διάστημα πολλών μηνών με ταυτόχρονη διαφημιστική ενημέρωση (επί της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης) ώστε οι φορολογούμενοι να αντιμετωπίσουν την υποχρέωση αυτή, κατ’ αντιστοιχία με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
(3)    Το Δημόσιο να καλύψει το αναγκαίο κόστος της μηχανογραφικής και χρονικής υποστήριξης του εγχειρήματος δημιουργίας περιουσιολογίου.
(4)    Να δηλωθεί επίσημα ότι οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί δεν έχουν ευθύνη για τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι πελάτες θα έχουν αμφιβολίες.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image