‘Ολο το χρονικό του Eurogroup. Δηλώσεις βαρουφάκη, και το ανακοινωθέν που ποτέ δεν βγήκε – Προοπτική λύσης τη Δευτέρα

Την ελπίδα και αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-πιστωτών της στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στον απόηχο της έκτακτης συνεδρίασης των 19 ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η οποία έληξε χωρίς κάποια συμφωνία ή το αναμενόμενο κοινό ανακοινωθέν.

«Ελπίζουμε πως έως το τέλος της συνάντησης τη Δευτέρα θα έχουμε την καλύτερη δυνατή κατάληξη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών. «Πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί η Ευρώπη πάντα βρίσκει τρόπους να ξεπεράσει τα προβλήματα και βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα». συμπλήρωσε, ερωτηθείς για το εάν είναι αισιόδοξος για την προοπτική εξεύρεσης κάποιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως ποτέ δεν υπήρχε σκοπός να βρεθεί κάποια οριστική λύση στο έκτακτο Eurogroup και έκανε λόγο για «πολύ καλές» και «δημιουργικές» συζητήσεις με τους ευρωπαίους ομολόγους του, κατά τις οποίες του δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσει το σχέδιο της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

«Μιλήσαμε για την ουσία και τη διαδικασία […] Στόχος της συνεδρίασης ήταν να ακούσουν τη ρηξικέλευθη ανάλυσή μας γιατί το [ισχύον] πρόγραμμα δεν βγαίνει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως στόχος είναι να βρεθεί μια «καθαρτική» λύση που θα επιτρέψει τη διόρθωση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί κατά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Σημείωσε μάλιστα πως υπήρξαν «πολλά σημεία σύμπτωσης» με πολλούς εταίρους και ορισμένα σημεία σύμπτωσης με όλους, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: http://www.skai.gr

Βαρουφάκης: «Όχι παράταση, να τα παντρέψουμε»

«Η συνάντηση του Eurogroup ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε μια συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης αμέσως μετά τη συνεδρίαση «δείχνοντας» προς τη νέα συνεδρίαση την Δευτέρα.

«Δεν υπήρξε κανένα αίτημα παράτασης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και περιέγραψε ως εξής τη συνεδρίαση: «Από κάποιες πλευρές τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει μια δανειακή συμφωνία και πρέπει να την επεκτείνουμε. Εμείς εξηγήσαμε ότι εκλεγήκαμε με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους τρεις Οργανισμούς, την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, με τους εταίρους μας και το Eurogroup αλλά το ζητούμενο για μας είναι πως θα υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ διαφορετικών αρχών οι οποίες αλληλοσυγκρούονται. Η μια αρχή είναι ότι έχεις μια συμφωνία, ένα συμβόλαιο. Εχει ισχύ. Μπορεί να μην υπογράψαμε εμείς αυτό το συμβόλαιο, το υπέγραψαν άλλοι πριν από μας και αυτό μας δεσμεύει. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και μια άλλη αρχή. Οτι είχαμε εκλογές και εκλέχθηκε μια καινούργια κυβέρνηση με το δικό της πρόγραμμα και μια δική της άποψη γι’ αυτό το πρόγραμμα, το συμβόλαιο. Η δημοκρατία τι κάνει; Παντρεύει αλληλοσυγκρουόμενες τέτοιες αρχές και η δική μας δουλειά ως πολιτικοί στο Eurogroup είναι να βρούμε έναν τρόπο να τα παντρέψουμε αυτά ώστε να υπάρξει μια γέφυρα σε κάτι καινούργιο το οποίο να μην αναπαράγει τα προβλήματα που αναπαράγονταν προηγουμένως και νομίζω ότι προχωράμε όσο καλύτερα μπορούμε».

«Σημεία σύμπτωσης υπήρξαν πολλά με πολλούς και σε κάποια με όλους» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα να πάψει να είναι αντικείμενο συζήτησης συνέχεια, ξανά και ξανά, στο Eurogroup. Η συζήτηση μετά από αυτό πήρε μια πού ενδιαφέρουσα τροπή γιατί μιλήσαμε τόσο για την ουσία όσο και για την διαδικασία» πρόσθεσε.

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Συμφωνήσαμε στα βήματα που θα ακολουθήσουμε

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν σε ένα δρόμο προς τα εμπρός για να ασχοληθούν με τα προβλήματα χρηματοδότησης στην Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια.

«Έχουμε συμφωνήσει σε ένα δρόμο προς τα εμπρός», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχαν συγκρούσεις γύρω από το τραπέζι.

Έλληνες ειδικοί θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Eurogroup θα προχωρήσει σε απολογισμό κατά την επόμενη συνεδρίασή του τη προσεχή Δευτέρα, είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Πηγή Capital.gr

Το  “μπλόκο” Τσίπρα στο κοινό ανακοινωθέν που προκάλεσε εκνευρισμό

Με προσωπική του παρέμβαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup, σε μια διαπραγμάτευση η οποία διαθέτει πλούσιο παρασκήνιο.

Μάλιστα η στάση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε εκνευρισμό στους εταίρους και ειδικότερα στη γερμανική πλευρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τη συνεδρίαση θεωρώντας ότι υπάρχει συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε κάθετη στο θέμα της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση “extend, amend and conclude” (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη “παράταση”.

Ουσιαστικά η κρίσιμη λεπτομέρεια υπήρξε η διατύπωση στο κείμενο και το κατά πόσο θα περιλαμβάνει τη λέξη “παράταση”.

Πληροφορίες λένε ότι επικοινωνίες της τελευταίας στιγμής, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και του πρωθυπουργού οδήγησαν στην εμπλοκή.

Πηγή news.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image