BREXIT τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Βρεττανία ήταν άμεσα.. διαβάσαμε και σας διαβιβάζουμε τα κυριότερα άρθρα ..

Παραίτηση Κάμερον μετά το Brexit και κατάρρευση λίρας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, αναταραχή στις διεθνείς αγορές και κατάρρευση της λίρας είναι οι πρώτες από τις πολλές συνέπειες της υπερψήφισης του Brexit από τους Βρετανούς.

Ταυτχρονα δημιουργούνται και συνθήκες αποσύνθεσης για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία θα πιέσουν για να διεξάγουν τα δικά τους δημοψηφίσματα απόσχισης, όχι από την Ενωση αλλά από το Βασίλειο.

Οπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί επιθυμούν να παραμείνουν μέρος της ΕΕ. Ειδικότερα στη Βόρεια Ιρλανδία, θα αυξηθούν και οι φωνές υπέρ της ένωσης με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Παράλληλα, σημαντικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, αλλά και πολλές άλλες, έβλεπαν τη Βρετανία ως πύλη εισόδου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τη μεγαλύτερη του κόσμου. Μετά το δημοψήφισμα το Λονδίνο δεν θα μπορεί πλέον να διαδραματίσει αυτόν τον ειδικό ρόλο. Μέρος της χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας του Σίτι θα μεταφερθεί αλλού, ίσως στην Φρανκφούρτη. Το βέβαιο είναι ότι η Βρετανία, με δική της επιλογή, εισήλθε σε αχαρτογράφητα νερά.

Από την πλευρά της, η ΕΕ θα αντιδράσει «τιμωρητικά» προς το Λονδίνο με απώτερο στόχο την αποτροπή ανάλογων φαινομένων και γενικότερα αποσχιστικών τάσεων και από άλλους στο μέλλον. Ηδη, η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ζητεί δημοψήφισμα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ολλανδία. Οι απανταχού ευρωσκεπτικιστές αισθάνονται δικαιωμένοι και ενισχυμένοι.

Και εντός άλλων χωρών θα υπάρξουν αποσχιστικές τάσεις όπως στην περίπτωση της Καταλονίας όπου θιασώτες της ανεξαρτησίας θα αδράξουν την “ευκαιρία” για να απαιτήσουν τα δικά τους δημοψηφίσματα απόσχισης.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο γαλλογερμανικός άξονας, με ουσιαστική ατμομηχανή το Βερολίνο, θα κληθεί να προχωρήσει ταχύτατα σε κινήσεις που θα καθησυχάζουν λαούς και αγορές, θα θωρακίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα δημιουργούν νέες προοπτικές εμβάθυνσης. Το σκηνικό είναι πολυσύνθετο και επιβάλει προσεκτική επιλογή των δράσεων και του τρόπου υλοποίησής τους. Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Οι εξελίξεις πιέζουν.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

= = = = = = = = = = = = =

Σοκ και δέος στις αγορές με το Brexit

«Βουτιά» πάνω από 30% για ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. Αναστολή διαπραγμάτευσης για πολλούς τίτλους σε μεγάλα χρηματιστήρια. Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 η στερλίνα. Νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,21% για την απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund.

«Γκρεμίζονται» τα χρηματιστήρια από Ασία μέχρι Ευρώπη μετά την απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στερλίνα έφτασε να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει τη μεγαλύτερη «βουτιά» στην ιστορία του, το πετρέλαιο υποχωρεί κατά 4,5%, ενώ ο χρυσός κάνει το μεγαλύτερο ράλι από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Την ίδια ώρα, στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund «γράφει» νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,21%.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 7% στις 322 μονάδες, ο δείκτης DAX 10% στις 9.278 μονάδες, 7,5% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 5.860 μονάδες και 7,5% ο δείκτης CACτου Παρισιού στις 4.136 μονάδες.

“Βουτιά” από 30% για μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 14%, τον δείκτη ταξιδίων και αναψυχής κατά 12,4%, τον δείκτη της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 8,8% και τον δείκτη ασφαλειών κατά 10%.

Σημειώνεται πως πολλές ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευσή τους, μεταξύ των οποίων οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές.

Νωρίτερα, ο Moritz Kraemer της S&P είχε δηλώσει πως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν μπορεί να διατηρηθεί η αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Βρετανίας, ενώ η Moody’s χαρακτηρίζει credit negative την ψήφο υπέρ του Brexit, σημειώνοντας πως η διάρκεια της επίπτωσης της απόφασης για «έξοδο» από την ΕΕ θα εξαρτηθεί από τη φύση των νέων δεσμών που θα δημιουργήσει η Βρετανία με την ΕΕ.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα, η οποία κατέγραψε νωρίτερα πτώση έως και 10%, υποχωρώντας κάτω από το 1,35 δολάριο για πρώτη φορά από το 1985, ανακάμπτει τώρα στo 1,3646 δολάριo, ενώ το ευρώυποχωρεί κατά 2,9% έναντι του δολαρίου στο 1,1060 δολάριο.

Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο κάνει «βουτιά» 4,7% στα 47,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κάνει ράλι 5% στα 1.327,60 δολάρια η ουγκιά, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν μαζικά στην αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων».

«Κραχ» στα ασιατικά χρηματιστήρια νωρίτερα, με τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί κατά 5%, τον δείκτη Nikkei να κλείνει με πτώση 7,92% στις 14.952 μονάδες, τον δείκτη Hang Seng 4,05% στις 20.048 μονάδες, τον δείκτη Kospi 3,09% στις 1.925 μονάδες και τον δείκτη ASX της Αυστραλίας 3,09% στις 5.192 μονάδες, ενώ πιο περιορισμένες ήταν οι απώλειες στην Κίνα, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 1,33% στις 2.853 μονάδες και τον CSI 1,29% στις 3.077 μονάδες.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund στο -0,21%, σύμφωνα με το Tradeweb, ενώ διευρύνονται τα spreads των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

= = = = = = = = = = = = = = = =

Πως επηρεάζονται άμεσα οι επιχειρήσεις με έδρα το Λονδίνο και οι Έλληνες προμηθευτές

της Ελένης Στεργίου

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι σόκαραν τον κόσμο, τους πολιτικούς και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ψηφίζοντας να φύγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ας μιλήσουμε, όμως, πρακτικά:

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τις δραστηριότητές τους στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουν ως εξης:

α) Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ και το δολάριο

Η σημαντική υποτίμηση της λίρας θα κάνει τους βρετανούς εξαγωγείς πιο ανταγωνιστικούς στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, τα ταμειακά αποθέματα σε στερλίνα των θυγατρικών τους στην ΕΕ θα πρέπει να υποτιμηθούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου με δραστηριότητες στην Ελλάδα, επειδή χρησιμοποιούνται για να διατηρούν τα μετρητά – αποθεματικά τους στο εξωτερικό (στο Ηνωμένο Βασίλειο) για να αποφύγουν το ρίσκο που ακόμα έχει η Ελλαδα. Αν έχουν στην κατοχή τους τα ταμειακά αποθέματα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά σε ευρώ, δεν θα υπάρχει διαφορά.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι οι θυγατρικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου συνήθως για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους στην Ελλάδα κάνουν χρήση των χρημάτων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θεωρείται εισαγωγή. Έτσι, μια υποτίμηση της στερλίνας καθιστά την αποπληρωμή των Ελλήνων προμηθευτών πιο ακριβούς.

β) Οι μηχανικοί της εξόδου από την ΕΕ

Η επίσημη διαδικασία να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ θα ξεκινήσει με ένα νόμο στο Κοινοβούλιο για να καταργηθεί ο νόμος του 1972 “European Communities Act”. Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο κοινοποιήσει επίσημα στην ΕΕ ότι θέλει να φύγει, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα πρέπει εντός δύο ετών να διαπραγματευτούν για το διαζύγιου, σύμφωνα με το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου, της κοινής αγοράς αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάνει το δικαίωμά του να ψηφίσει νομοθεσίες της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ-27 θα καλύψει δύο αλληλένδετα αλλά διαφορετικά ζητήματα: Οι όροι του διαζυγίου και οι μελλοντικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ-27.

Η επίλυση των τεχνικών θεμάτων διαζυγίου μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι πως θα διαμορφωθούν στο μέλλον η πρόσβαση στην αγορά και πως θα επικυρωθεί μια τέτοια συμφωνία. Κρίνοντας από την εμπειρία με άλλες σημαντικές διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, η μελλοντική πρόσβαση στην αγορά μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από δύο χρόνια. Για παράδειγμα, η ΕΕ και ο Καναδάς άρχισαν να συζητούν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το 2009. Επτά χρόνια αργότερα, δεν έχει κυρωθεί ακόμη.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/

= = = = = = = = = = = =

Η ΕΕ καλεί τη Βρετανία να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου το συντομότερο δυνατόν

Οι επικεφαλής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν σήμερα τη Βρετανία να αρχίσει “το συντομότερο δυνατόν” τη διαδικασία εξόδου της χώρας μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

“Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν”, έγραψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

“Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις”, προσθέτουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Πηγή: http://www.enikonomia.gr/

= = = == = = = = = = = = =

Η πτώση της στερλίνας «καίει» το ελληνικό προϊόν

Από τις ισοτιμίες, το πρώτο πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές. Ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα στη Βρετανία μετά την κατάρρευση της στερλίνας. Κίνδυνος για το εμπορικό ισοζύγιο, φόβοι για νέους δασμούς και επιπτώσεις στον τουρισμό. Τα «καμπανάκια» ΠΣΕ και ΣΕΤΕ.

Άμεση επίπτωση στις εμπορικές συναλλαγές φέρνει η ραγδαία υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, μετά το Brexit, γεγονός που καθιστά ακριβότεροκάθε ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν και ασφαλώς το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Αν και οι παράγοντες της αγοράς συνομολογούν ότι είναι πολύ νωρίς για την αποτίμηση των συνεπειών της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τη συνακόλουθη επιρροή της για την Ελλάδα, εν τούτοις στέκονται στο άμεσο και ορατό γεγονός της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αναδεικνύουν επίσης ως μείζον ζήτημα τη νέα πολιτική αναταραχή στους κόλπους της Ευρώπης, την οποία αναγνωρίζουν ως έναν ακόμη παράγοντα αστάθειας «που δεν είχε ανάγκη» η ελληνική οικονομία.

Η Βρετανία αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο για τη χώρα καθώς αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα, με επενδεδυμένα 3,838 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τη δεκαετία 2005-2015. Το εξωτερικό εμπόριο είναι σχεδόν ισοσκελισμένο καθώς η συνολική αξία εξαγωγών το 2015 ήταν 1,1 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών 1,2 δισ. ευρώ. Είναι η 7η μεγαλύτερη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές ενώ αντίστοιχα αποτελεί τον 14ο μεγαλύτερο προμηθευτή της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η πρώτη προφανής επίπτωση είναι ότι η ισοτιμία ευρώ-στερλίνας θα καταστήσει ακριβότερο το ελληνικό προϊόν και φθηνότερο το βρετανικό, διαταράσσοντας την ισορροπία των ισοσκελισμένων εμπορικών σχέσεων. Ο ΠΣΕ θέτει επίσης ως θέμα την πιθανότητα επιβολής δασμών στις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε.-Βρετανίας, αν και στελέχη του εκτιμούν ότι μια τέτοια απόφαση δεν είναι ορατή προς το παρόν. Σύμφωνα με τον κ. Αρχοντή, πιθανότατα θα ακολουθηθεί ένα μοντέλο εμπορικών σχέσεων που ακολουθεί η Νορβηγία ή το Λιχτενστάιν.

Πέραν των εξαγωγών ωστόσο, ανησυχία επικρατεί στον εγχώριο τουριστικό κλάδο, ο οποίος αναμένεται να δεχθεί τη βραχυπρόθεσμη επίπτωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδης δήλωσε πως οι συνέπειες του Brexit θα είναι «καταλυτικές και απρόβλεπτες για τον ελληνικό τουρισμό». Σημειώνεται ότι η βρετανική αγορά είναι παραδοσιακά από τους μεγαλύτερους πελάτες του ελληνικού τουρισμού. Το 2015 καταγράφηκαν 2,5 εκατομμύρια αφίξεις από τη Βρετανία, αυξημένες κατά 14,7% έναντι του 2014, και αποτέλεσαν το 10% της συνολικής τουριστικής κίνησης το 2015.

Στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης ανατροπής δεδομένων, αναταραχή επικρατεί και σε επιχειρηματικό επίπεδο, καθώς πολλές είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν εταιρική παρουσία στη Μεγάλη Βρετανία και αντιστρόφως βρετανικοί όμιλοι διαθέτουν παρουσία στη χώρα. Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, θυγατρικής του ομίλου Dixon’s στην Ελλάδα, κ. Αθανασόπουλος, αντέδρασε και μιλώντας στο Εuro2day.gr δήλωσε πως το Βrexit δεν διακυβεύει «απολύτως τίποτα» για τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. «Είμαστε απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενοι και πραγματοποιούμε μόνοι μας αγορές, οπότε δεν επηρεάζεται στο παραμικρό η λειτουργία της επιχείρησης».

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image