Eurogroup 9/3/15 – Τι δήλωσε ο Υπουργός κ.Γ.Βαρουφάκης και τι απάντησε στον Ντεϊσελμπλούμ που δήλωσε: «Την Τετάρτη αρχίζουν οι τεχνικές συζητήσεις – κλιμάκια και στην Αθήνα»

«Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. «Περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς, ώστε η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αμφισβήτησε πως χάθηκε χρόνος και τόνισε πως θα υπάρξει νέα λίστα με προτάσεις. «Εχουμε επεξεργαστεί ακόμη ένα πακέτο 6-7 μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση δεν έχασε καθόλου χρόνου. Αντεπεξήλθε τάχιστα στα προβλήματα που κληρονόμησε.

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για την μετά τον Ιούνιο εποχή, ενώ απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο ενός Grexit. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα σε πρακτικό επίπεδο, δεν έδωσε σαφή απάντηση.

«Η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει. Οι θεσμοί δεν θα μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Αναζητούμε τρόπους συνεργασίας, οι οποίοι δεν θα ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζοντας παράλληλα ότι  «θα υπάρξει πλήρης πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητούν οι θεσμοί».

Οσο για την χρήση του όρου «τρόικα» από Ευρωπαίους αξιωματούχους απάντησε: «κάποιοι Ευρωπαίοι επιμένουν στη λέξη τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο πολύ, ας τους τη στείλουμε».

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «καμία από τις νομοθετικές μας ρυθμίσεις δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

«Δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Αλλά δεν θα ζητάμε άδεια για να κάνουμε το κάθε τι. Οι αποφάσεις μας θα συζητούνται με τους Ευρωπαίους, μόνο όταν αυτές αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η λίστα αποτελεί μία αρχή καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν και νέες προτάσεις. «Η λίστα δεν είναι ολοκληρωμένη. Εχουμε ήδη επτά μεταρρυθμίσεις και την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθούν ακόμη επτά, οι οποίες θα αφορούν τη φορολόγηση και το επίπεδο των τιμών».

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της Corriere della Sera, στο οποίο φέρεται να μίλησε ο ίδιος για δημοψήφισμα ή προσφυγή στις κάλπες, κατηγόρησε την εφημερίδα και τον δημοσιογράφο που του πήρε τη συνέντευξη για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, καθώς όπως είπε πιέστηκε να απαντήσει στην ερώτηση, τι θα συνέβαινε αν οι εταίροι απέρριπταν όλες τις προτάσεις του, αν και, όπως επεσήμανε, είναι μία εντελώς υποθετική ερώτηση, αφού ήδη οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί καμία από τις προτάσεις, απλώς ζητούν εξειδίκευση.

Όπως εξήγησε, απάντησε στο δημοσιογράφο ότι, στο εντελώς υποθετικό σενάριο στο οποίο αναφερόταν, τότε θα ήταν υπεύθυνο η κυβέρνηση να καταφύγει στη λαϊκή εντολή, είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών, και η εφημερίδα επέλεξε να προβάλει ως τίτλο της συνέντευξης το υποθετικό αυτό σενάριο. Ξεκαθάρισε μάλιστα κατηγορηματικά πως “δεν τίθεται ζήτημα δημοψηφίσματος”, από τη στιγμή που οι εταίροι δεν απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Ντεϊσελμπλούμ:

Οι εταίροι-δανειστές δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν οποιαδήποτε δόση ή υπο-δόση στήριξης προς την Ελλάδα εάν δεν υπάρχει μια συμφωνία «για όλο το πρόγραμμα» των μεταρρυθμίσεων και προτού να υπάρξει προχωρημένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα, με προϋπόθεση πως θα έχουμε μια συμφωνία για όλο το πακέτο και έγκαιρη εφαρμογή», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σε μια θετική νότα, δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να χωριστούν τα 7,2 δισ. που εκκρεμούν σε δυο δόσεις, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία και σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της.

Αποσαφήνισε δε πως δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα ακόμα κι αν η Αθήνα αντιμετωπίζει οξύ χρηματοδοτικό πρόβλημα. Σχολίασε δε με νόημα πως ακόμα κι αν υπάρξει «πίεση» λόγω ταμειακού προβλήματος, τότε αυτό «θα είναι χρήσιμο για να επανέλθει το πρόγραμμα εντός δρόμου», σε ένα μήνυμα πως το μπαλάκι θα είναι σταθερά στην ελληνική πλευρά.

Είπε ωστόσο πως δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Και στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ κατάστησε σαφές ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών που θα αρχίσουν την Τετάρτη δεν θα γίνουν μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα.

«Τεχνικές ομάδες θα γίνουν παράλληλα δεκτές στην Αθήνα, με στόχο να υποστηριχθεί η διαδικασία» των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Τόνισε πως η παράλληλη παρουσία των κλιμακίων σε Αθήνα και Βρυξέλλες είναι η μόνη λύση, «για λόγους αποτελεσματικότητας», καθώς χρειάζεται να υπάρχει «συνεχής ανταλλαγή δεδομένων» μεταξύ των ομάδων που θα βρίσκονται στις δυο πόλεις.

«Αυτό είναι το τέλος αυτής της συζήτησης, σε ό,τι με αφορά», είπε.

Δεν ξέρω γιατί χάσαμε χρόνο

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης πως «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο» για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση αξιολόγηση, σχολιάζοντας μάλιστα πως η εν λόγω διαδικασία έπρεπε να είχε αρχίσει αμέσως μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου.

«Δεν ξέρω γιατί χάσαμε δυο εβδομάδες […] οι πραγματικές επαφές δεν έχουν αρχίσει ακόμα», συμπλήρωσε, σε μια βολή προς την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών επισήμαναν εκ νέου στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Αθήνας, ούτε να ακυρωθούν μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Πηγή: http://www.skai.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image