Β. Κορκίδης: Μεγάλη κάμψη στα έσοδα με το νέο σύστημα εισφορών.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Για μεγάλη κάμψη στα έσοδα εξαιτίας του νέου συστήματος εισφορών από 1/1/2017 προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης εκτιμώντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα σωθεί εάν δεν υπάρξουν περισσότεροι εργαζόμενοι είτε ως εργοδότες είτε αυταπασχολούμενοι και, κυρίως, μισθωτοί.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υπερβολικής φορολόγησης και υψηλού μη μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα, δυστυχώς και κακώς οδηγεί πολλούς που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στο χώρο των υπηρεσιών, να αναζητούν φθηνή ασφαλιστική κάλυψη σε γείτονες εντός και εκτός Ευρωζώνης χώρες τόσο για εργοδότες όσο και για εργαζόμενους.

Αναλυτικά, ο κ. Κορκίδης παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία:

Ασφαλιστική φορολογία

Αντικίνητρο ασφάλισης και δήλωσης εισοδημάτων αναμένεται να αποτελέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών από 1-1-2017 με το διπλό χαράτσι σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, οι εισφορές έως και τετραπλασιάζονται. Στελέχη της ασφάλισης έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι το νέο σύστημα εισφορών που θα εφαρμοστεί από 1/1/2017 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη κάμψη στα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Κι αυτό γιατί η υπέρμετρη επιβάρυνση θα εκτινάξει στα ύψη τη φοροαδυναμία και εισφοροδιαφυγή.

Ειδικότερα, από 1-1-2017, ο νέος νόμος προβλέπει την επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) και του διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ).

Για τον υπολογισμό των εισφορών θα λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 4.923,07 ευρώ ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι τα 70.329,6 ευρώ. Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ τον μήνα. Η επιβάρυνση θα αρχίζει να γίνεται αισθητή για εισοδήματα από 19.000 ευρώ και πάνω. Στα πολύ υψηλά εισοδήματα, η αθροιστική επιβάρυνση φόρων και εισφορών μπορεί να φθάσει, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ακόμη και το 300% σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς.

Τα μπλοκάκια

Δυσβάστακτη θα είναι η επιβάρυνση για τα μπλοκάκια. Οι απασχολούμενοι με καθεστώς μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας (ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους) με μπλοκάκι θα τιμωρούνται διπλά από 1/1/2017, αν έχουν παράλληλα για την ίδια απασχόληση σχέση εξαρτημένης εργασίας, αφενός διότι οι ατομικές τους εισφορές, όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών (επιτηδευματίες, έμποροι, βιοτέχνες), θα υπολογίζονται με το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους και αφετέρου διότι θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά και για σύνταξη και για ασθένεια για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί. Ήδη, παρατηρείται μαζικό κύμα κλεισίματος των δελτίων παροχής υπηρεσιών, καθώς η αυξημένη εισφορά, παράλληλα με την υπέρογκη επιβάρυνση από τη φορολογία, καθιστά τη δεύτερη απασχόληση μη συμφέρουσα.

Οι αγρότες

Για τους αγρότες, οι αυξήσεις θα είναι σταδιακές και αναδρομικές, αφού αρχίζουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και φθάνουν μέχρι το 2022, όταν πλέον ο κάθε αγρότης θα πληρώνει για σύνταξη και υγεία το 26,95% του εισοδήματός του. Η σωρευτική αύξηση από εφέτος έως και το 2022 αγγίζει το 39% για έναν αγρότη που ανήκει στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.923 ευρώ (κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία).

Για το νέο χαράτσι που θα επιβληθεί από το νέο έτος, επικρατέστερο σενάριο είναι ο υπολογισμός των εισφορών για το α’ εξάμηνο του 2017 με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015 και για το β’ εξάμηνο του 2017 θα γίνεται συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2016, όπως αυτά προέκυψαν, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Δόσεις – Πάγωμα & Κεφαλαιοποίηση οφειλών

Παράλληλα, αυτή την περίοδο, στο υπουργείο Εργασίας γίνεται επεξεργασία για ένα πλήρες σύστημα που θα προσεγγίζει με έναν πραγματικά αξιόπιστο τρόπο τις δυνατότητες των ασφαλισμένων να καταβάλουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Φυσικά, το προτεινόμενο σύστημα θα πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές. Η νέα ρύθμιση, αν εγκριθεί από τους θεσμούς, θα προβλέπει αριθμό δόσεων α λα καρτ, καθώς θα στηρίζεται στην εισφοροδοτική δυνατότητα και στο συνολικό προφίλ του οφειλέτη. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη, για παράδειγμα, το πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη και ποιες προσπάθειες διακανονισμού έγιναν στο παρελθόν.

Κίνδυνος για ΟΑΕΕ

Την ίδια ώρα, στα όρια του κραχ βρίσκεται ο ΟΑΕΕ. Τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ δείχνουν ότι το 63% δεν πληρώνει κανονικά τις εισφορές του στον Οργανισμό, ενώ το 37% δυσκολεύεται να πληρώσει. Το σύνολο των οφειλόμενων εισφορών φθάνει τα 11,5-12 δισ. ευρώ. Από τους 105.000 ασφαλισμένους που είχαν ενταχθεί στο καθεστώς ρύθμισης των 100 δόσεων, γύρω στις 50.000 έχουν απενταχθεί και οι υπόλοιποι είναι ενεργοί. Ενδεικτικό της δραματικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός είναι ότι το έλλειμμά του για το επόμενο έτος εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα της τάξης των 459,2 εκατ. ευρώ το 2016).

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image