Δύο σενάρια – σοκ για τη φορολογία προτάθηκαν στους δανειστές. Τι συζητείται για το ασφαλιστικό. Οι αντιδράσεις των αυριανών απεργών

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Δύο σενάρια – σοκ για τη φορολογία προτάθηκαν στους δανειστές

Ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από όλες τις πηγές και συντελεστή έως 50% ή διαφορετικές κλίμακες με ανώτατο συντελεστή 50% – Στόχο

Των Γιώργου Κούρου και Θάνου Τσίρου

Προτάσεις «σοκ» για τη φορολογία εισοδήματος υπέβαλε στο κουαρτέτο η κυβέρνηση, με στόχο να καλύψει μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού, άνω του 1,7 δισ. ευρώ, έως το 2018.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνάντηση, παραδόθηκε στους δανειστές σχέδιο σύμφωνα με το οποίο σε όλες τις κλίμακες, εισοδήματος και κεφαλαίου, προστίθεται ανώτατος φορολογικός συντελεστής 50%.

Ετσι τα κλιμάκια διαμορφώνονται ως εξής:

* κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων: 22%, 32%, 42% και 50%, με βασικότερο σενάριο ο ανώτατος συντελεστής να ισχύσει για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ

* κλίμακα ατομικών επιχειρήσεων – ελεύθερων επαγγελματιών: 26%, 33% και 50%

* κλίμακα εισοδημάτων από ενοίκια: 15%, 35% και 50%, αν και υπάρχει πρόταση να διατηρηθούν οι προηγούμενοι πιο χαμηλοί συντελεστές (11% και 33%) και τα έσοδα να αναπληρωθούν με τη θέσπιση προκαταβολής για τα ποσά ενοικίων που θα εισπράξουν στο μέλλον οι ιδιοκτήτες.

Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου με την ανωτέρω πρόταση είναι όπως εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περί τα 600 – 700 εκατ. ευρώ.

Η εναλλακτική

Θα πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι στο τραπέζι με τους δανειστές έχει ήδη πέσει ως εναλλακτική και πρόταση για ενιαία φορολογική κλίμακα, στην οποία θα ενταχθούν τα εισοδήματα από όλες τις πηγές και όπου επίσης ο ανώτατος συντελεστής θα είναι στο 50%.

Από τη συγκεκριμένη κλίμακα, στην οποία πάντως δεν θα ενταχθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το όφελος για το Δημόσιο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση φυσικά αυτή η νέα κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές που θα ξεκινούν από χαμηλά, ίσως 5% ή 10%, και θα φθάνουν έως το 50%.

Το σίγουρο είναι ότι όποια απόφαση κι αν υιοθετηθεί θα ρίξει λάδι στη φωτιά των κινητοποιήσεων, καθώς το σύνολο των φορολογουμένων θα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σε μια αγορά άλλωστε που η ρευστότητα είναι το ζητούμενο, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, οι τζίροι των επιχειρήσεων εξανεμίζονται, οποιαδήποτε αύξηση άμεσης φορολογίας βάζει με μαθηματική ακρίβεια «ταφόπλακα» σε όποια προσπάθεια επανεκκίνησής της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φορολογικό «πακέτο» θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο του νέου γύρου συναντήσεων που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις 12 – 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ξαναβρεθούν στην Αθήνα οι δανειστές για την οριστική «αναμέτρηση» που θα κλείσει την αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή στις αρχές Μαρτίου και εφόσον φυσικά προηγουμένως έχει αποσαφηνιστεί πλήρως τι μέλλει γενέσθαι πρωτίστως με τη φορολογία των αγροτών, που παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι», αλλά και των εισοδημάτων από ενοίκια, εκτός φυσικά εάν μέχρι τότε έχει υιοθετηθεί το σενάριο της ενιαίας κλίμακας.

«Ιδανική λύση»

Πολλά κορυφαία στελέχη, πάντως, της κυβέρνησης εμμένουν ότι αυτή θα ήταν η «ιδανικότερη» λύση, δηλαδή να ενταχθούν όλα, και τα εισοδήματα των αγροτών, σε μία κλίμακα, ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις όσον αφορά τις επιβαρύνσεις, αφού στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ότι η φορολογία των αγροτών από το 13%, ή και των οικονομικά πιο αδύναμων ελευθέρων επαγγελματιών από το 26%, μειώνεται αισθητά, με βασικό στόχο φυσικά να μετριάσει και τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό.

Βέβαια, είναι άγνωστο κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να πάρει το «πράσινο φως», ειδικά για τη φορολογία των αγροτών, αφού υπάρχει ήδη δέσμευση στο Μνημόνιο ΙΙΙ για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% από το 2017.

Ηδη, πάντως, από τη φορολόγηση των αγροτών έχουν προϋπολογιστεί για φέτος περίπου 32 εκατ. ευρώ και εάν εκλείψουν θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες πηγές εσόδων προκειμένου να κλείσει η συγκεκριμένη «τρύπα», εκτός κι αν καλυφθούν όλα από τη θέσπιση νέου ανώτατου συντελεστή 50%.

Επίσης, ακόμη 142,2 εκατ. ευρώ αναζητούνται για φέτος και από τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, γεγονός που σημαίνει ότι όποιο σχέδιο κι αν υλοποιηθεί θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να κλείσει και αυτό το «κενό».

Αφορολόγητο όριο

Οι νέες υπέρμετρες επιβαρύνσεις, βέβαια, των φορολογουμένων θα προκύψουν σε συνδυασμό και με τις αλλαγές που σχεδιάζονται για το νέο αφορολόγητο όριο, που μπορεί να οδηγήσουν και στην αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, αλλά και με την κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι οι 630 από τις 716 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ αναμένεται να διατηρηθούν ή να αντικατασταθούν με εκπτώσεις μόνον εκείνες που απευθύνονται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Οι 123 απαλλαγές φυσικών προσώπων έχουν κόστος 329 εκατ. ευρώ και οι 109 απαλλαγές για νομικά πρόσωπα μόνο 13,8 εκατ.

Κερδίζει ένα μήνα η κυβέρνηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων

Παράταση ενός μήνα για την οριστική συμφωνία του πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ζήτησε και έλαβε η κυβέρνηση από τους θεσμούς στη χθεσινοβραδινή τους συνάντηση.

Με τον τρόπο αυτό κερδίζει χρόνο, μεταθέτοντας τη συζήτηση και συνεπώς τη συμφωνία για τους όρους πώλησης των «κόκκινων» δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, τα καταναλωτικά, αλλά και τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης χθες οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και Οικονομίας Γ. Σταθάκης ζήτησαν από τους εκπροσώπους των θεσμών να μην εκποιούνται δάνεια για 1η κατοικία, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια να εφαρμοστεί ο νόμος Δένδια, αλλά με επιμέρους τροποποιήσεις.

Απέναντι στην απαίτηση των δανειστών για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς όλων των τύπων δανείων, η κυβέρνηση αντιτείνει ότι αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς ένας μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά οικονομικά αδύναμους πολίτες, αλλά και μικρούς επιχειρηματίες που για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεών τους προσέφυγαν στη λήψη καταναλωτικών δανείων, υποθηκεύοντας ακόμη και την πρώτη κατοικία τους.

Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου θα είχε καταρτίσει το πλαίσιο για τους όρους διαχείρισης και μεταβίβασης των παραπάνω κατηγοριών δανείων σε funds, διαπίστωσε τελικά ότι η πολυπλοκότητα του θέματος απαιτεί αρκετά περισσότερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μετά την παράταση, η κυβέρνηση θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να καταθέσει και να συμφωνήσει με τους θεσμούς ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων όλων των κατηγοριών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της 333 καταγγελίες που σχετίζονται με καθυστέρηση από πλευράς των τραπεζών, για την απόδοση των στοιχείων που ζητούν οι δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη.

Οπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία, «για όσες από τις καταγγελίες στοιχειοθετείται παράβαση των προβλεπόμενων προθεσμιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες μας κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου κάθε μιας περίπτωσης προχωρούν στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων».

Από τη μέχρι σήμερα διερεύνηση των καταγγελιών έχουν προκύψει 37 πρόστιμα συνολικού ύψους 238.000 ευρώ.

Σκληρή διαπραγμάτευση για να μη μειωθούν οι συντάξεις

Του Στέλιου Παπαπέτρου

spapap@naftemporiki.gr

Χωρίς να θέσουν ευθέως θέμα μείωσης των συντάξεων στην πρώτη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των πιστωτών περιέγραψαν χθες το πλαίσιο των προτάσεών τους, το οποίο οδηγεί σε νέες μειώσεις εάν δεν γίνουν αποδεκτά τα ισοδύναμα μέτρα που αντιπροτείνει το υπουργείο Εργασίας.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το τέλος του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων, «τα θέματα που τίθενται από τους θεσμούς είναι τα γνωστά. Εγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, που θα συνεχιστεί. Το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε. Ηταν μια δημιουργική συζήτηση και θα συνεχιστεί αύριο (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι».

Ομως, από την πρώτη συνάντηση οι πιστωτές έδειξαν τις προθέσεις τους, καθώς φαίνεται ότι δεν συμφωνούν με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις κατά 1,5%.

Η κυβέρνηση, που έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών οργανώσεων επί του θέματος αυτού, προσδοκά σε εξοικονόμηση περίπου 350 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών για να αποφευχθεί η μείωση τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Εάν οι εκπρόσωποι των πιστωτών απορρίψουν αυτή την πρόταση, τότε ουσιαστικά ανοίγουν θέμα μείωσης συντάξεων.

Πάντως, όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, στη χθεσινή πρώτη συνάντηση οι πιστωτές δεν ζήτησαν μειώσεις συντάξεων.

Το υπουργείο Εργασίας γνωρίζει ότι οι πιέσεις για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συνεχιστούν, καθώς ειδικά η εκπρόσωπος του ΔΝΤ είναι πιεστική στο θέμα αυτό.

Τα άλλα θέματα στα οποία επιμένουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών είναι η στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης, καθώς και η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και όχι με 15 έτη όπως προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος χαρακτηρίζει ως «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και την υπεράσπιση των συντάξεων στα ποσά που καταβάλλονται σήμερα.

Επίσης, παραμένει σταθερός στη λογική της παραμονής ως βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών στο 20%.

Ομως, όπως τόνισε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική», δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη διαμόρφωση μεταβατικής περιόδου προκειμένου να εξευρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος μετάβασης στο νέο καθεστώς των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών.

Η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, καθώς και οι προτεραιότητες των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μειώσεων σε τρεις κατευθύνσεις:

α) στις υψηλές συντάξεις,

β) στις επικουρικές και

γ) στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Πάντως, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια εναλλακτικών προτάσεων, τα οποία όμως δεν θα αλλοιώνουν τη βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις του κουαρτέτου καθώς, όπως εκτιμάται, η διαπραγμάτευση θα είναι επίπονη και σκληρή μέχρι το τέλος.

Εν αναμονή οι φορείς των επιστημόνων

Το ενδεχόμενο αποχής των λογιστών-φοροτεχνικών από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να εξετάσουν οι επικεφαλής όλων των φορέων που εκπροσωπούν τον κλάδο, σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα, με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του ΟΕΕ αποφασίστηκε να μη συνεχιστεί ο διάλογος αν δεν δοθούν συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας.

Οι επιστημονικοί φορείς δηλώνουν την αντίθεσή τους στο προσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει καθαρά φορολογικό και δημοσιονομικό χαρακτήρα, και σε καμία περίπτωση ασφαλιστικό, ζητούν την απόσυρσή του και διάλογο από μηδενική βάση.

Συγκεκριμένα, μετά τη σύσκεψη, που πραγματοποίησαν χθες οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας, ανακοίνωσαν τα εξής:

«Παρόλο που προσήλθαμε στον διάλογο με καλή διάθεση, μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, παρά μόνο αόριστες προτάσεις με αβάσιμους και αυθαίρετους ισχυρισμούς. Μέχρι να πάρουμε συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά του υπουργείου, δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε τον διάλογο. Θέλουμε άμεσα τα στοιχεία και μόλις τα έχουμε, θα τα μελετήσουμε και μόνο τότε θα προσέλθουμε ξανά στον διάλογο με τις προτάσεις μας. Οι επιστημονικοί φορείς κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας και καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου».

Προθεσμία πέντε ημερών δίνουν οι αγρότες

Της Δανάης Αλεξάκη

dalex@naftemporiki.gr

Με τα μπλόκα να σκληραίνουν, οι αγρότες δίνουν στην κυβέρνηση προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει την πρόταση για το ασφαλιστικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση με τη συμμετοχή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Παράλληλα, οι αγρότες έχουν το βλέμμα στραμμένο στη Βουλή, όπου μεθαύριο αναμένεται συζητηθεί το αγροτικό και θα τοποθετηθεί ο αρμόδιος υπουργός Β. Αποστόλου, στο πλαίσιο επερώτησης τουΚΚΕ για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα.

Η «ομάδα εργασίας» του μπλόκου των Τεμπών κατέληξε σε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων το οποίο απεστάλη σε όλα τα μπλόκα της χώρας, ενώ κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο φέρεται να συγκλίνουν πέρα από το μπλόκο των Τεμπών, αυτό των Μαλγάρων και αυτό στα «πράσινα φανάρια» της Θεσσαλονίκης.

Επίσης θετικά προσκείμενοι είναι και όσοι πρόσκεινται στην Πρωτοβουλία Αγροτών, ενώ σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί επί του προτεινόμενου πλαισίου αιτημάτων και το μπλόκο του Προμαχώνα, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι η ανοιχτή σύσκεψη αγροτών θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη όπου αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 80 μπλόκα.

Σύμφωνα με την πρόταση του μπλόκου των Τεμπών, τα αιτήματα για το ασφαλιστικό περιλαμβάνουν:

* να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να εξυγιανθεί και να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις

* να γίνει ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και να μη γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το φορολογικό:

* να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή

* να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ

* να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Για το κόστος παραγωγής:

* μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%,

* αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο

* δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος

* ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.

Μπλόκα

* Στο μέτωπο των μπλόκων, την απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους γνωστοποίησαν εκπρόσωποι από 12 μπλόκα αγροτών της Στερεάς Ελλάδας, στη συνάντηση που είχαν με τους 25 δημάρχους ολόκληρης της Περιφέρειας.

* Στα εφτά μπλόκα της Φθιώτιδας όπου μετέχουν περίπου 700 τρακτέρ, η νέα Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας κλείνει σε τουλάχιστον δύο σημεία.

* Σε πολύωρους αποκλεισμούς της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων προχωρούν στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.

* Σε συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των επιτροπών των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, και συγκεκριμένα των νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας.

* Στην Ημαθία περί τα 600 τρακτέρ μετακινήθηκαν από τον κόμβο του Νησελίου στην Εγνατία οδό.

* Κλειστά επ’ αόριστον τα τελωνεία Κήπων και Προμαχώνα. Χθες έκλεισαν και τα τελωνεία Ορμενίου και Καστανιών στον Εβρο.

Για 7 ώρες κλειστό το τελωνείο Εξοχής στη Δράμα, για πέντε ώρες στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας.

* Μάλιστα, ένταση προκλήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο τελωνείο Προμαχώνα, μεταξύ αγροτών και οδηγών φορτηγών από τη Βουλγαρία, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν τα σύνορα. Σημειώνεται ότι στο σημείο η ουρά που σχηματίζουν οι νταλίκες φτάνει τα 20 χλμ.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image