Εκτός των 120 δόσεων όσοι δεν πληρώνουν τις εισφορές του 2019!

Αυτόματα θα χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν τόσο τις δόσεις για τα παλαιά χρέη, όσο και τις τρέχουσες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ

Οριστικά εκτός ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα Ταμεία θα μείνουν οι οφειλέτες οι οποίοι θα αφήσουν απλήρωτες τις ασφαλιστικές εισφορές έστω ενός μήνα στη διάρκεια του 2019 και μέχρι να ανοίξει η ρύθμιση τον Απρίλιο.

Αυτή είναι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με την οποία επιχειρείται να αποτραπεί οποιαδήποτε χαλάρωση της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για την υλοποίηση της ρύθμισης.

Δηλαδή, μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα παλαιά χρέη, θα είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του 2019. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εισφορές των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, δεδομένου ότι από τον Απρίλιο ξεκινά η ρύθμιση.

Επίσης, στους όρους της ρύθμισης θα τεθεί και η εξής παράμετρος. Όσοι δεν πληρώνουν έγκαιρα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τις δόσεις της ρύθμισης, θα αποβάλλονται εντάσσονται και θα αναβιώνουν όλα των χρέη και οι προσαυξήσεις , που διαγράφηκαν. Δηλαδή, αν κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση αλλά δεν πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές, π.χ. του Ιουνίου, του Ιουλίου, θα αποβληθεί από τη ρύθμιση.

Σημειώνεται πως η υποχρέωση πληρωμής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών αφορούν όσους, παραμένουν ενεργοί επαγγελματίες και όχι όσους έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και περιμένουν να λάβουν τη σύνταξη, οι οποίοι δεν καταβάλλουν πλέον εισφορές, αλλά έχουν το βάρος των παλαιών εισφορών.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Εργασίας εξασφαλίζει μια μόνιμη πίεση στους οφειλέτες να πληρώνουν έγκαιρά τις τρέχουσες οφειλές και να μη δημιουργείται «τρύπα» στον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα η ρύθμιση θα είναι ορισμένου χρόνου. Όπως αποκάλυψε το Σin, ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι οφειλέτες προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι τρείς μήνες από τα άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μετά δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα ένταξης.

Η δόση στα 50 ευρώ

Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι το ποσό των 50 ευρώ, καθώς οι θεσμοί απέρριψαν μικρότερα ποσά δόσεων 25 – 30 ευρώ, που πρότειναν στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των δόσεων θα είναι συγκεκριμένος ανάλογα με την οφειλή. Αν η οφειλή είναι μέχρι 3.000 ευρώ, οι δόσεις θα είναι μέχρι 60, ενώ οι 120 δόσεις θα αφορούν οφειλές, από 6.000 ευρώ, και άνω. Εξυπακούεται ότι όποιος θέλει να πληρώνει υψηλότερες δόσεις μπορεί να το κάνει.

Το κούρεμα

Οι παλαιές οφειλές θα κουρευτούν με δύο τρόπους. Ο πρώτος θα είναι επί των αρχικών οφειλών που προκύπτει από τις απλήρωτες εισφορές. Οι παλαιές εισφορές θα υπολογιστούν με τις ελάχιστες εισφορές που προβλέπει ο ν. Κατρούγκαλου, που είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις παλαιές κατά 50% – 55%.

Ο δεύτερος τρόπος αφορά στις προσαυξήσεις, οι οποίες θα κουρευτούν οριζόντια κατά 85%. Δηλαδή αν οι προσαυξήσεις είναι 10.000 ευρώ, θα μειωθούν σε 1.500 ευρώ!

Μες τα δύο “κουρέματα”, εισφορών και προσαυξήσεων, το τελικό όφελος για τον οφειλέτη υπολογίζεται πέριξ του 70%.

Ποια χρέη θα αφορά

Η ρύθμιση των 120 δόσεων, θα αφορά στα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και τη χρήση του 2018 ανεξάρτητα από το χρόνο που δημιουργήθηκαν. Ειδικότερα:

  • Όλα τα χρέη ανεξάρτητα από τον χρόνου που δημιουργήθηκαν (και φυσικά, δεν έχουν παραγραφεί), μέχρι και το έτος 2018.

  • Για τα χρέη από το 2002 και μέχρι και το έτος 2016 θα γίνει επανυπολογισμός  των οφειλών με βάση τις εισφορές που προβλέπει ο ν. Κατργούγκαλου.

  • Οι εισφορές των ετών 2017 και 2018, δεν θα επανυπολογιστούν, αφού υπολογίστηκαν με βάση τον νέο νόμο, ούτε φυσικά θα «κουρευτούν» αρχικές οφειλές και προσαυξήσεις. Ωστόσο η διευκόλυνση που θα παρέχεται στους υπόχρεους είναι να προστεθούν στα υπόλοιπα παλαιά χρέη, ώστε να αποπληρωθούν μαζί.

  • Για τα χρέη προ το 2002 (εκείνα που δεν έχουν παραγραφεί), θα γίνει ειδική ρύθμιση, με πιθανότερη την εφαρμογή της ελάχιστης εισφοράς που προβλέπει ο ν. Κατρούγκαλου. Οι οφειλέτες προ του 2002 αφορούν λίγες περιπτώσεις, αλλά θα καλυφθούν με τη ρύθμιση, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν εγκλωβιστεί και ενώ έχουν συμπληρώσει τα χρόνια ασφάλισης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

  • Όσοι έχουν χρέη, τα οποία αφορούν μόνο εισφορές των ετών 2017 και 2018 και όχι και παλαιότερων ετών, δεν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά θα παραπέμπονται στην πάγια ρύθμιση, που ήδη ισχύει. Μόνο εάν έχουν και παλαιότερα χρέη, θα προστίθενται και εκείνα της τελευταία διετίας αλλά «ακούρευτα».

Μπλόκο στη σύνταξη

Σήμερα, λόγω των χρεών από παλαιές οφειλές, περίπου 78.000 επαγγελματίες, άνω των 62 ετών δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη σήμερα λόγω οφειλών.
Από αυτούς, οι 50.000 είναι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, ηλικίας 62 ετών και άνω, και οφείλουν σωρευτικά περίπου 3 δισ. ευρώ και  περίπου 28.000 είναι αγρότες, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ και οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, αν δεν αποπληρώσουν το επιπλέον ποσό, πάνω από τις 20.000 ευρώ.

Για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ μπλοκάρεται η σύνταξή τους αν οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ, ενώ οι αγρότες του πρώην ΟΓΑ, δεν λαμβάνουν σύνταξη αν οφείλουν ποσό άνω των 4.000 ευρώ.

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges