ΕΦΚΑ – Από 2 Φεβρουαρίου τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του νέου ασφαλιστικού

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση οδηγείται η αποστολή ειδοποιητηρίων σε 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ενδεικτικό της πολυπλοκότητας του νέου συστήματος αλλά και των ασαφειών του νόμου που διαπιστώνονται στην πράξη.

Πλέον, ο στόχος που τίθεται από τη διοίκηση του υπερταμείου είναι να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξει και η ειδική εφαρμογή για άμεση ενημέρωση, μέσω της ιστοσελίδας www.efka.gov.gr.

Εφόσον αυτό επιτευχθεί, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους.

Αναλυτικά, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η αποστολή των πρώτων ενημερωτικών θα ξεκινούσε από τις 23 Ιανουαρίου, τελικά φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί πριν από την ερχόμενη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.

Γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ενημερωθούν στην κυριολεξία τελευταία στιγμή, καθώς οι εισφορές πρέπει να καταβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Πρόβλημα υπάρχει με την παράλληλη απασχόληση, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος.

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκτιμούν ότι θα υπάρξει παράταση στις πληρωμές, μέχρι το σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Επισημαίνουν, δε, ότι τα πρώτα ειδοποιητήρια θα καταγράφουν τις εισφορές τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Φεβρουαρίου. Αλλωστε, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα ειδοποιητήρια δεν θα αποστέλλονται συνέχεια.

Η ενημέρωση θα είναι «ηλεκτρονική» και η πληρωμή θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή άμεση χρέωση λογαριασμού, με έναν διακριτό κωδικό εντολής 25 ψηφίων.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ύστερα από ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας επισημαίνει πως οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι εκτός πεδίου εφαρμογής της παραγράφου 9 του άρθρου 39 για τους απασχολουμένους σε έως δύο εργοδότες, καθώς δεν εκδίδουν δελτία παροχής υπηρεσιών.

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image