Ηλεκτρονικός ο έλεγχος αιτήσεων ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για οφειλές έως 50.000 ευρώ

Σε μια πλήρως, αυτοματοποιημένη, ηλεκτρονική διαδικασία, για την άμεση έγκριση ή απόρριψη όσων επιθυμούν την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση – θεσμοί. Το αυτόματο «ξεκαθάρισμα» που θα αφορά οφειλές μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ κρίθηκε απαραίτητο, μετά τις έντονες προειδοποιήσεις εκπροσώπων των τραπεζών ότι αν το εξαιρετικά απαραίτητο εργαλείο του εξωδικαστικού δεν λειτουργήσει σωστά, τότε μπορεί να μεταλλαχθεί σε έναν νέο νόμο Κατσέλη, ο οποίος εκτροχίασε τις επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια και αποτέλεσε καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ως επιπλέον δικλίδα ασφαλείας θα απαιτείται με την υποβολή της αίτησης ένταξης η κατάθεση αναλυτικών πληροφοριών για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών για την τελευταία 5ετία. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν στην «Κ» ότι τα ποσά οφειλών μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ, αν και αποτελούν λιγότερο από το 5% του συνολικού ύψους οφειλών που μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, ωστόσο, περιλαμβάνουν περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις (κυρίως ατομικές επιχειρήσεις) με κίνδυνο να προκαλέσουν διαχειριστικό κομφούζιο, μπλοκάροντας την αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού, όπως συνέβη με τον περίφημο νόμο Κατσέλη.

Το 2010, η τότε κυβέρνηση (Γ. Παπανδρέου) με στόχο την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, προχώρησε στη θεσμοθέτηση ενός νόμου, που ενώ η στόχευση ήταν σωστή, στην πράξη αποδείχθηκε αναποτελεσματικός, καθώς τα κριτήρια ένταξης ήταν ασαφή χωρίς καμία μέριμνα ώστε γρήγορα και αποτελεσματικά να μπορεί να κριθεί αν ο δανειολήπτης είχε πραγματικό πρόβλημα ή επιδίωκε να επωφεληθεί από την κρίση. Ετσι σήμερα, περισσότερες από 150.000 αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη περιμένουν τα δικαστήρια ώστε να κριθεί αν μπορούν ή όχι να υπαχθούν στον νόμο με ημερομηνίες εκδίκασης που φτάνουν ακόμα και το 2032! Σύμφωνα με τις τράπεζες, ο νόμος Κατσέλη ενίσχυσε την κουλτούρα αθέτησης, οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στην κεφαλαιακή βάση αλλά και στη ρευστότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, πολύ μεγάλος αριθμός οφειλετών που περιμένουν τον εξωδικαστικό δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Από τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης – τρόικας φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για την κατανομή των οφειλών σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη θα αφορά οφειλές 20.000 έως 50.000 ευρώ, η διαχείριση των οποίων θα γίνει αυτόματα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Η δεύτερη για ποσά από 50.001 έως 2,5 εκατ. ευρώ που θα απαιτεί την παρουσία Πιστοποιημένων Διαμεσολαβητών. Τέλος, η τρίτη για ποσά άνω των 2,5 εκατ. ευρώ και θα απαιτείται εκτός Πιστοποιημένων Διαμεσολαβητών και Πιστοποιημένοι Εμπειρογνώμονες (ελεγκτικές ή λογιστικές εταιρείες) που θα επιμεληθούν αναλυτικό business plan το οποίο θα στοιχειοθετεί τη βιωσιμότητα της υπό ένταξης επιχείρησης.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Παρόμοια Άρθρα

No Image
coronovirus_eges
No Image