Δημοσιεύθηκε: 30 Μαϊου 2015, 08:58 , Τελευταία Ενημέρωση: 30/05/2015, 09:16
Η κλεψύδρα αδειάζει με πολύ παρασκήνιο και σκληρό παιχνίδι. Στο διεθνές σκηνικό εταίροι και θεσμοί πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση για περισσότερες υποχωρήσεις αλλά πιέζονται από άλλους διεθνείς παράγοντες για να κλείσουν το ελληνικό πρόβλημα καθώς η αβεβαιότητα που πλανάται πάνω από την Ευρωζώνη μπλοκάρει την οικονομική ανάπτυξη και προκαλεί παρενέργειες σε συνδεδεμένες οικονομίες και πλήττει το τραπεζικό σύστημα, ενώ δημιουργεί συνθήκες συσσώρευσης χρήματος στις οικονομίες του Βορρά.
Oι πιέσεις εντείνονται αλλά αίρονται οι χρονικοί περιορισμοί με νέα ημερομηνία ορόσημο να τίθεται η 30η Ιουνίου. Οι διαρροές με μορφή τελεσιγράφου αντικρουόμενες. Οι ΗΠΑ ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία από όλους για να υπάρξει μία συμφωνία για τη στήριξη της χώρας που θα αποτρέψει «αχρείαστες αναταράξεις» στις διεθνείς αγορές. Επίσης προειδοποιούν την Αθήνα να μην κάνει παιχνίδι με τη δόση που πρέπει να πληρωθεί στις 5 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες ότι από τη Δρέσδη θα ερχόταν κάποια λύση με τη μορφή διεξόδου στις διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη ενεργοποιήσει τα τελευταία 24ωρα το κόκκινο τηλέφωνο με τη Γερμανίδα καγγελάριο, τον Γάλλο πρόεδρο και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών.
Παράλληλα ενέργειες κάνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έχοντας αναλάβει τις επαφές με τον Μάριο Ντράγκι.
Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί συνεχίζουν το παιχνίδι των εντυπώσεων τροφοδοτώντας σενάρια για συμφωνία, εμπλοκή και τριβές σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο.
Ωστόσο, ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, σημειώθηκε στο Brussels Group.
Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.
Εξ άλλου, όπως μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε χθες η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.
«Η Άγγελα Μέρκελ είπε αρκετά». Με αυτή τη φράση και υπό τον τίτλο «Μία συμφωνία για την Ελλάδα» η ισπανική εφημερίδα El Mundo, υποστηρίζει πως επίκειται συμφωνία, ίσως και μέχρι την Κυριακή, μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για την επανέναρξη της χρηματοδότησης του προγράμματος δανεισμού από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, οι «υπουργοί Οικονομικών ήδη λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κατά τρόπο επιτυχή κι εντός των προσεχών ημερών».
Εν κατακλείδι η Αθήνα αισιοδοξεί.
Στα θέματα που υπάρχει σύγκλιση είναι αυτά της Δημόσιας Διοίκησης, του ΦΠΑ, και του συνταξιοδοτικού με υπαρκτές διαφωνίες σε ΦΠΑ, συντάξεις και δημόσια διοίκηση.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα οι Ευρωπαίοι επιθυμούν έσοδα 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ, απόλυση όσων επαναπροσλήφθηκαν στο Δημόσιο με τον νόμο Κατρούγκαλου, μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το γνωστό ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης όπως και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Στο εσωτερικό μέτωπο όπως σημείωνε το sofokleousin ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και οι Φίλης και Κορωνάκης έχουν αναλάβει την προετοιμασία των τάσεων του κόμματος και την καθοδήγηση του πολιτικού προσωπικού.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας για ζήτημα «κομματικής πειθαρχίας» στην ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, όπως και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που επέμεινε ότι κανείς δεν θα πάρει το ρίσκο να ρίξει την κυβέρνηση.
Παράλληλα το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας είναι πρωτόγνωρο για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η ψήφος κατά συνείδηση αποτελεί θέσφατο για τον χώρο.