Μείωση προστίμων κατά 50% για όσους συνταξιούχους εργάζονται

Τροπολογία του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης  προβλέπει μείωση του προστίμου, κατά 50%, για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται, είτε ως μισθωτοί, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, αλλά δεν το έχουν δηλώσει στον φορέα απονομής της σύνταξής τους.

Το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό της σύνταξης που έπρεπε να παρακρατηθεί, επί τους μήνες που ο συνταξιούχος εργάζεται, λαμβάνοντας παράλληλα και σύνταξη, συν επιβάρυνση με 4,56% ετήσιο επιτόκιο.Μάλιστα, ο φορέας απονομής της σύνταξης, έχει το δικαίωμα να συμψηφίσει το ποσό που προκύπτει ως πρόστιμο για τον συνταξιούχο, με μελλοντικές συντάξεις, έως το 1/4 της συντάξεως που δικαιούται.Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τις πρώτες διασταυρώσεις στοιχείων που πραγματοποίησε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 36.000 συνταξιούχοι, που συνεχίζουν να εργάζονται. Ειδικότερα, έχουν βρεθεί 17.613 συνταξιούχοι που εργάζονται ως μισθωτοί και άλλοι 18.333 συνταξιούχοι που εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι.

Αυτό που πρέπει να διαπιστωθεί τώρα είναι ποιοι από τους παραπάνω συνταξιούχους, δήλωσαν ή όχι την παράλληλη απασχόλησή τους, για να επιβληθούν και τα ανάλογα πρόστιμα.

Όπως ορίζεται ρητά στην τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή, για δηλώσεις που η υποχρέωση της υποβολής τους ανάγεται πριν από την κατάθεση της τροπολογίας “ο προβλεπόμενος καταλογισμός του προστίμου μειώνεται κατά 50%”.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος συνταξιούχος, άνω των 55 ετών συνεχίσει να εργάζεται πρέπει να το δηλώσει στο φορέα του και θα υποστεί μείωση της κύριας σύνταξής του κατά 70%, για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη (991,20 ευρώ) το χρονικό διάστημα που θα παραμένει απασχολούμενος.

Στην περίπτωση των συνταξιούχων που είναι κάτω των 55 ετών και συνεχίζουν να εργάζονται, προβλέπεται αναστολή καταβολής της σύνταξης, μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περικοπή δεν λαμβάνεται υπόψη η επικουρική σύνταξη, η οποία συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά.

ΠΗΓΗ: forologikanea.gr

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image