Προετοιμαστείτε για την φορολογική δήλωση του 2012 για να μην βρεθείτε «προ δυσάρεστης έκπληξης». Βρείτε τρόπους να κλείσετε τις παγίδες που έστησε η φορολογούσα αρχή.

Τεκμήρια, μείωση οφέλειας από δαπάνες & αλλαγή φορολογικής κλίμακας οριοθετούν το νέο φορολογικό πλαίσιο για τα φυσικά πρόσωπα. Αν και η ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων των φυσικών προσώπων μεταφέρθηκαν λίγο πίσω (απλά γιατί το Taxis δεν «αντέχει» την συνυποβολή εκατομμυρίων εντύπων και όχι λόγω των εκλογών) δεν πρέπει να αφήσουμε για την τελευταία στιγμή την προετοιμασία της άμυνας στην «φορολογική καταιγίδα» που θα χρειασθεί να αντιμετωπίσουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί το φορολογικό περιβάλλον του 2012 εμπλουτίστηκε με πολλές «παγίδες».

Εμείς επισημαίνουμε μερικές και εσείς φροντίστε για τους τρόπους ώστε να τις αποφύγετε. Σε κάθε περίπτωση το Γραφείο μας μπορεί να βοηθήσει ώστε να βρεθεί η καλύτερη διαδρομή που θα σας επιτρέψει να τις αποφύγεται ή να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη η τυχόν «πτώση» σε αυτές. Δεν είναι βέβαια μόνον η γνώση (μέσω της συνεχούς ενημέρωσής μας) και η ανάλυση των επικίνδυνων σημείων αλλά και η εμπειρία των 29 ετών αποκλειστικής δραστηριότητας ως Φορολογικοί Σύμβουλοι, φυσικών και νομικών προσώπων, που συμπληρώθηκαν αυτό τον μήνα.

Πιστεύουμε ότι η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ, με την ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι αυξήσεις έως και 100% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες και αυτοκίνητα, οι μικρότερες απαλλαγές από τις εκπτώσεις δαπανών (μείωση φόρου κατά 10% και όχι μείωση φορολογητέου εισοδήματος) για ΟΛΕΣ τις δαπάνες όπως: ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια, αλλά και η κατάργηση της επιστροφής φόρου των αποδείξεων ανεβάζει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους (σημειώνουμε ότι παραμένει η ποινή του 10% για το ποσό που μας λείπει και πρέπει να φθάνει στο 25% του εισοδήματός μας).

Οι ουσιαστικές αλλαγές προβλέπουν :

1. Το βασικό αφορολόγητο έχει μειωθεί από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ. Μόνη εξαίρεση για τους φορολογούμενους μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ισχύει αφορολόγητο 9.000 ευρώ αλλά μια σημαντική λεπρομέρεια που οδηγεί σε σημαντικό φόρο ακόμη και το εισόδημα που είναι λίγο πάνω από τα 9.000 € (π.χ. εισόδημα 10.000 € έχει φόρο 1.000 €) καθώς απλά δεν μπορεί το διαθέσιμο εισόδημα να πέσει κάτω από τα 9.000 €.

2. Στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 5.000 ευρώ και μέχρι τα 12.000 ευρώ επιβάλλεται πλέον συντελεστής φόρου 10% .

3. Οι συντελεστές φόρου στα κλιμάκια ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 16.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ έχουν αλλάξει. Ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί από τα 16.000 έως τα 22.000 ευρώ αυξήθηκε από 24% σε 25%, ο συντελεστής φόρου του κλιμακίου εισοδήματος από τα 22.000 έως τα 26.000 ευρώ μειώθηκε από 26% σε 25%, ο συντελεστής που αντιστοιχεί στο τμήμα εισοδήματος από τα 26.000 έως τα 32.000 ευρώ αυξήθηκε από 32% σε 35% και ο συντελεστής που αναλογεί στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 32.000 έως τα 40.000 ευρώ μειώθηκε από 36% σε 35%.

4. Επίσης τα συνολικά αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τους φορολογούμενους με προστατευόμενα τέκνα έχουν, πλέον, μειωθεί.

5. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι εκπτώσεις των προσωπικών δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ασφαλιστικές εισφορές καθώς και για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας (οι τρεις διαφορετικές περίοδοι – με την διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση – συγχωνεύονται σε μία) που συνήφθησαν πριν από την 31η-12-2002 δεν θα γίνονται πλέον από το εισόδημα, αλλά σε ποσοστό 10% από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα.

6. Καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση του 20% των δικηγορικών αμοιβών από τον φόρο εισοδήματος.

7. Οι εκπτώσεις των υπόλοιπων δαπανών από τον φόρο εισοδήματος (ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής κ.λπ.) θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% αντί 20% που προβλεπόταν για τα εισοδήματα του 2010.

8. Περικόπτεται η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω.

9. Ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3% στα εισοδήματα από ακίνητα επιβάλλεται και σε μισθώματα που προέρχονται από επαγγελματικές ή εμπορικές μισθώσεις.

10. Καταργήθηκε η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος που ίσχυε για τα καθαρά κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ που αποκτούν νέοι επιτηδευματίες ηλικίας κάτω των 35 ετών (υπάρχει μόνον η αλλαγή στην κλίμακα για νέους κάτω των 30 ετών).

Παρόμοια Άρθρα

coronovirus_eges
No Image
No Image