Πώς τα τεκμήρια και τα λάθη «τρώνε» το κοινωνικό μέρισμα (αναλυτικοί πίνακες)

Σε βελτιώσεις της εφαρμογής του κοινωνικού μερίσματος προχωρεί η ΗΔΙΚΑ, ώστε να πάψουν τα τεχνικά λάθη που θέτουν διεκδίκησης του μερίσματος χιλιάδες δικαιούχους.

Οι προσαρμογές στην εφαρμογή θα αφορούν στη βελτίωσή της ώστε να μην απορρίπτονται αιτήσεις για τεχνικούς λόγους. Ωστόσο μεταξύ των απορρίψεων είναι και νοικοκυριά που έχουν υψηλότερα εισοδήματα ή ακίνητη περιουσία ή τραπεζικές καταθέσεις, λόγοι για τους οποίους δεν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις.

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων του κοινωνικού μερίσματος, είναι η 21η Δεκεμβρίου. Οι αιτήσεις που θα εγκριθούν έως και σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί, στους λογαριασμούς των δικαιούχων, την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου.

Επίσης, για όσες αιτήσεις εγκριθούν από την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου έως και την καταληκτική προθεσμία, δηλαδή την Παρασκευή, 21η Δεκεμβρίου, το μέρισμα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ δείχνουν ότι τα τεκμήρια, το ύψος εισοδήματος, η μη ασφάλιση καθώς και το κριτήριο της μόνιμης διαμονής κατά τα τελευταία 5 χρόνια είναι οι βασικοί λόγοι, που οδηγούν εκτός μερίσματος χιλιάδες δικαιούχους. Τα συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτουν από την επεξεργασία περίπου 130.000 αιτήσεων που απορρίφθηκαν και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν νέες αιτήσεις.

Σε ότι αφορά στις αιτήσεις που απορρίπτονται λόγω εισοδήματος, που είναι 31.857 και αποτελούν το 24,5% των περιπτώσεων η αιτία είναι αυτό είναι υψηλότερο από τα προβλεπόμενα όρια ή είναι ζήτημα τεκμηρίων. Για τη χορήγηση του μερίσματος λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό και συγκεκριμένα όποιο εκ των δύο είναι υψηλότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν ένα νοικοκυριό έχει πραγματικό εισόδημα, από μισθούς ή συντάξεις εντός των ορίων, αλλά παράλληλα έχει ακίνητα, αυτοκίνητα είναι πιθανό το άθροισμα των τεκμηρίων, να είναι υψηλότερο από το πραγματικό εισόδημα, αλλά και από το όριο για τη λήψη του μερίσματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα είναι στις φορολογικές δηλώσεις. Η εφαρμογή του μερίσματος, με τη συμπλήρωση των κωδικών του taxisnet, παίρνει ατόφια τα στοιχεία όπως έχουν δηλωθεί στην εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις. Αν έχουν γίνει εκεί λάθη, εμφανίζονται και στην καρτέλα που ανοίγει για το κοινωνικό μέρισμα.

Επίσης πρόβλημα ανακύπτει και με το συνολικό εισόδημα των μελών του νοικοκυριού, (με φιλοξενούμενους ή όχι) καθώς το σύστημα δεν μπορεί να το ανακτήσει από τα taxisnet.

Ο ίδιος λόγος, των λαθών στις φορολογικές δηλώσεις ευθύνεται και για τις απορρίψεις των ατόμων που δηλώνουν φιλοξενούμενοι.
Ακόμη, πρόβλημα υπάρχει και με τους ανασφάλιστους, καθώς 10.600 άτομα κόπηκαν επειδή δεν ήταν το 2017 έστω για έναν μήνα ασφαλισμένοι.

Αναλυτικότερα οι λόγοι για τους οποίους κόπηκαν από το μέρισμα 129.764 δικαιούχοι είναι οι ακόλουθοι:

merisma

Γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 30.000 αιτήσεις, για μια σειρά από λόγους, οι βασικότεροι των οποίων είναι η μη χορήγηση συναίνεσης από το μέλος του νοικοκυριού, το υψηλότερο εισόδημα. Το μηδενικό ποσό αίτησης, οι υψηλοί τόκοι, αλλά και η μη ταύτιση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
Αναλυτικότερα τα προβλήματα που προκαλούν εκκρεμότητες είναι:

merisma ekkre

Τα ποσά που εγκρίθηκαν

Μέχρι τώρα, τα ποσά που εγκρίθηκαν κατά εισοδηματική κατηγορία δικαιούχων είναι:

  • Για όσους έχουν εισόδημα έως 5.005 ευρώ, το μέσο ποσό που λαμβάνουν είναι 630,27 ευρώ.
  • Για όσους έχουν εισόδημα από 5.005 έως 7.005 ευρώ το μέσο μέρισμα είναι 471,51 ευρώ.
  • Για όσους έχουν εισόδημα από 7.005 έως 9.005 ευρώ το μέσο μέρισμα ανέρχεται σε 312,41 ευρώ.

merisma posa

Σχόλια

Παρόμοια Άρθρα

Posted by Ε.Γ.Ε.Σ. | Μάρτιος 12, 2019
Εκτός των 120 δόσεων όσοι δεν πληρώνουν τις εισφορές του 2019!
Αυτόματα θα χάνουν τη ρύθμιση όσοι δεν πληρώνουν τόσο τις δόσεις για τα παλαιά χρέη, όσο και τις τρέχουσες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ Οριστικά εκτός ρύθμισης των 120 δόσεων προς...
Posted by Ε.Γ.Ε.Σ. | Μάρτιος 5, 2019
BREXIT – Στις 29/3/2019 το ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΠΟΧΩΡΕΙ από την Ε.Ε.
Η Ελλάδα προετοιμάζεται. Τα αρμόδια Υπουργεία ενημερώνουν διαρκώς το σχετικό site Διαβάστε ΕΔΩ τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι τι αλλάζει στις σχέσεις μας με την Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο)
Posted by Ε.Γ.Ε.Σ. | Ιανουάριος 25, 2019
Ενημέρωση για την καταβολή στον αρμόδιο Δήμο του τέλους παρεπιδημούντων και τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Η ενημέρωση προέρχεται από επιστολή (ανακοίνωση) του Δήμου Καβάλας προς τον Σύλλογο Λογιστών-Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν.Καβάλας ΘΕΜΑ: « Περί ημερομηνίας καταβολής τέλους παρεπιδημούντων και τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων Καταστημάτων...