Στο «χειρουργείο» μπαίνουν οι φοροαπαλλαγές.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

«Είμαστε μπροστά στα παραδοτέα σε ποσοστό 61%», αποκάλυψε ο Γ. Χουλιαράκης. Μιλά για νέα χαλάρωση στα capital controls. Προανήγγειλε και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, με στόχο δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές και αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, παραδίδοντας τη σκυτάλη (και πάλι) στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Χουλιαράκης, σε μια σύντομη τοποθέτηση, περιέγραψε τα τρία πεδία στα οποία επικεντρώθηκε το υπουργείο όσο ήταν υπηρεσιακός.

Ένα από αυτά αφορά στην καλύτερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους και όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του σε συνεργασία με την ομάδα της τεχνικής βοήθειας (Task Force) έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος με απάλειψη ορισμένων εξαιρέσεων. Και οι δυο αυτές παράμετροι αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση και όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης θα πρέπει να δούμε ξανά τους συντελεστές με βάση την πηγή των εισοδημάτων, διότι σήμερα καταγράφεται απώλεια εσόδων, ενώ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για πιο δίκαιη κατανομή των βαρών.

Ηδη άλλωστε είναι γνωστό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο καθιέρωσης ενιαίας κλίμακας φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, όπου σήμερα υπάρχουν διαφορετικοί συντελεστές και κλίμακες ανάλογα με το εάν το εισόδημα προέρχεται από μισθούς-συντάξεις, ελεύθερα επαγγέλματα ή ενοίκια.

Το φορολογικό αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, τον προηγούμενο μήνα η προσπάθεια επικεντρώθηκε σε πρώτο επίπεδο στο να παραμείνουμε on track στην υλοποίηση των δεσμεύσεων. «Είμαστε μπροστά στον βαθμό υλοποίησης των παραδοτέων σε ποσοστό 61%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα δύο άλλα πεδία που ξεχώρισε είναι οι δράσεις για ανάσχεση της ύφεσης, χαρακτηρίζοντας «κλειδιά» για την ανάκαμψη την επιτάχυνση της άρσης των capital controls και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ανέφερε μάλιστα ότι εντός των ημερών θα υπάρξει νέα υπουργική απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, ενώ για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης έχει δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας με την ΤτΕ.

Στο τρίτο πεδίο προτεραιότητας στη θητεία ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού ο κ. Χουλιαράκης τοποθέτησε την έγκαιρη εκταμίευση των χρημάτων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, αποδίδοντας έμφαση στην προετοιμασία που έχει γίνει για την εξόφληση χρεών των νοσοκομείων.

Ο ίδιος μετακομίζει μεν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου θα διαδεχτεί τον Δημήτρη Μάρδα, θα παραμείνει όμως και πρόεδρος του ΣΟΕ. Στο αυριανό EWG πάντως την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, επιχείρησε να αναδείξει τα περιθώρια υλοποίησης του παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος εντός των δεσμεύσεων του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει όπως είπε περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Περιέγραψε μεταξύ των προτεραιοτήτων του τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την επίλυση του ζητήματος του χρέους, την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και κυρίως, όπως είπε, «να δώσουμε χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση για ριζοσπαστικές κινήσεις στον δημόσιο τομέα, στην υγεία, στην παιδεία και στην πάταξη της διαφθοράς».

Πηγή: http://www.euro2day.gr/

Παρόμοια Άρθρα

No Image
No Image
No Image